Presa externă, despre proteste: ”Scene șocante în inima Capitalei României”
"Scene şocante" în inima Capitalei României, exclamă publicaţiile internaţionale după protestele de la Bucureşti.
Ziare şi posturi de televiziune din Europa şi Statele Unite relatează pe larg despre miza protestului, dar şi despre violențele din Capitală.
Într-o postare pe Twitter, cancelarul austriac Sebastian Kurz a ”condamnat cu fermitate violențele din Bucureşti” şi a cerut ”clarificarea împrejurărilor" în care doi jurnalişti austrieci au fost loviţi de jandarmi, în timp ce filmau protestul.
Agenţiile internaţionale de presă explică faptul că protestul a fost iniţiat de diaspora românească, exasperată de corupţia înrădăcinată şi de încercările coaliţiei de la putere de a slăbi justiţia într-unul dintre cele mai corupte state din Uniunea Europeană.
Liberation şi Le Monde publică mărturii ale românilor auto-exilați şi întorşi anume pentru protestele de vineri seară. Oamenii au povestit corespondenţilor străini ce i-a gonit din ţară şi ce speranţe nutresc.
"Forțele de ordine au recurs la gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa un protest cu aproximativ 80.000 de participanți, în majoritate români din diaspora, veniți să denunțe corupția instituționalizată care putrezește țara", rezumă Le Monde, care aminteşte totodată că liderul PSD Liviu Dragnea n-a putut deveni prim-ministru din cauza unei condamnări penale şi că riscă închisoarea cu executare din cauza unei noi condamnări.
"Soluția găsită de Dragnea? Să modifice Codul Penal pentru a-și albi cazierul și a limita drastic puterea magistraților. În plus, guvernul a obținut demiterea Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA, care întruchipa lupta anti-corupție", explică publicaţia pariziană.
Şi Deutsche Welle scoate în evidenţă faptul că "forțele de ordine i-au primit cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene pe
românii care și-au părăsit țara natală din cauza corupției, a salariilor mici și a lipsei de șanse".
La rândul lor, jurnaliştii britanici de la The Telegraph explică cititorilor că "DNA a dus o campanie fermă împotriva corupției locale și naționale, atrăgând ostilitatea unei mari părți a clasei politice".
The Guardian atrage atenţia că jandarmii au făcut uz de violență nediferenţiat, inclusiv împotriva protestatarilor paşnici.
Au păţit-o şi jurnalişti străini, precum corespondentul şi cameramanul televiziunii publice din Austria ORF, care au încasat bastoane din partea jandarmilor. Clubul de presă de la Viena a transmis ministrului de Interne Carmen Dan solicitarea ca incidentul să facă obiectul unei anchete.
Publicaţia Daily Mail menţionează ipoteza ca "huligani din galeriile de fotbal bucureștene s-au infiltrat printre protestatarii pașnici și i-au provocat deliberat pe jandarmi prin acte de violență."