Dezbatere in Parlamentul European privind situatia din Romania. Replica premierului Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu

Dupa adoptarea OUG privind modificarea codurilor penale, seful Guvernului a fost invitat la ambasada Statelor Unite iar liderii UE au reactionat si ei rapid.

Marian Neacsu, consilier onorific al premierului Sorin Grindeanu in domeniul relatiei cu Parlamentul, a confirmat miercuri o intalnire a premierului cu ambasadorul SUA Hans Klemm.

El a precizat ca intalnirea a fost solicitata de ambasadorul SUA.

„Nu am foarte multe detalii. Din cate cunosc, cred ca lucrurile s-au desfasurat asa cum stiu eu, in aceasta dimineata ar fi trebuit sa aiba loc si cred ca are loc sau a avut loc o intalnire intre premierul Sorin Grindeanu si ambasadorul SUA, Hans Klemm. Intalnirea a fost solicitata de catre ambasadorul SUA si era programata pentru aceasta dimineata.(...) Este o intalnire programata de mai multa vreme pentru astazi (n.r. miercuri) si din cate cunosc a avut loc astazi. Nu cunosc temele de discutie", a afirmat Neacsu la Senat, subliniind ca nu cunoaste locul intalnirii.

Citește și
ministrul Justitiei
Ce schimbari aduce OUG de modificare a Codurilor penale. Raspunsul preferat al ministrului Justitiei: "Alta intrebare"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Declaratia Comisiei Europene

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, au emis o declaratie comuna privind situatia din Romania, in care sustin ca lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata

"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania.

Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV).

Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt. Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres, sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniul de aplicare al coruptiei ca infractiune va avea impact asupra evaluarilor viitoare.

In acest context Comisia Europeana atrage atentia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri."

Grupul PPE cere dezbatere in Parlamentul European

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a solicitat pentru miercuri o dezbatere in plenul Parlamentului European pe tema situatiei din Romania, la cererea delegatiei Romaniei din PPE care s-a pronuntat impotriva continutului si a modalitatii prin care au fost trimise in legislativul de la Bucuresti cele doua ordonante care modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala, potrivit unui comunicat de presa transmis AGERPRES.

'Ceea ce se intampla in Romania este impotriva statului de drept. Se dilueaza lupta impotriva coruptiei. Este inadmisibil sa existe o asemenea atitudine a unui guvern UE. La cererea noastra grupul PPE a solicitat astazi (miercuri) o dezbatere in plenul Parlamentului European', se arata in comunicat. 'Sustinem totodata demersurile presedintelui Romaniei precum si ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept', se mai spune in textul transmis de delegatia Romaniei in PPE. 

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana: efecte negative, semnal de nesiguranta

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) se teme ca modificarile aduse Codului penal, adoptate marti, vor avea un impact negativ asupra relatiilor economice bilaterale romano-germane si transmit un semnal de nesiguranta in randul investitorilor germani. "Modificarile aduse ieri Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonanta de urgenta pune, in opinia companiilor germane din Romania, sub semnul intrebarii vointa noului Guvern de a continua fara compromisuri lupta impotriva coruptiei. O limitare a principiilor statului de drept si pericolul reaparitiei coruptiei vor avea evidente efecte negative asupra dezvoltarii economice a tarii. Aceste actiuni transmit un puternic semnal de nesiguranta in randul investitorilor germani si pot influenta negativ stransele relatii economice dintre Romania si Germania", se mentioneaza intr-un comunicat al AHK Romania, remis, miercuri, AGERPRES.

Potrivit reprezentantilor investitorilor germani, Romania este in pericol de a-si pierde imaginea pozitiva, "recastigata cu greu in ultimul an".

"Acest lucru este cu atat mai regretabil cu cat Romania isi slabeste astfel pozitia sa ca amplasament investitional stabil si de incredere, mai cu seama in contextul politic delicat la nivel global", se precizeaza in comunicat.

Dezbatere in Parlamentul European privind situatia din Romania

Parlamentul European organizeaza joi, la Bruxelles, o dezbatere pe tema justitiei si a statului de drept in Romania, releva un comunicat de presa receptionat miercuri de AGERPRES.

Dezbaterea, care va incepe la ora 10:00 (ora Romaniei), are loc in cadrul minisesiunii plenare a Parlamentului European din 1-2 februarie, de la Bruxelles.

Grindeanu, intr-o scrisoare catre Juncker si Timmermans: Reiterez angajamentul privind continuarea luptei impotriva coruptiei

Premierul Sorin Grindeanu reitereaza "angajamentul ferm al tuturor institutiilor si factorilor decizionali din Romania privind continuarea luptei impotriva coruptiei" intr-o scrisoare transmisa, miercuri, presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Textul integral, la finalul materialului:

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Dosarele de terorism si trafic de droguri, afectate grav de modificarea Codului Penal.
Dosarele de terorism si trafic de droguri, afectate grav de modificarea Codului Penal. "Denuntul nu ar avea valoare juridica"

Gratierea unor politicieni corupti ar putea sa nu fie cea mai grava consecinta a Ordonantelor de Urgenta date marti seara de Guverm.

Ce schimbari aduce OUG de modificare a Codurilor penale. Raspunsul preferat al ministrului Justitiei:
Ce schimbari aduce OUG de modificare a Codurilor penale. Raspunsul preferat al ministrului Justitiei: "Alta intrebare"

Ordonanta de urgenta ce aduce modificari codului penal, adoptata marti seara tarziu in unanimitate de membrii Guvernului si publicata deja in Monitorul Oficial prevede ca nu pot fi trasi la raspundere pentru abuz in serviciu cei care emit acte normative.

Dragnea, Tariceanu, Udrea, Mazare, Piedone, Sova, Gabriel Oprea. Pe cine salveaza OUG privind modificarea Codurilor penale
Dragnea, Tariceanu, Udrea, Mazare, Piedone, Sova, Gabriel Oprea. Pe cine salveaza OUG privind modificarea Codurilor penale

Liderul PSD, Liviu Dragnea, se numara printre cei care ar putea beneficia in urma ordonantelor adoptate marti seara tarziu de Guvern.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.