Traian Basescu: E inceput de razboi civil. Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Ucrainei

×
Codul embed a fost copiat

Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Ucrainei, a declarat, duminica, presedintele Traian Basescu, adaugand ca "sunt toate elementele care pot identifica in Ucraina un inceput de razboi civil".

Riscul unui razboi civil in Ucraina este major - avertizeaza presedintele Traian Basescu. In contextul escaladarii violentelor, seful statului si premierul s-au contrat pe seama relatiei cu Republica Moldova.

Victor Ponta sustine ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa faca tot ce tine de ele pentru ca suveranitatea si integritatea tarii vecine sa nu fie amenintate. Romania nu are planificata apararea Moldovei prin mijloace militare - a replicat Basescu.

"Ii informez si pe romani si cancelariile europene, pe partenerii nostri europeni ca Romania nu are planificata apararea Republicii Moldova prin mijloace militare", a spus seful statului.

Kremlinul comenteaza o emisiune ProTV. Ce spune un inalt oficial rus despre ultima editie "Dupa 20 de ani"

Citește și
Traian Basescu
Traian Basescu: Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, Ponta nu si-a dat seama cand
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

"Din pacate, criza se inteteste", a declarat premierul precizand ca institutiile de la Bucuresti trebuie sa adopte o strategie clara prin care sa sprijine Republica Moldova: "Romania nu este in niciun fel amenintata, dar regiunea e un focar de pericol, iar obligatia noastra se intinde nu doar asupra Romaniei si trebuie sa facem tot ce tine de noi pentru integritatea si suveranitatea Republicii Moldova."

"Ponta sa treaca de la declaratii la fapte si, daca vrea sa apere Repubublica Moldova, sa dea prioritate proiectelor prin care tara vecina ar primi de la noi energie si gaze mai ieftine", a replicat de la palatul Cotroceni Traian Basescu.

Ambii politicieni au sustinut ca nu exista pericolul ca Romania sa fie angrenata in razboiul din Ucraina. Basescu a avertizat insa ca Moscova si Washingtonul trebuie sa aseze la aceeasi masa puterea de la Kiev si separatistii.

"Ucraina se va indrepta catre un razboi civil" - a mai afirmat Traian Basescu.

INFOGRAFIC: cum se indreapta Ucraina si Rusia spre razboi

Sinteza declaratiilor presedintelui Basescu:

- In ceea ce priveste Ucraina, situatia se complica. In Ucraina sunt toate elementele care indica inceputul unui razboi civil.

- Romania respinge pozitia Moscovei ca fortele de securitate ucrainene au atacat civili nevinovati. Civilii nevinovati nu iau ostatici, nu doboara elicoptere, nu ocupa sedii ale institutiilor statului ucrainean, prin utilizarea fortei.

 - Numarul mare de victime ridica problema profesionalismului interventiei. Indifierent cine are responsabilitatea incendiului din Odesa, cineva trebuie sa raspunda in fata legii. Legitimitatea alegerilor din 25 mai din Ucraina este pusa sub semnul intrebarii.

- Ceea ce evaluam, extinderea conflictului catre sudul Ucrainei, s-a produs deja, prin actiunile din Odesa. Regiunea Odesa are frontiera pe bratul Chilia. Credem ca lucrul esential este evitarea unui razboi civil generalizat pe teritoriul Ucrainei.

- Un astfel de conflict nu are nicio sansa sa implice Romania. Tin sa precizez pozitia echilibrata pe care o are comunitatea romana din Ucraina. Apreciem faptul ca respecta ceea ce Romania a cerut tuturor minoritatilor: sa-si respecte cultura, obiceiurile si limba, dar sa fie loiale tarilor pe teritoriul carora locuiesc.

- Daca nu se reuseste punerea la masa tratativelor a separatistilor si a Kiev-ului, exista riscul ca in estul Ucrainei sa nu se poata desfasura alegerile. Ar stimula ruperea Ucrainei.

- Romania poate fi afectata puternic de instabilitatea generata de un razboi civil in Ucraina. Instabilitatea se va materializa in modul in care Romania se va putea imprumuta pe pietele externe, pentru propriile ei nevoi.

- Responsabilitatea Rusiei este marjora, la fel cum Rusia are responsabilitatea conflictelor inghetate din jurul Marii Negre. Civilii nu doboara elicoptere, nu stiu cum si nu armamentul necesar.

- Faptul ca au izbucnit conflicte in Odesa, la 150 km de bratul Chilia este un element in plus de ingrijorare, dar care nu ne surprinde.

Cititi si: Premierul Victor Ponta, la Fabrica de Avioane din Craiova: "Ne paste un razboi"

 

- In acest context, nu vreau sa generez o polemica dar as vrea sa corectez cateva afirmatii ale premierului, facute cu lejeritate, intr-o campanie electorala pe care o desfasoara. Una din afirmatii, facuta la Craiova, la vizita la uzina de avioane, a fost aceea ca ne paste un razboi, care are si parti bune, ca se da de lucru la industria de aparare. Vreau sa afirm pentru toti romanii si pentru partenerii nostri: Romania nu are niciun element care sa ne indrepte catre un astfel de risc. Niciun element de analiza nu acopera declaratia premierului de la Craiova.

- NATO poate primi oricand o misiune de mentinere a pacii. In Marea Neagra sunt distrugatoare americane, nave ale marinei franceze, se desfasoara exercitii militare si nu avem niciun motiv sa presupunem ca aceste actiuni nu sunt suficient de puternice pentru a descuraja actiunile Rusiei in regiune.

- In Romania actioneaza forte aeriene franceze si canadiene.

- In ceea ce priveste afirmatia privind apararea Moldovei, Romania nu are planificata in niciun fel apararea Moldovei prin mijloace militare. In Constitutie, Moldova se declara stat neutru.

- Cred ca ceea ce trebuie sa il preocupe pe premier pentru a ajuta Moldova este sa treaca la fapte. Trebuie sa dea prioritate proiectelor de interconectare energetica, cele doua linii de 400kV sau gazoductul Iasi-Ungheni si extinderea acestuia pana la Chisinau. Moldova este dependenta de importuri de energie electrica si de gaze.

- In timp ce era huiduit la Certeze, Premierul a spus ca are de transmis un mesaj de la mine. Nu i-am transmis niciun mesaj. Nu am fost la Certeze pentru ca situatia din Ucraina a reclamat consultari cu parteneri in aceasta zi. Va gasi barci si jandarmi care sa-l plimbe, daca se duce la inundatii.

Intrebat despre posibilitatea mobilizarilor rezervistilor, Traian Basescu a declarat ca "sunt suficient de multi rezervisti in Spania si Italia, insa nu vor fi rechemati". Astfel de evaluari se fac la fiecare patru ani.

"Am dreptul sa ma imbrac cum vreau", a spus Presedintele, intrebat despre imaginea in care a aparut intr-un tricou cu simbolul unui partid politic.

Traian Basescu a declarat ca ministrul Dusa nu poate hotara ca tinerii sub 35 de ani sa faca stagiul militar. "Armata Romaniei este o armata profesionista, care s-a calit in teatre de operatiuni reale."

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Criza in Ucraina. Insurgentii prorusi au fost incercuiti complet de catre armata ucraineana:
Criza in Ucraina. Insurgentii prorusi au fost incercuiti complet de catre armata ucraineana: "Facem apel catre voluntari"

4 mai 2014. Armata ucraineana a blocat, duminica, drumul principal spre orasul Slaviansk, incercuind complet acest bastion al insurgentilor prorusi din estul Ucrainei.

Traian Basescu: Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, Ponta nu si-a dat seama cand
Traian Basescu: Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, Ponta nu si-a dat seama cand

Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, dar premierul Victor Ponta nu si-a dat seama cand, a declarat, sambata seara, presedintele Traian Basescu.

Fostul premier de la Chisinau, Vlad Filat, invitat la
Fostul premier de la Chisinau, Vlad Filat, invitat la "Dupa 20 de ani": "Republica Moldova este in pericol"

Care sunt problemele pe care Moldova le are de rezolvat pentru a putea incepe procesul de aderare la Uniunea Europeana? Cine se opune apropierii Moldovei de Bruxelles?

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.