Premiile Gopo 2023. Record absolut: 37 de lungmetraje au intrat în concurs
Se anunță o competiție acerbă, anul acesta, la Premiile Gopo. Au intrat în concurs 37 de lungmetraje lansate în cinematografe sau pe diverse platforme video. Sunt cele mai multe de până acum.
Astfel, la categoria "Cel mai bun film" se luptă șase titluri. De altfel, industria cinematografica românească a reușit, în sfârșit, să atragă un număr semnificativ de spectatori în cinematografe.
Cu 11 nominalizări, cel mai popular film de anul acesta la premiile Gopo este "Metronom". În regia lui Alexandru Belc, lungmetrajul spune povestea a doi liceeni care scriu, la începutul anilor '70, scrisori la emisiunea Metronom de la Europa Liberă. Filmul a fost deja premiat pentru regie la secțiunea "Un certain regard" a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, în 2022.
"Crai Nou", "Imaculat", "Metronom", "Miracol", "Oameni de treabă" și "Pentru mine tu ești Ceaușescu" întră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria "Cel mai bun film de lungmetraj".
Pentru "Cea mai bună regie" sunt nominalizați Alina Grigore, Monica Stan și George Chiper-Lillemark Alexandru Belc, Bogdan George Apetri și Paul Negoescu.
"Cea mai bună actriță într-un rol principal" va fi aleasă dintre Ana Dumitrascu, pentru rolul ei din filmul "Imaculat", Mară Bugarin, din "Metronom" sau Ioana Bugarin din "Miracol".
La categoria "Cel mai bun actor într-un rol principal" au fost nominalizați Mircea Postelnicu, Șerban Lazarovici, Emanuel Pârvu sau Iulian Postelnicu.
Alexandra Boghiu, organizator: "Sunt foarte multe filme nominalizate anul acesta, fiindcă am avut un record de filme produse în anul precedent. Avem peste 30 de lungmetraje, scurtmetraje, animație, de documentare... Totodată, votanții au o misiune foarte grea de a stabili câștigătorii de anul acesta. În ultimii doi ani, am observat un record de spectatori. Publicul e doritor să vadă filmul autohton în sala de cinema".
Pe lângă filmele de autor, specifice festivalurilor, cinematografia românească s-a aliniat unui trend care funcționa de ceva vreme peste tot în lume. Așa se face că au apărut și aici titluri comerciale, fară pretenții legate de conținut, dar care au avut încasări record și un număr impresionant de spectatori.
Performanțele creatorilor români din domeniul cinematografiei vor fi recompensate pe 25 aprilie.