Premierul si presedintele se cearta din cauza convocarii CSAT pe criza din Ucraina


Ultimul update: Joi 08 Mai 2014 06:48
Data publicarii: Luni 05 Mai 2014 07:57
Categorie: Stiri Politice
Traian Basescu si Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a declarat ca in situatia in care presedintele Traian Basescu nu va convoca CSAT pentru analizarea crizei din Ucraina, atunci convocarea va fi facuta de el, in calitate de vicepresedinte, si ceilalti ministri.

"Luni la ora 11.00 avem o intalnire la ministerul Apararii, facem analiza apropos de alocarea resurselor financiare si dupa aceea vom cere - eu sunt vicepresedinte al CSAT - vom cere o discutie in CSAT pe aceasta tema", a spus Ponta.

El a precizat ca ultima sedinta a CSAT a fost in 27 martie.

"De atunci a trecut o luna si jumatate si in fiecare zi se intampla ceva rau in Ucraina, conflictul se apropie de granitele noastre, Odesa e la o suta si ceva de kilometri, si daca esti un lider responsabil si serios al Romaniei nu poti sa zici ca am discutat in marite, pai in martie nu mai seamana nimic cu ce e acum si daca presedintele nu va convoca CSAT, il vom convoca noi, bineinteles", a spus Ponta.

Intrebat cand are de cand sa faca aceasta convocare a CSAT, Ponta a raspuns: "Noi putem face solicitarea, dupa care data efectiva o stabileste presedintele".

Legea CSAT prevede ca aceasta structura poate fi convocata de si la initiativa a cel putin o treime din numarul membrilor sai.

Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, dar premierul Victor Ponta nu si-a dat seama cand, a declarat, sambata seara, presedintele Traian Basescu, solicitat sa comenteze faptul ca premierul a precizat ca va propune acest subliect la viitoarea sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a tarii.

"S-a discutat demult, da' (premierul - n.r. ) nu si-a dat seama cand", a precizat, sambata seara, la iesirea dintr-un restaurant, presedintele Traian Basescu, rugat sa comenteze faptul ca premierul Victor Ponta a declarat ca la prima sedinta a CSAT va propune sa se discute despre situatia Ucrainei.

Basescu: CSAT nu e club de dezbatere, fac apel la premier sa nu terfeleasca aceasta institutie

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, ca face apel la premierul Victor Ponta sa nu terfeleasca CSAT, care nu e "un club de dezbatere" si i-a cerut sa depuna, chiar si in noaptea aceasta, o strategie pe situatia din Ucraina, daca vrea convocarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.

Intrebat despre solicitarea lui Victor Ponta de a se convoca CSAT-ul, pe situatia din Ucraina, presedintele a spus: "Daca premierul doreste sa introduca in regim de urgenta aceasta problema, sa tramsmita secretariatului CSAT un material, este obligatie, din regulamentul de functionare al Consiliului”, a spus presedintele Basescu. El a precizat ca ii este foarte greu sa gaseasca motivatile declaratiilor premierului, privind nevoia unei strategii privind situatia din Ucraina, care sa fie discutata in sedinta CSAT.

"Vorbeste de dragul de a vorbi. Astept sa depuna aceasta strategie, pentru a fi analizata de toti membrii CSAT, din dupa care putem convoca CSAT-ul. Deocamdata , premierul nu a depus nicio strategie, si conform regulii, in afara de situatii exceptionale, nu poti sa convoci CSAT-ul fara a avea documentele pregatite si distribuite, pentru a fi studiate, inainte de sedinta. Astept sa depuna strategia la CSAT, inclusiv in noaptea asta, iar eu de dimineata va anunt in fiecare zi daca a depus-o sau nu", a spus Traian Basescu.

Presedintele l-a acuzat pe premierul Victor Ponta, precizand ca acesta confunda CSAT cu sedintele Guvernului, unde "vine Rusanu cu Chitoiu, cu o Ordonanta, o semneaza fara avize, fara sa o cunoasca ceilalti membri ai Guvernului, vorbim de celebra Ordonanta ASF".

Potrivit sefului statului, institutia care se numeste Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a functionat pana acum extrem de riguros. "Eu fac un apel public la premier sa nu terfeleasca aceasta institutie, a mai incercat sa o faca dar nu ii voi permite, trebuie sa se conformeze rigorilor", a declarat presedintele Basescu.

Traian Basescu a continuat: "Era elegant sa ma sune, sa imi spuna: Domnule presedinte, am urmatoarele framantari metafizice", si a adaugat ca premierul Victor Ponta face campanie electorala.

"Ma tem ca putem tensiona populatia, si ca va introduce aceasta tema de securitate nationala intr-o dezbatere electorala derizorie. Nu voi permite asa ceva, oricat de agresiv ar fi premierul, in a aduce astfel de teme extrem de sensibile, in care fiecare cuvant al unui demnitar este luat in considerare", a aratat Traian Basescu. Seful statului a tinut sa mentioneze ca institutiile statului furnizeaza decidentilor cel putin una sau doua informari pe situatia din Ucraina, pe zi.

"Aici vom gasi un premier care a abandonat guvernarea pentur campanie. Nu vreau sa il jignesc, dar CSAT-ul nu e club de dezbatere. (..) Daca premierul doreste sa introduca in regim de urgenta aceasta problema, sa transmita Secretariatului CSAT un matarial, este obligatie din regulamentul de functionare", a spus Traian Basescu.

Sursa: Mediafax

Traian Basescu: E inceput de razboi civil. Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Ucrainei
Traian Basescu: E inceput de razboi civil. Romania sustine fara rezerve integritatea teritoriala a Ucrainei
Traian Basescu: Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, Ponta nu si-a dat seama cand
Traian Basescu: Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, Ponta nu si-a dat seama cand
Victor Ponta: Voi propune o discutie in CSAT, ce putem face pentru Moldova, dat fiind conflictul din Ucraina
Victor Ponta: Voi propune o discutie in CSAT, ce putem face pentru Moldova, dat fiind conflictul din Ucraina
Traian Basescu: Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, Ponta nu si-a dat seama cand
Traian Basescu: Situatia Ucrainei s-a discutat demult in CSAT, Ponta nu si-a dat seama cand
Victor Ponta: Voi propune o discutie in CSAT, ce putem face pentru Moldova, dat fiind conflictul din Ucraina
Victor Ponta: Voi propune o discutie in CSAT, ce putem face pentru Moldova, dat fiind conflictul din Ucraina
VIDEO PROTVPLUS.RO
Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă
Dăncilă îl critică pe Iohannis în legătură cu vizita în SUA: Trebuia să aibă o discuție cu Guvernul
Dăncilă anunță OUG pentru pedepsirea violatorilor: ”Voi duce un adevărat război”
Dăncilă este pregătită să acționeze dacă ALDE iese de la guvernare: ”Voi căuta soluţii”
Pintea, întrebată dacă tragedia de la Săpoca s-ar fi putut evita: Eu cred că da
Orban: Poate că trebuie să dăm o regulă că preşedintele trebuie să aibă un ochi în ceafă
Liderul USR: "Zero toleranţă faţă de colaboratorii Securităţii”
Calin Popescu Tariceanu, Klaus Iohannis
Tăriceanu: ”Iohannis - doar un robot care şi-a recitat textul la Ziua Marinei”
Dăncilă: Nu s-au tăiat fondurile pentru educaţie. Au fost tăiate fondurile în plus
Cât ne-au costat deputații în primele şase luni ale anului
USR critică deplasarea lui Dăncilă în Moldova: ”Nu a fost alocat niciun leu pentru autostradă”
Reacția lui Fifor, întrebat cât a costat închirierea elicopterului de către PSD
Teodorovici vrea ca absolvenţii de studii economice să fie angajaţi la ANAF fără concurs