Proteste în Piața Victoriei, ziua 2. 30.000 de oameni au manifestat pașnic și le-au dăruit trandafiri albi jandarmilor. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de persoane s-au adunat, sâmbătă seara, în Piața Victoriei și în alte orașe din țară, pentru a manifesta împotriva Guvernului Dăncilă și a coaliției PSD-ALDE. Protestul vine la o zi de la violențele din Capitală, soldate cu 65 de răniți.

 ►Oamenii au protestat pașnic, în cursul după-amiezii s-au așezat pe asfalt, pentru a transmite că nu își doresc ca protestele să devină din nou violente.
►După violențele de vineri seara, protestatarii și-au adus cu ei măști care să îi protejeze, în cazul în care ar fi fost dispersate din nou gaze lacrimogene.
►Peste 15.000 de oameni s-au adunat în marile orașe, iar în Capitală au fost în jur de 30.000 de protestari.
►O persoană care a forțat dispozitivul forțelor de ordine a fost dusă la secție. În cursul zilei, un tânăr a fost reținut, după ce asupra sa s-a descoperit un cuțit.
►Echipajele de urgență au acordat îngrijiri în 12 situații de urgență, iar două persoane au fost transportate la spital. Potrivit ISU București-Ilfov, nu a fost vorba de agresiuni.

VIDEO din Piața Victoriei: 


Desfășurarea evenimentelor, LIVE TEXT:

Citește și
Carmen Dan si Liviu Dragnea
PSD: Iohannis să îşi ceară scuze imediat. Cine ar fi de vină pentru violenţe
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii


UPDATE 00:30: Câteva zeci de persoane au mai rămas în Piața Victoriei.

UPDATE 00:15: În Piața Victoriei mai sunt în jur de 150 de persoane.

UPDATE 23:50: Câteva mii de persoane sunt în continuare la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei, majoritatea protestatarilor părăsind deja zona. Unii dintre cei rămaşi în piaţă, în faţa Palatului Victoria, cântă la tobe şi dansează, în timp ce alţii suflă în vuvuzele, conform Agerpres.

UPDATE 23:40: Vlad Alexandrescu a revenit în Piața Victoriei, l o zi după ce fiica sa a fost luată de un echipaj SMURD, după ce i s-a făcut rău din cauza gazelor dispersate de jandarmi: „Voiau să ne intimideze, dar ne-au ambiționat și mai tare”

UPDATE 23:30: Filosoful Mihai Șora a mers în Piața Victoriei. Cum a fost primit de protestatari

UPDATE 23:00: Oamenii au început să plece din Piața Victoriei.

UPDATE 22:40: Zeci de mii de persoane participă, sâmbătă seară, la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei, protestatarii scandând „Nu plecăm!".

Oamenii, care sunt strânşi atât în faţa sediului Guvernului, cât şi pe străzile laterale. Pe faţada Palatului Victoria au fost proiectate mesaje prin care se cerea demisia Guvernului, conform Agerpres.

Protestatarii scandează „PSD - Ciuma roşie!", „Demisia!", „Jos Guvernul!" şi „România, trezeşte-te!".

În jurul orei 22.30, mai multe grupuri de persoane au început să se retragă din piaţă.

UPDATE 22:30: În cursul serii, au fost gestionate 12 situații de urgență, în urma cărora două persoane au fost transportate la spital, însă nu este vorba de agresiuni. Este vorba de un bărbat de 20 de ani, care a acuzat dureri toracice și o femeie de 29 de ani, cu stare de amețeală, a informat ISU București-Ilfov.

UPDATE 22:25: Atmosfera din Piața Victoriei este complet diferită de cea de vineri seara, oamenii protestează pașnic.

Marius Tian, corespondent Știrile ProTV: „Până în acest moment nu au fost folosite gaze lacrimogene și nici nu e motiv pentru așa ceva. Avem de-a face cu un protest cu adevărat pașnic. Sunt foarte mulți oameni veniți în Piața Victoriei. Sunt câteva zeci de mii, dar estimările diferă: de la 25.000 la 50.000 de oameni. Indiferent de numărul acestora, ei protestează în liniște. Au aceleași doleanțe pentru care au revenit în ultima perioadă. M-am întâlnit cu mulți dintre ei și aseară, spun că au revenit pentru că au ceva de terminat – acest protest început de ei pașnic și care s-a terminat brusc, brutal, din cauza intervenției Jandarmeriei cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Au aceleași doleanțe: vor ca Guvernul Dăncilă să plece de la Palatul Victoria și spun că nu este suficient să se instaleze un alt guvern, trebuie să se ajungă la alegeri anticipate, pentru că Parlamentul, care este în funcțiune, nu îi mai reprezintă. Votul cetățenilor vor să fie cu totul altul, însă nu vor să meargă la vot în 2020, ci mai repede. Bineînțeles, lupta anticorupție o doresc la un nivel înalt. Sunt români din diaspora, sunt români din țară, care nu vor ca Legile Justiției să intre în vigoare și deplâng faptul că de la șefia DNA a plecat forțată de coaliția antiguvernamentală Laura Codruța Kovesi, pe care o vedeau întruchiparea luptei anticorupție. Un protest pașnic, iar pentru asta trebuie să fie felicitați și cei de la Jandarmerie, care se confruntă cu totul și cu totul altfel. Sunt oameni pe care i-am văzut aici în Piața Victoriei, dar sunt și oameni care au venit indignați de ce au văzut aseară la televizor, au venit în semn de solidaritate cu cei care au pătimit, care au fost tratați cu gaze lacrimogene din cauza acelor găști care s-au infiltrat și care au provocat încontinuu, ducând, în cele din urmă, la spargerea Pieței Victoria într-un mod în care sper că nu se va mai repeta.”

UPDATE 22:00: Protestatarii au aprins din nou luminițele telefoanelor.

UPDATE 21:35: O persoană care a forţat dispozitivul de ordine, ridicată de jandarmi. Conform Jandarmeriei Bucureşti, o persoană care a forţat dispozitivul de jandarmi dinspre Iancu de Hunedoara a fost scoasă din mulţime şi va fi dusă la secţia de poliţie, conform News.ro.

UPDATE 21:30: Numărul persoanelor care participă sâmbătă seara la mitingul antiguvernamental din Piaţa Victoriei a depăşit 25.000. Un tânăr care a forţat dispozitivul de ordine publică a fost ridicat de jandarmi.

În timp ce oamenii din piaţă au intonat Imnul Naţional, pe faţada Palatului Victoria a fost proiectat un mesaj prin care se cerea demisia Guvernului. Protestatarii scandează „PSD - Ciuma roşie", „Demisia", „Jos Guvernul" şi „România, trezeşte-te".

UPDATE 21:25:  Peste 15.000 de persoane participă la protestele antiguvernamentale aflate în desfăşurare sâmbătă seara în marile oraşe din ţară.

Aproape 4.000 de protestari mărşăluiesc pe principalele bulevarde din Sibiu, printre ei fiind şi liderul PNL Sibiu, deputatul Raluca Turcan şi membrii din organizaţia locală a USR.

Câteva mii de persoane marşăluiesc, cerând demisia Guvernului, pe străzile din Cluj-Napoca. Cei aproximativ 3.000 de manifestanţi s-au adunat, treptat, de la ora 18,00 în centrul oraşului, în Piaţa Unirii, iar în jurul orei 19,30 au pornit în marş pe străzile din jur.

Protestatarii scandează „Hoţii, hoţii", „România, trezeşte-te", „Uniţi salvăm toată România", precum şi mesaje împotriva Jandarmeriei. În faţa sediului PSD şi a Prefecturii manifestanţii s-au oprit minute în şir ca să strige împotriva guvernului şi a liderilor social-democraţi.

Între două şi trei mii de cetăţeni, mulţi dintre ei cu drapele tricolore şi cu vuvuzele, cer în Piaţa Operei din Timişoara, sâmbătă seara, demisia guvernului PSD+ALDE şi condamnă intervenţia în forţă a jandarmilor, la protestul Diasporei din Bucureşti.

 Sunt prezenţi şi români din Diaspora, care au scandat: „Demisia!", „Ne-am săturat, cât aţi furat!", „Ieşiţi din casă dacă vă pasă!", „PSD ciuma roşie!", „Rezistăm, nu cedăm!", "Bucureşti, luptă Bucureşti!", "Ni-s freş!".

 Peste 3.000 de persoane se află în Piaţa Unirii din Iaşi pentru a lua parte la mitingul „Solidari cu Bucureştiul", numărul acestora fiind în creştere.

 Peste 2.000 de persoane în marş pe marile bulevarde ale Braşovului, scandând lozinci împotriva Coaliţiei PSD-ALDE şi a Guvernului.Cei mai mulţi dintre manifestanţi poartă steaguri tricolore şi fluieră din vuvuzele.

Circa 3.000 de persoane au ieşit la protest şi în centrul oraşului Baia Mare. Oamenii cer demisia Guvernului şi scandează lozinci referitoare la independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei. Printre protestatari se află şi turişti din zona Banatului, Dobrogea sau Braşov, aflaţi în Maramureş pentru a-şi petrece concediul.

La Piatra Neamţ participă la protestul din centrul oraşului, din faţa Teatrului Tineretului, circa 200 de persoane. Protestatarii au strigat „Demisia" şi „Analfabeţii" şi intenţionează să plece într-un marş pe străzile adiacente, după un traseu similar celui din seara precedentă. În zonă sunt şi efective de jandarmi şi poliţişti, dar manifestaţia se desfăşoară fără incidente.

La Bistriţa, în faţa Palatului Administrativ, sunt adunate circa 100 de persoane, printre care se află şi copii. Unii dintre protestatari au venit cu steaguri şi steguleţe tricolore, iar cei mici au primit baloane din partea unor tineri.

UPDATE 21:14 Numărul manifestanţilor din Piaţa Victoriei din Capitală care cer demisia Guvernului depăşeşte 20.000 la această oră. În Piaţa Victoriei se află şi politicieni, precum liderul PNL Ludovic Orban. Circulaţia rutieră este restricţionată în zona Guvernului.

UPDATE 20:55: Peste 15.000 de oameni sunt în Piața Victoriei.

Mulţi dintre protestatari s-au aşezat pe jos, cu spatele către Palatul Victoria, cerând demisia Guvernului. Oamenii spun că, dacă se aşază pe asfalt, nu vor mai putea fi acuzaţi de jandarmi că provoacă violenţe.

UPDATE 20:30 Peste 5.000 de persoane se află în Piață. Printre protestatari se află şi numeroşi părinţi veniţi cu copii mici, unii chiar în cărucioare. În piaţă a apărut şi un grup de maramureşeni îmbrăcaţi în costume populare şi cu tobe, transmite Agerpres.

 

Unii dintre protestatari au venit cu flori, pe care le-au împărţit jandarmilor. Oamenii strigă „Demisia”, „Nu vă fie frică, românii se ridică” şi „Nu cedăm”, suflă în vuvuzele şi flutură steaguri. Unii dintre sunt chiar înfăşuraţi în drapele.

 

UPDATE 20:05: O parte dintre protestatari s-au așezat pe asfalt. Ei vor să arate că protestul la care participă este unul pașnic.

 UPDATE 19:50: Peste 2.000 de persoane s-au adunat în Piața Victoriei.

 

 UPDATE 19:30: Oamenii continuă să se adune în Piața Victoriei, unde protestează pașnic.

Rareș Năstase:  „Protestele continuă, dar continuă pașnic, așa cum trebuia să se întâmple și seara trecută. Am văzut aici părinți veniți cu copiii lor, dar și numeroase forțe de ordine. Deosebirea e că jandarmii și polițiștii sunt mult mai discreți, însă efectivele lor sunt fără acele echipamente cunoscute în denumirea populară „țestoasele”. Vedem și oameni care stau pe iarbă, strigă „hoții”. Lucrurile se desfășoară normal, este un protest normal. Sunt oameni veniți din Franța. Trebuie spus că în zonă se circulă. Până la această oră, nu există forțe perturbatoare, nu au fost identificați acei indivizi care să provoace. Perimetrul nu a fost depășit, oamenii strigă în continuare, mulți s-au așezat pe jos și spun că vor rămâne în Piață ore bune.”

UPDATE 19:15: În jurul orei 18.45, b-dul Kiseleff a fost blocat de agenții de la Poliția Rutieră.

Marius Tian, corespondentul Știrile ProTV: „Au venit din nou să scandeze lozinci antiguvernamentale oamenii atât din diaspora, cât și din București și alte orașe. Oamenii sunt foarte supărați că PSD-ALDE, prin ministrul Justiției, au reușit să o demită pe Laura Codruța Kovesi. Oamenii vor să demonstreze că sunt pașnici. La ora 21.00 vor să protesteze așezându-se pe asfalt, să protesteze pașnic. Însă oamenii sunt pregătiți pentru ce este mai rău: au mers să își ia măști din magazinele de construcție, dar sperăm să nu fie nevoie, pentru că, de data aceasta, oamenii spun că va fi pașnic.”

Tânăr dus la secția de poliție

Un tânăr de 18 ani a fost dus la secția de poliție, în jurul orei 16.00, după ce la un control corporal în zona muzeului Antipa s-a descoperit că avea asupra lui un cuțit.

Un alt bărbat a fost dus la secția de poliție și amendat cu 500 de lei, din cauză că, în jurul orei 14.00,  a devenit violent cu forțele de ordine, nemulțumit de măsurile de protecție și delimitare a spațiului în care are loc protestul.

UPDATE 19.00: Autobuzele care trec prin Piața Victoriei circulă pe trasee deviate.

UPDATE 18:55 Aproximativ 1.000 de persoane se află sâmbătă seara, în jurul orei 18.30, la protestul antiguvernamental din Piaţa Victoriei, în zonă fiind restricţionată circulaţia rutieră pe bulevardele Kiseleff, Iancu de Hunedoara şi Calea Victoriei.

Protestatarii sunt dotaţi cu steaguri tricolore, precum şi ale SUA, Marii Britanii, Scoţiei, Canadei, Belgiei şi Spaniei. Ei suflă în vuvuzele.

În zonă sunt desfăşurate şi efective de jandarmi, ale Poliţiei şi echipaje SMURD.

La ora transmiterii acestei ştiri încă mai este deschis traficul rutier pe bulevardele Lascăr Catargiu şi Aviatorilor, maşinile putând circula pe artera dintre clădirea Guvernului şi perimetrul ocupat de protestatari.

UPDATE 18:30 În acest moment, în Piața Victoriei se află peste 100 de persoane, care scandează împotriva Guvernului.

Demonstrația nu a fost lipsită de incidente, o persoană urmând să fie dusă la secţia de poliţie după ce câţiva protestatari au tras de gardurile montate de forţele de ordine, informează News.ro.

 

La un moment dat au existat şi incidente între protestatari şi jandarmi. Când forţele de ordine au început să monteze garduri de protecţie în jurul manifestanţilor, câţiva dintre aceştia au început să le dărâme, trăgând de ele. Jandarmii au intervenit, punându-l la pământ pe unul dintre ei, care va fi dus la secţia de poliţie pentru indentificare şi pentru a fi luate măsurile care se impun.

Pe tot parcursul acestor incidente, protestatarii din Piaţa Victoriei le-au strigat jandarmilor „Criminalilor” şi „Hoţilor”.

„PSD-ALDE a arătat aseară (n.r - vineri) că legitimitatea lor se impune prin violenţă asupra cetăţenilor. Pentru că vrem să ne exprimăm liber, pentru că vrem să fim auziţi şi pentru că vrem să rămânem liberi, ne vedem din nou în Piaţa Victoriei. Nu ne intimidaţi, nu ne este frică, puterea suntem noi! Plecaţi până nu omorâţi pe cineva!”, au precizat organizatorii evenimentului.

 

50.000 de oameni au manifestat vineri în Piața Victoriei din Capitală. Protestul a degenerat, astfel că în cursul serii au avut loc mai multe ciocniri violente între grupuri de protestatari, care au aruncat cu pietre și alte obiecte spre jandarmi, și forțele de ordine, care au folosit grenade, gaze lacrimogene și tunuri cu apă. Printre cele 440 de persoane care au primit îngrijiri medicale au fost și copii și femei, iar în jur de 65 au ajuns la spital. Totodată, procurorii militari au deschis dosar penal privind intervenţia jandarmilor în Piaţa Victoriei.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Reacțiile liderilor politici, după violențele din Piața Victoriei. Stănescu: „Putem face paralelă cu Colectiv”
Reacțiile liderilor politici, după violențele din Piața Victoriei. Stănescu: „Putem face paralelă cu Colectiv”

Liderii politici, între care Ludovic Orban și Kelemen Hunor, au reacționat cu privire la violențele care au avut loc între protestatari și Jandarmeria Română, la protestele de vineri seara.

PSD: Iohannis să îşi ceară scuze imediat. Cine ar fi de vină pentru violenţe
PSD: Iohannis să îşi ceară scuze imediat. Cine ar fi de vină pentru violenţe

Social-democraţii cer instituţiilor statului să stabilească dacă violenţele din Piaţa Victoriei nu au fost determinate de opoziţie.

Iohannis cere ministrului Carmen Dan un raport privind intervenţia forţelor de ordine.
Iohannis cere ministrului Carmen Dan un raport privind intervenţia forţelor de ordine. "Un guvern iraţional"

Preşedintele afirmă că Jandarmeria a acţionat într-un mod inexplicabil. 

Jandarmii spun că existau
Jandarmii spun că existau "informări" despre grupuri care vin la protest să producă violenţe. De ce nu au fost oprite

Reprezentanţii Jandarmeriei au vorbit despre "grupuri care au venit cu intenţia de produce violenţe” la protestele din Piaţa Victoriei. 

Premierul Dăncilă a cerut un raport urgent privind
Premierul Dăncilă a cerut un raport urgent privind "provocarea violenţelor". Jandarmeria nu este menţionată

Prim-ministrul "condamnă acţiunile violente desfășurate de grupuri organizate prin deturnarea unei manifestații civice".

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.