Populația României a scăzut la 19 milioane de români la 2022. Un milion dintre ei nu au completat recensământul
Deși în statisticile oficiale, în România își au reședința peste 19 milioane de oameni, în realitate suntem mai puțini. La recensământul organizat anul trecut, autoritățile au reușit să culeagă informații doar despre 18 milioane de români.
Pentru un milion nu au date suplimentare. Cel mai probabil, mulți au plecat la muncă în străinătate, unde au slujbe sezoniere. Diaspora a tot crescut în ultimii ani, iar în 2021 s-a înregistrat chiar un vârf.
Din cei peste 19 milioane de rezidenți, doar 18 milioane au completat formularul de recensământ sau au vorbit cu un recenzor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bogdan Raiu, lector UB: „De mii de persoane nu au luat contact deloc cu recensământul, nici nu au acceptat sau nu s-au întâlnit cu un recenzor”.
Informații despre existența unui număr de aproximativ un milion de români au fost culese de Institutul Național de Statistică din bazele de date ale autorităților publice locale. Specialiștii susțin că cei mai multi nu au fost găsiți acasă pentru că lucrează sezonier în străinătate. De altfel, potrivit datelor provizorii de la recensământ, 200 de mii de români au declarat că au plecat temporar în străinătate, în ultimele 12 luni. Cei mai mulți în Spania, Italia, Germania sau Marea Britanie.
Tudorel Andrei, președinte INS: „În perioada imediat după aderarea la Uniunea Europeană, am avut o migrație internațională de dimensiuni foarte, foarte mari și efectele le putem vedea și pe această piramidă a vârstelor. Definiția populației rezidente cuprinde atât persoanele aflate pe teritoriul României, la momentul înregistrării datelor, dar și cele plecate în străinătate pe o perioadă scurtă de timp, mai puțin de 12 luni. În populația rezidentă nu cuprindem persoanele plecate la muncă în străinătate mai mult de 12 luni”.
Pentru cei plecați definitiv sunt greu de făcut studii relevante și de cele mai multe ori se lucrează cu estimări. De pildă, la ultima analiză, ONU anunța că sunt aproximativ 4 milioane de români în alte țări, iar Organizația pentru cooperare economică vorbea de peste 3,5 milioane. Dimensiunea reală este greu de stabilit exact, asta pentru că, în ultimii ani, comunitatea românilor din străinătate a crescut constat. În Marea Britanie, românii formează una dintre cele mai mari minorități. Peste un milion de conaționali au cerut premise de ședere. În Germania, potrivit datelor de la Ministerul Muncii, 800 de mii de românii au contracte nedeterminate, restul lucrează sezonier.
Dumitru Sandu, sociolog: „Am analizat datele recensământului din 2011 și stiu că baza acestor date aveam reveniți în țară aproximativ 80 de mii, a crescut cifra respectivă de la 80 la 100 de mii. Cu alte cuvinte 100 de mii reveniți, din 4 - 5 milioane este puțin. Avem o primă informație care spune că numărul celor reveniti în țară este redus”.
Dan Jurcan, sociolog: „Diferența dintre estul Europei și vestul Europei este încă mare. Dacă ar fi să translatăm acest model, la modelul României, în timp ce România se va dezvolta, e clar că vestul nu va sta pe loc și e clar că mulți dintre români care au plecat în Spania, Italia, Germania, e clar că și-au dat acolo copiii, și-au cumpărat o locuință, s-au inserat cultural, e greu de crezut că vom asista la o întoarcere masivă”.
Un program pentru revenirea românilor în țară a fost anunțat în vara anului trecut. Potrivit proiectului, românii din străinătate ar putea să primească maximum 200.000 de lei, adică 40.000 de euro, dacă se întorc în țară să facă afaceri. În primele luni de la lansare doar 400 de cereri au fost depuse pentru o mie de locuri eligibile. Ulterior, autoritățile au prelungit termenul de înscriere, iar numărul celor care au aplicat a crescut la putin peste 1.600 de persoane. Un lucru este sigur. Românii din străinătate reprezintă unul dintre principalii investitori din țara noastră. Doar în primele 8 luni ale anului trecut au trimis acasă peste 4 miliarde de euro.