Dezbatere in Parlamentul European privind situatia din Romania. Replica premierului Sorin Grindeanu
Dupa adoptarea OUG privind modificarea codurilor penale, seful Guvernului a fost invitat la ambasada Statelor Unite iar liderii UE au reactionat si ei rapid.
Marian Neacsu, consilier onorific al premierului Sorin Grindeanu in domeniul relatiei cu Parlamentul, a confirmat miercuri o intalnire a premierului cu ambasadorul SUA Hans Klemm.
El a precizat ca intalnirea a fost solicitata de ambasadorul SUA.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
„Nu am foarte multe detalii. Din cate cunosc, cred ca lucrurile s-au desfasurat asa cum stiu eu, in aceasta dimineata ar fi trebuit sa aiba loc si cred ca are loc sau a avut loc o intalnire intre premierul Sorin Grindeanu si ambasadorul SUA, Hans Klemm. Intalnirea a fost solicitata de catre ambasadorul SUA si era programata pentru aceasta dimineata.(...) Este o intalnire programata de mai multa vreme pentru astazi (n.r. miercuri) si din cate cunosc a avut loc astazi. Nu cunosc temele de discutie", a afirmat Neacsu la Senat, subliniind ca nu cunoaste locul intalnirii.
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans, au emis o declaratie comuna privind situatia din Romania, in care sustin ca lupta anticoruptie trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata
"Lupta impotriva coruptiei trebuie sa avanseze, nu sa fie subminata. Urmarim cu foarte mare ingrijorare evolutiile recente din Romania.
Ireversibilitatea progreselor realizate in lupta impotriva coruptiei este esentiala pentru a permite Comisiei Europene sa ia in considerare eliminarea treptata a monitorizarii Romaniei in cadrul mecanismului de cooperare si verificare (MCV).
Raportul Comisiei privind Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) publicat saptamana trecuta, a salutat bilantul pozitiv realizat de catre procurorii si judecatorii din Romania in abordarea coruptiei la nivel inalt. Totodata a precizat ca orice alte masuri care submineaza acest progres, sau au ca efect slabirea sau restrangerea domeniul de aplicare al coruptiei ca infractiune va avea impact asupra evaluarilor viitoare.
In acest context Comisia Europeana atrage atentia asupra posibilelor regrese si va examina in detaliu ordonantele de urgenta privind Codul penal si Legea cu privire la gratieri."
Grupul PPE cere dezbatere in Parlamentul European
Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a solicitat pentru miercuri o dezbatere in plenul Parlamentului European pe tema situatiei din Romania, la cererea delegatiei Romaniei din PPE care s-a pronuntat impotriva continutului si a modalitatii prin care au fost trimise in legislativul de la Bucuresti cele doua ordonante care modifica Codul Penal si Codul de Procedura Penala, potrivit unui comunicat de presa transmis AGERPRES.
'Ceea ce se intampla in Romania este impotriva statului de drept. Se dilueaza lupta impotriva coruptiei. Este inadmisibil sa existe o asemenea atitudine a unui guvern UE. La cererea noastra grupul PPE a solicitat astazi (miercuri) o dezbatere in plenul Parlamentului European', se arata in comunicat. 'Sustinem totodata demersurile presedintelui Romaniei precum si ale CSM pentru restabilirea principiilor statului de drept', se mai spune in textul transmis de delegatia Romaniei in PPE.
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana: efecte negative, semnal de nesiguranta
Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK Romania) se teme ca modificarile aduse Codului penal, adoptate marti, vor avea un impact negativ asupra relatiilor economice bilaterale romano-germane si transmit un semnal de nesiguranta in randul investitorilor germani. "Modificarile aduse ieri Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonanta de urgenta pune, in opinia companiilor germane din Romania, sub semnul intrebarii vointa noului Guvern de a continua fara compromisuri lupta impotriva coruptiei. O limitare a principiilor statului de drept si pericolul reaparitiei coruptiei vor avea evidente efecte negative asupra dezvoltarii economice a tarii. Aceste actiuni transmit un puternic semnal de nesiguranta in randul investitorilor germani si pot influenta negativ stransele relatii economice dintre Romania si Germania", se mentioneaza intr-un comunicat al AHK Romania, remis, miercuri, AGERPRES.
Potrivit reprezentantilor investitorilor germani, Romania este in pericol de a-si pierde imaginea pozitiva, "recastigata cu greu in ultimul an".
"Acest lucru este cu atat mai regretabil cu cat Romania isi slabeste astfel pozitia sa ca amplasament investitional stabil si de incredere, mai cu seama in contextul politic delicat la nivel global", se precizeaza in comunicat.
Dezbatere in Parlamentul European privind situatia din Romania
Parlamentul European organizeaza joi, la Bruxelles, o dezbatere pe tema justitiei si a statului de drept in Romania, releva un comunicat de presa receptionat miercuri de AGERPRES.
Dezbaterea, care va incepe la ora 10:00 (ora Romaniei), are loc in cadrul minisesiunii plenare a Parlamentului European din 1-2 februarie, de la Bruxelles.
Grindeanu, intr-o scrisoare catre Juncker si Timmermans: Reiterez angajamentul privind continuarea luptei impotriva coruptiei
Premierul Sorin Grindeanu reitereaza "angajamentul ferm al tuturor institutiilor si factorilor decizionali din Romania privind continuarea luptei impotriva coruptiei" intr-o scrisoare transmisa, miercuri, presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Textul integral, la finalul materialului:
Sursa: Agerpres
Etichete: SUA, Comisia Europeana, PSD, sorin grindeanu, parlamentul european, oug, PPE, ambasada, juncker, hans klemm,
Dată publicare:
01-02-2017 12:42