"Prefer sa salvez ilegal". Raed Arafat cere o analiza la rece a procedurilor si a institutiilor pentru a evita alte tragedii
Doctorul Raed Arafat, secretar de stat in cadrul Ministerului Sanatatii, a vorbit, la Stirile PRO TV, despre operatiunea de salvare a victimelor accidentului aviatic din Muntii Apuseni.
Doctorul Arafat a luat apararea echipelor de salvare care i-au cautat pe supravietuitorii accidentului aviatic din muntii Apuseni, spunand ca e normal sa dureze mai mult timp cautarea, pentru ca aria de cautare era raspandita.
"Lumea trebuie sa inteleaga ca, atunci cand nu ai tintit locul in care te duci, e o situatie in care stai ore intregi sa cauti.
Nu putem reprosa echipelor de salvare, Au facut tot efortul, cu date limitate.
In secunda cand cineva i-a gasit, mecanismul a mers mai repede."
Intrebat despre informatia conform careia doctorul Zamfir a avut la dispozitie un telefon inteligent, cu GPS, pe care il putea folosi pentru localizare, Arafat a decarat ca, din informatiile sale, semnalul telefonic in zona era slab si nu a permis descarcarea de pe Internet a unei aplicatii de localizare.
Doctorul Arafat a dat ca exemplu accidentul aviatic din 2006, in care a fost umplicat un elicopter al SMURD:
"Uneori, dureaza si 12 si 24 de ore, in munte. Muntele nu e ca strada. Cand a cazut elicopterul SMURD in pasul Tihuta, undeva in munte, am avut coordonatele GPS si altitudinea, dar si atunci a durat interventia cateva ore."
Conform declaratiilor doctorului Arafat, la fata locului a existat o coordonare centrala, asigurata de un inspector sef adjunct, de la ISU Alba, care avea comanda si controlul.
Rolul sau a fost coordonarea integrala si integrata a tuturor structurilor care au participat la operatiunea de salvare: SMURD, pompieri, salvamont.
La fata locului, a fost trimis cel mai apropiat centru de comanda mobil, de la Mures, in ideea ca trebuie sa fie comanda integrata.
Intrebat despre stirea ca serviciile de informatii avea la dispozitie aparatura necesara pentru localizarea mai rapida a supravietuitorilor, dar nu nu au fost de acord sa isi ofere ajutorul, pentru ca nu aveau mandat judecatoresc, Arafat a declarat ca:
"Eu prefer sa salvez ilegal, decat sa las oamenii sa nu fie salvati."
Pentru viitor, Arafat recomanda analiza, la rece, a operatiunii, pentru ca greselile facute sa nu se mai repete:
"Trebuie sa avem proceduri, responsabilitati clare, sa nu sunam sefi.
Pe anumite sectoare, exista proceduri clare, pe alt sectoare, procedurile trebuie integrate."
Raed Arafat a criticat comunicarea cu presa, spunand ca trebuie facuta o comunicare mai buna cu media, continua, din ora in ora, sau cand situatia o cere.
Un ofiter media ar fi putut infirma zvonurile care au fost transmise de televiziuni, despre starea victimelor.
Despre viitorul aviatiei medicale
Arafat a declarat ca avionul SMURD-ului, disponibil la Inspectoratul General de Aviatie, este la dispozitia tuturor structurilor statului care au nevoie de el.
Aeronava are la activ, in cateva luni de utilizare, 64 de misiuni, din care 2 misiuni de transplant.
Aparatul, aflat in prezent la Aerostar Bacau, pentru o revizie de rutina, va fi ramane, conform legii, si la dispozitia Agentiei Nationale de Transplant.
Sursa: Pro TV
Etichete: accident, smurd, raed arafat, avion, Iovan,
Dată publicare:
24-01-2014 19:44