Prăbuşirea cascadei Bigăr este investigată de Garda Naţională de Mediu. Romsilva respinge acuzațiile de neglijență
România a pierdut una dintre marile sale atracţii, vestită în întreaga lume.
Un perete al cascadei Bigăr, din Caraş-Severin, s-a prăbuşit iar activiştii de mediu acuză Romsilva - adminstratorul locului - de incompetenţă pentru că nu s-ar fi îngrijit suficient.
În replică cei de la Regia Naţională a Pădurilor spun că dezastrul are cauze naturale. Potrivit acestora, peretele s-a fi rupt sub propria greutate.
Locul atrăgea în fiecare an peste o sută de mii de turişti.
Adrian Stoicu, Primar Bozovici: "O nenorocire, un dezastru naţional, internaţional din punctul meu de vedere".
Casada Bigăr este în administrarea Parcului Naţional Cheile Nerei-Beușnița - un organism aflat sub autoritatea Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA. Parcul are un director, mai mulţi specialişti şi nouă rangeri. Fiecare era responsabil de acest loc.
Acum rangerii încearcă să explice că şi-au făcut treaba.
Ilie Catunea, Ranger: "Am monitorizat mereu că noi raspundem, dar nu s-a observat din exterior nicio fisură".
Reporter: Nu trebuia să fie măsurători?
Milos Păun, Ranger: Nu ştiu, că nu eram expert.
Adrian Stoicu, Primar Bozovici: "Parcurile au încasat o taxă de câteva miliarde pe an, poate trebuia o mai mare atenţie".
Regia Naţională a Pădurilor - ROMSILVA - a transmis că peretele Cascadei Bigar - înalt de 4 metri - s-a surpat din cauze naturale. Ar fi cedat sub propria greutate.
Miloș Păun, Ranger: "S-a depus sulf calcaros şi nu a mai rezistat."
Gabriel Păun este preşedinte al Agent Green - o organizaţie neguvernamentală care luptă pentru protecţia mediului încă din 2009.
Cascada Bigar - spune el - "a fost pierdută ca atracţie turistică internaţională de incompetenţa Romsilva". O păstrăvărie amenajată în zonă ar fi contribuit la dezastru.
Gabriel Păun, Preşedinte Agent Green: "Acea păstrăvărie nu avea ce căuta în bazinul hidrografic care alimenta cascada Bigar. Nu cred că mai e cazul de nicio anchetă. Ministerul Mediului trebuie să îşi asume greşeala pe care a făcut-o, de a da afară Romsilva de la administrarea acestui parc".
Regia Naţională a Pădurilor a transmis pe Facebook - că respinge acuzaţiile potrivit cărora o lucrare de captare a izorului Bigăr pentru păstrăvăria Valea Minis - realizată în urmă cu 33 de ani, ar fi provocat prăbuşirea unui perete din cascada Bigăr.
Ilie Catunea, Ranger: "Pescăria nu a influenţat prăbuşirea cascadei. E adevărat că o parte merge pe conducta la pescărie, dar apa a venit mereu bine".
Romsilva susţine că - în timp - cascada se va regenera prin depunderea unor noi straturi de muşchi petrificat. Uită să spună însă că vor trece ani.
Din 2013 de când cascada a fost inclusă în topul celor mai spectaculose cascade din lume exact din acest loc s-au făcut mii sau chiar milioane de poze. Acum rămânem doar cu amintirea locului şi cu pozele pe care le putem admira din telefon.
Prăbuşirea peretului cascadei Bigăr este investigată de Garda Naţională de Mediu şi de Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Pentru că acolo este o zonă de protecţie, procesele naturale trebuie să se desfăşoare liber şi nu pot fi ridicate structuri care să sprijine pereţii cascadei.
Sursa: Pro TV
Etichete: ancheta, Romsilva, Garda de Mediu, acuzatii, cascada bigar,
Dată publicare:
08-06-2021 17:55