Gigel Stirbu si Toni Grebla au fost investiti in noile functii. Traian Basescu: Va urez succes

Ultima actualizare: 20-12-2013 00:08

Gigel Stirbu si Toni Grebla au fost investiti, marti, in timpul unei ceremonii la Palatul Cotroceni, in noile functii, primul ca ministru al Culturii, iar al doilea ca judecator al Curtii Constitutionale.

Liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta nu si-au vorbit deloc la ceremonia de depunere a juramantului de catre Gigel Stirbu, la care ambii au asistat. Premierul a schimbat cateva cuvinte cu Valeriu Zgonea, in timp ce presedintele PNL a avut un scurt dialog cu presedintele Traian Basescu.

Ceremoniile de investitura a lui Gigel-Sorinel Stirbu in functia de ministru al Culturii si de investire a lui Toni Grebla ca judecator la Curtea Constitutionala au durat foarte putin, in jur de cinci minute fiecare, iar premierul Victor Ponta a plecat imediat dupa prima ceremonie.

Imediat dupa ce Stirbu a depus juramantul, iar sefului statului a spus la microfon doar: "Domnule ministru, mult succes!", premierul Victor Ponta a plecat, motivand ca el nu are treaba (cu depunerea juramantului de la Curtea Constitutionala). Ponta a plecat rapid, fara a mai da mana cu cei prezenti.

Celorlalti participanti seful statului le-a spus ca pot ramane. "Cine vrea, poate sa ramana", a spus razand presedintele. insa, cu exceptia ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrii prezenti la prima ceremonie l-au urmat pe premierul Ponta, astfel ca la juramantul lui Toni Grebla au mai ramas presedintele Senatului, Crin Antonescu, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, judecatorii Curtii Constitutionale si consilierii prezidentiali.

Dupa ce au dat mana cu Toni Grebla, Traian Basescu si Crin Antonescu au schimbat cateva cuvinte. Apoi, presedintele Senatului a plecat si el, urmat la scurt timp de Valeriu Zgonea, in timp ce seful statului a discutat timp de cateva minute cu membrii Curtii si cu ministrul Cazanciuc. El le-a urat acestora sarbatori fericite.

Cronologia evenimentelor:

UPDATE 16:35 Traian Basescu a spus ca CC s-a dovedit in ultimii ani a fi un centru de echilibru al statului.

"Am convingerea ca prezenta dumneavoastra printre judecatorii CC este un castig si va doresc mult succes", i-a spus Basescu lui Toni Grebla.

UPDATE 16:32 Toni Grebla a depus juramantul si a fost investit in functia de judecator al Curtii Constitutionale, in absenta premierului Victor Ponta.

UPDATE 16:27 Presedintele Traian Basescu i-a urat succes noului membru al Guvernului.

UPDATE 16:23 Gigel Stirbu a depus juramantul si a fost investit in functia de ministru al Culturii.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca a fost invitat la Cotroceni, la ceremoniile de depunere a juramantului de catre ministrul propus pentru Cultura, Gigel Stirbu, si de catre judecatorul propus la Curte, Toni Grebla.

"Ceremoniile de la Cotroceni privitoare la instalarea ministrului Culturii, domnul stirbu, si noului judecator la Curtea Constitutionala, domnul Grebla, au loc incepand cu orele 16.00. Sunt in sucesiune, 16.00, 16.15, suntem invitati, participam", a spus Antonescu.

Intre presedintele Traian Basescu si presedintele Senatului, Crin Antonescu, a existat in aceasta toamna un diferend in privinta participarii la ceremoniile organizate la Palatul Cotroceni.

Crin Antonescu a parasit festivitatea de la Palatul Cotroceni la depunerea juramantului de catre ministrul Transporturilor, Ramona Manescu, chiar inainte de a-si incepe discursul Traian Basescu. Ulterior, la depunerea juramantului de catre ministrul Economiei, Andrei Gerea, Crin Antonescu nu a mai fost invitat la eveniment. Basescu a spus atunci ca Antonescu nu mai este pe lista de protocol la Cotroceni.

Ulterior, Crin Antonescu a fost invitat la receptia de la Cotroceni de Ziua Nationala, insa liderul PNL nu a onorat acea invitatie.

Gigel Stirbu
Presedintele Traian Basescu a semnat, marti, decretele prin care ia act de demisia lui Daniel Barbu din functia de ministru al Culturii si de numire in locul acestuia a lui Gigel Stirbu, care va depune juramantul la ora 16.00.

Conform unui comunicat al Administratiei prezidentiale, presedintele Traian Basescu a semnat marti Decretul prin care se ia act de demisia lui Daniel-Constantin Barbu, ministrul Culturii, si se constata incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului

De asemenea, seful statului a semnat marti Decretul prin care este numit Gigel-Sorinel Stirbu in functia de ministru al Culturii.
Totodata, Presedintia a anuntat ca ceremonia depunerii juramantului de catre Gigel Stirbu va avea loc la ora 16.00, la Palatul Cotroceni.

Toni Grebla depune juramantul de investitura in functia de judecator al CC, la 16.15, la Cotroceni

Ceremonia de depunere a juramantului de investitura in functia de judecator la Curtea Constitutionala de catre Toni Grebla va avea loc, la ora 16.15, la Palatul Cotroceni.

Anuntul in acest sens a fost facut de Administratia Prezidentiala, care a transmis programul presedintelui Traian Basescu pentru ziua de marti. Anterior, la Palatul Cotroceni va avea loc, de la ora 16.00, ceremonia de depunere a juramantului de investitura a lui Gigel Stirbu in functia de ministru al Culturii.

Ceremoniile vor avea loc dupa sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, programata sa inceapa la ora 15.00.

Toni Grebla a fost numit judecator la Curtea Constitutionala, prin votul dat, luni, de plenul Senatului. Candidatura sa a intrunit 123 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si o abtinere. Votul a fost electronic secret.

Grebla o va inlocui la CC pe judecatoarea Iulia Motoc, aleasa magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Dupa anuntarea votului, Toni Grebla si-a anuntat demisia din calitatea de senator.

Toni Grebla este de profesie avocat si a fost presedinte al Comisiei juridice din Senat in legislatura precedenta, iar in actuala legislatura vicepresedinte al acestei comisii.

Senatorul Toni Grebla a fost propus luni de PSD pentru Curtea Constitutionala, din partea Senatului, el primind in aceeasi zi si avizul Comisiei juridice.

Anterior, premierul Victor Ponta a declarat luni ca a avut o discutie cu Lucian Bolcas, care l-a informat ca nu doreste functia de judecator la Curtea Constitutionala, "avand in vedere aversiunea presedintelui Traian Basescu".

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO