Premierul Victor Ponta: "Cetatenii Romaniei nu se afla in niciun pericol"

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Victor Ponta a sustinut o conferinta de presa la sediul MApN in care a tinut sa sublinieze de mai multe ori ca Romania - in contextul situatiei din Ucraina - nu se afla in niciun pericol, "azi".

Victor Ponta a anuntat, dupa o discutie cu ministrii Apararii, de Interne si Externe, ca marti va primi o analiza la zi privind situatia din Ucraina si Moldova si o actualizare a strategiei Romaniei, Aceste acte le va inainta presedintelui pentru a fi discutate in CSAT.

Premierul a insistat asupra faptului ca nu exista un pericol actual sau o amenintare directa la adresa Romaniei, dar ca Moldovasi Ucraina, state aflate la granita, sunt in stare de pericol, astfel ca autoritatile romane trebuie sa aiba o strategie actualizata.

El a amintit ca Romania, ca membru NATO, are si obligatii, precum mentinerea capacitatii militare, alaturi de un proces de modernizare, dar sustine si integritatea teritoriala a Moldovei si Ucrainei, reafirmand un sprijin politic neconditionat. Acest sprijin va fi transmis, luni, de ministrii romani de Externe si Aparare catre colegii lor din Ucraina, respectiv Moldova.

Victor Ponta a infirmat totodata orice discutie privind mobilizarea rezervistilor si recrutarea tinerilor, aratand din nou ca nu exista un pericol actual si ca este nevoie de responsabilitate, adaugand ca si el va fi mai atent la mesajele publice.

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: E inceput de razboi civil. Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Ucrainei
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Seful Executivului a reiterat faptul ca aceasta situatie cu totul speciala arata ca Romania a luat o decizie fundamental corecta in urma cu zece ani, cand a aderat la structurile NATO.

El a adaugat ca aceasta calitate de membru NATO confera anumite drepturi, dar presupune si asumarea unor obligatii, precum modernizarea continua si pastrarea capacitatii opertionale ale fortelor militare romanesti.

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- In mod foarte clar, cetatenii Romaniei si Romania ca tara nu se afla in niciun pericol.

- Vreau sa infirm orice discutie despre recrutare, nu este necesar si nu se doreste asa ceva.

- Toate institutiile constitutionale ale Romaniei isi fac datoria si au informatii la zi despre evolutia situatiei din Ucraina.

- Romania nu este in niciun fel de pericol, in acelasi timp insa, vecinii si prietenii nostri din Republica Moldova sunt intr-o situatie de pericol.

- Am transmis pe toate canalele politice oficiale, iar pozitia noastra sa fie foarte clara si sa transmitem un mesaj clar de solidaritate catre Ucraina si Republica Moldova.

- Avand in vedere aceasta situatie cu totul speciala, afirma inca o data ca Romania a luat o decizie foarte corecta in urma cu 10 ani, aderand la NATO.

- Inca 700 de milioane de lei vor fi disponibilizate imediat pentru ca echipamentul tehnic sa fie pregatit.

- In sedinta de Guvern vom avea o analiza la zi a evenimentelor din ucraina, vom inainta acest document integrat catre presedintele Romaniei si celelalte structuri. In calitate de vicepresedinte al CSAT sunt de parere ca in baza acestor analiza la zi, in cadrul CSAT sa luam la cunostiinta de situatia la zi si despre strategia pe care Romania ca membru NATO sa o adopte in perioada urmatoare.

- Vreau sa spun inca o data cetatenilor Romaniei ca nu exista niciun pericol.

Duminica, Victor Ponta a declarat ca in situatia in care presedintele Traian Basescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi facuta de el, in calitate de vicepresedinte, si ceilalti ministri membri ai acestei structuri, in cursul zilei de luni.

"Luni la ora 11.00 avem o intalnire la ministerul Apararii, facem analiza apropos de alocarea resurselor financiare si dupa aceea vom cere - eu sunt vicepresedinte al CSAT - vom cere o discutie in CSAT pe aceasta tema", a spus Ponta.

El a precizat ca ultima sedinta a CSAT a fost in 27 martie 2014.

"De atunci a trecut o luna si jumatate si in fiecare zi se intampla ceva rau in Ucraina, conflictul se apropie de granitele noastre, Odesa e la o suta si ceva de kilometri, si daca esti un lider responsabil si serios al Romaniei nu poti sa zici ca am discutat in martie, pai in martie nu mai seamana nimic cu ce e acum si daca presedintele nu va convoca CSAT, il vom convoca noi, bineinteles", a spus Ponta.

Intrebat cand are de cand sa faca aceasta convocare a CSAT, Ponta a raspuns: "Noi putem face solicitarea, dupa care data efectiva o stabileste presedintele".

Legea CSAT prevede ca aceasta structura poate fi convocata de si la initiativa a cel putin o treime din numarul membrilor sai.

"Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, dar premierul Victor Ponta nu si-a dat seama cand", a declarat, sambata seara, presedintele Traian Basescu, solicitat sa comenteze faptul ca premierul a precizat ca va propune acest subliect la viitoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Oficial rus: SUA si Norvegia efectueaza zboruri de observatie in spatiul aerian al Rusiei cu un avion romanesc
Oficial rus: SUA si Norvegia efectueaza zboruri de observatie in spatiul aerian al Rusiei cu un avion romanesc

O misiune comuna Norvegia-Statele Unite efectueaza in perioada 5-8 mai zboruri de observatie in spatiul aerian al Rusiei, cu un avion de observatie de tip An-30 din Romania, in cadrul Tratatului Cer Deschis.

Traian Basescu: E inceput de razboi civil. Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Ucrainei
Traian Basescu: E inceput de razboi civil. Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Ucrainei

Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Ucrainei, a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu, adaugand ca "sunt toate elementele care pot identifica in Ucraina un inceput de razboi civil".

Premierul Victor Ponta, la Fabrica de Avioane din Craiova:
Premierul Victor Ponta, la Fabrica de Avioane din Craiova: "Ne paste un razboi"

Situatia din Ucraina, "care se agraveaza de la o zi la alta, reprezinta pentru Romania cea mai mare provocare de securitate din ultimii 20 de ani", a declarat premierul Victor Ponta.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.