Povestea unui veteran de război, ajuns la vârsta de 100 de ani. Cum l-a întâlnit pe Mareşalul Antonescu

11-02-2021 08:25


A fost mare sărbătoare miercuri într-o comună din Bacău, unde un gospodar, veteran de război, a împlinit 100 de ani. Bunicul a pierdut şirul nepoţilor şi strănepoţilor, dar toţi i-au fost alături şi i-au cântat în cor.

Înconjurat de copii, nepoţi şi strănepoţi - aşa a sărbătorit bărbatul din comuna Horgeşti, judeţul Bacău, împlinirea unui veac de viaţă. Bunicul spune că nu regretă nimic din ce a făcut în cei o sută de ani. Şi îşi aminteşte cu drag de momente care i-au marcat existența.

Jănică Nunuţ, veteran de război: "Eram telefonist cu căştile la ureche, dar trupele erau pe front departe. Cum stăteam pe scaun. cu căştile la ureche. am auzit foială prin curte şi m-am dus la uşă. Un bărbat mai înalt ca dumneavoastră. Avea epoleţi şi haina militară. A pus mâna pe umărul meu, "Ostaş, stai acolo, că dacă nu eraţi voi pierdeam războiul. Și în urma lui era Mareşalul Antonescu.”

Omul a crescut opt copii, care acum vorbesc despre el cu mult drag. Spun că sunt mândri de tatăl lor, care a fost sever, dar a știut să fie și blând.

Irina Munteanu, fiica veteranului: "Noi am crescut împreună şi am fost foarte uniţi. A fost un tată şi bun şi sever pentru că a avut grijă de noi să ajungem unde ne-am dorit.”

Bărbatul a primit un cadou din partea Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

Cristi Aioanei, reprezentant Asociația Cultul Eroilor: "Conducerea Asociaţiei Naţionale a veteranilor de război a decis să fie înaintat la gradul de căpitan şi nu ne rămâne decât să îl felicităm şi să îi mulţumim pentru ceea ce a făcut pentru noi.”

În plus, autorităţile locale i-au oferit 1.000 de lei. Iar bunicul şi-a făcut deja planuri. Cu aceşti bani va cumpăra de la magazinul din sat dulciuri nepoţilor şi strănepoților, al căror număr nici nu îl mai știe.