Președintele egiptean Abdel Fattah El-Sisi, primit de Iohannis. Despre ce au discutat


Ultimul update: Miercuri 19 Iunie 2019 14:15
Data publicarii: Miercuri 19 Iunie 2019 07:21
Categorie: Stiri actuale
Klaus Iohannis si presedintele Egiptului

Președintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Cotroceni pe omologul său egiptean Abdel Fattah El-Sisi. 

 Cei doi şefi de stat au evaluat posibilităţile concrete de a dinamiza şi aprofunda cooperarea bilaterală, pe toate domeniile de interes comun, în special în cel economic, informează News.ro.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita oficială a preşedintelui Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah El-Sisi, a avut loc la invitaţia omologului român. Klaus Iohannis îl primeşte, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele egipean.

„Vizita înaltului oficial în România se înscrie în dinamica foarte bună a contactelor bilaterale la nivel înalt din ultima perioadă, cei doi şefi de stat având contacte dese în cadru multilateral, inclusiv cu ocazia Forumului la nivel înalt Africa-Europa (Viena, 17-18 decembrie 2018), a Conferinţei de Securitate de la München (15-16 februarie 2019) şi a Forumului UE-Liga Statelor Arabe (SharmEl-Sheikh, 23 februarie 2019). Totodată, vizita oficială a Preşedintelui Abdel Fattah El-Sisi reflectă soliditatea relaţiei bilaterale, precum şi faptul că Egiptul, factor important în asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale, este unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiune", informează sursa citată.

Cu prilejul consultărilor oficiale, cei doi şefi de stat au evaluat posibilităţile concrete de a dinamiza şi aprofunda cooperarea bilaterală, pe toate domeniile de interes comun, în special în cel economic.

De asemenea, cei doi şefi de stat au trecut în revistă realizările celor două ţări din perspectiva exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene şi de către Egipt a Preşedinţiei Uniunii Africane.

Iohannis: România sprijină cu tărie consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană-Egipt în toate componentele sale

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, că România sprijină cu tărie consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană-Egipt în toate componentele sale.

„Acest parteneriat este important pentru stabilitatea şi prosperitatea Mediteranei, a Orientului Mijlociu şi a Africii, dar, evident, şi a Europei", a afirmat Iohannis, conform News.ro.

 „Această vizită se înscrie în dialogul intens la nivel înalt pe care l-am avut în ultimul timp, fiind a treia noastră interacţiune în decurs de 6 luni - şi sunt convins că acest ritm energic va stimula relaţia noastră bilaterală pe toate palierele relevante. După 113 ani de relaţii diplomatice, relaţia noastră este foarte solidă, Egiptul fiind unul dintre prietenii tradiţionali ai României în regiunea Orientului Mijlociu şi în Africa. În cadrul consultărilor de astăzi, am exprimat satisfacţia pentru nivelul în creştere al schimburilor comerciale bilaterale, Egiptul fiind unul dintre principalii parteneri comerciali ai României în regiune", a afirmat Klaus Iohannis, în declaraţia de presă.

Şeful statului român a pledat pentru diversificarea comerţului şi stimularea investiţiilor reciproce în domenii precum IT, turism, energia, industria, construcţiile civile şi infrastructura.

„Am exprimat convingerea că recenta rundă a Comitetului mixt de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică, desfăşurată la Cairo în februarie acest an, a avut un rol important în dezvoltarea cooperării economice şi sectoriale dintre ţările noastre. Având în vedere faptul că, în prezent, România exercită Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, iar Egiptul pe cea a Uniunii Africane, evidenţierea priorităţilor, respectiv a realizărilor pe care le-am avut în cadrul acestor mandate a ocupat, fireşte, un loc important", a spus Iohannis.

Potrivit acestuia, România a fost întotdeauna - dintr-o perspectivă bilaterală şi, în ultimii 12 ani, ca stat membru al Uniunii Europene - un prieten şi un susţinător al Egiptului, inclusiv prin sprijinirea implementării programelor Uniunii Europene de acordare de asistenţă.

„România sprijină cu tărie consolidarea parteneriatului Uniunea Europeană-Egipt în toate componentele sale. Acest parteneriat este important pentru stabilitatea şi prosperitatea Mediteranei, a Orientului Mijlociu şi a Africii, dar, evident, şi a Europei. Salut, pe această cale, progresul înregistrat pe paliere importante ale cooperării dintre Uniunea Europeană şi Egipt, precum dezvoltarea socio-economică, cercetarea ştiinţifică, energia, gestionarea migraţiei şi combaterea terorismului. În cadrul discuţiilor de astăzi am avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile înregistrate într-o serie de dosare regionale. Atât România, cât şi Egiptul sunt interesate de stabilizarea situaţiilor de criză din Orientul Mijlociu şi zonele de vecinătate ale ambelor ţări, de combaterea terorismului, gestionarea fluxurilor migratorii, creşterea economică sustenabilă", a afirmat preşedintele Klaus Iohannis.

El şi-a arătat aprecierea pentru eforturile întreprinse de Egipt şi de preşedintele Abdel Fattah El-Sisi în vederea consolidării securităţii regionale, precum şi pentru contribuţia activă la gestionarea migraţiei.

„Egiptul are un rol important în regiune şi, prin abordarea sa echilibrată faţă de provocările complexe din zonă, reprezintă un factor esenţial moderator în Orientul Mijlociu şi Africa", a mai spus Iohannis.

Preşedintele Egiptului: Trebuie să căutăm căi paşnice de a rezolva crizele din Orientul Mijlociu

 

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, a declarat, miercuri, că trebuie căutate „căi paşnice" pentru rezolvarea crizelor din Orientul Mijlociu şi a apreciat poziţia omologului său român, Klaus Iohannis, cu privire la soluţia celor două state în cazul conflictului israeliano-palestinian, informează Agerpres.

„Trebuie să căutăm căi paşnice de a rezolva crizele din Orientul Mijlociu care trebuie să se producă, printre altele, în cadrul soluţionării conflictului israeliano-palestinian care să-i permită poporului palestinian să-şi înfiinţeze un stat în limitele graniţelor din '67. Am apreciat poziţia foarte fermă a domnului preşedinte cu privire la problematica Egiptului, la problematica Palestinei, care trebuie să se bazeze pe soluţia a două state şi a două capitale", spus oficialul egiptean la Palatul Cotroceni, după întrevederea cu preşedintele Klaus Iohannis.

El a apreciat relaţia bilaterală dintre România şi Egipt.

„Mi-am exprimat satisfacţia faţă de avântul foarte important pe care l-au cunoscut aceste relaţii datorită contribuţiei preşedintelui Klaus Iohannis în ultima perioadă. (...) În această perioadă, relaţia dintre cele două ţări a cunoscut un salt foarte important, mai ales în privinţa comerţului şi a turismului, având în vedere că a crescut fluxul de turişti în direcţia Sharm El Sheikh laolaltă cu dezvoltarea relaţiilor în privinţa politicii şi consultările reciproce care se produc la nivelul relaţiilor şi al problemelor internaţionale", a spus preşedintele Egiptului.

Abdel Fattah El-Sisi a vorbit de contribuţia preşedintelui Iohannis, cu ocazia Preşedinţiei României la Consiliul UE, la dezvoltarea relaţiilor cu Egipt.

Preşedintele Egiptului a menţionat că discuţiile au vizat şi combaterea terorismului.

„Am subliniat importanţa eforturilor internaţionale de a face faţă pericolului terorismului", a arătat Abdel Fattah El-Sisi.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Klaus Iohannis si presedintele Egiptului Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres News.ro

Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Care este agenda
Iohannis participă la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles. Care este agenda
Procurorul general al SUA, întâlniri cu Iohannis și Dăncilă. Mesajele transmise
Procurorul general al SUA, întâlniri cu Iohannis și Dăncilă. Mesajele transmise
Câțiva pensionari au cerut eliberarea lui Liviu Dragnea. Au scris pe pancarte că îl iubesc
Câțiva pensionari au cerut eliberarea lui Liviu Dragnea. Au scris pe pancarte că îl iubesc
Klaus Iohannis se află la Neptun, unde îşi va sărbători ziua de naştere
Klaus Iohannis se află la Neptun, unde îşi va sărbători ziua de naştere
VIDEO PROTVPLUS.RO
Primele imagini din "Terminator - Dark Fate"
Surprize pentru fanii Terminator. Ce actor a acceptat să-și reia rolul în "Dark Fate"
Descoperirea poliției într-o mașină cu număr de Spania, oprită în Tg. Mureș
Horoscop 21 iulie 2019, prezentat de Neti Sandu. Balanțele sărbătoresc un succes personal
Accident violent, cu 4 răniți, pe o stradă din Capitală. Manevra făcută de un șofer
Poliția verifică dacă stăpânii și-au sterilizat și microcipat cățeii. Amenzi de mii de lei
Minore abuzate sexual într-un parc din Vaslui. Fetele locuiau cu un asistent social
Simon Yam
Actor celebru, înjunghiat pe scenă în timpul unui eveniment. VIDEO
Filmul morții suspectului de pedofilie. Victima a mers cu tatăl ei să-l reclame jandarmilor
Mesajul lui Iohannis de Ziua Aviaţiei Române, sărbătorită de Sfântul Ilie
Bărbatul suspectat de pedofilie și imobilizat cu greu de jandarmi în Vatra Dornei a murit
Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. Spectacol în Piaţa Aviatorilor din Capitală
Momentul în care un belgian e bătut cu bâtele de câțiva ciobani în Bistrița