Polițistul care a împușcat în cap un șofer, suspendat. Cine este victima împuşcată din greşeală
Este anchetă la Vaslui, unde un poliţist a împuşcat mortal în cap, din greşeală, un tânăr de 26 de ani, în timpul unei urmăriri şi a unei încercări de imobilizare.
Agentul este deocamdată suspendat din funcţie şi a fost audiat la parchetul de pe lângă tribunalul Vaslui.
Procurorii au deschis un dosar de omor, dar au nevoie de expertize balistice şi alte probe pentru a face încadrarea juridică a faptei.
Destinul face ca victima să aibă o legătură cu poliţistul: cu doi ani în urmă, un unchi al tânărului, pe atunci şef la Poliţia Rutieră Vaslui, a fost anchetat de DNA. Şi denunţător în dosar a fost chiar agentul care a tras acum, în misiune.
În urma procesului, ruda victimei a stat în arest preventiv câteva luni, cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Iar dosarul încă se judecă la tribunalul Vaslui.
Tânărul de 26 de ani fusese observat în trafic, în zona industrială a Vasluiului, în timp ce conducea o maşină, deşi nu avea permis.
Şi, pentru că, la semnalele poliţiei, a tras pe dreapta şi a luat-o la fugă, agentul a pornit pe urmele lui. La un moment dat, cei doi s-au îmbrâncit, însă poliţistul apucase să armeze pistolul. I-a tras siguranţă ca să să tragă un foc de avertisment, aşa cum cer procedurile.
După alţi câţiva metri a reuşit să îl prinda cu o mână pe fugar, dar nu a mai apucat să bage arma în toc. Şoferul s-a smucit, cei doi s-au încăierat, iar pistolul s-a descărcat accidental.
Proiectilul l-a nimerit pe fugar în cap. În sprijinul victimei a venit un echipaj de la ambulanţă, iar un elicopter SMURD era gata să îl transfere de urgenţă la Iaşi.
Bărbatul, tată al unei fetiţe de 3 ani, a murit însă la spitalul din Vaslui.
De caz se ocupa acum procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui.
Tânărul de 26 de ani care a murit împuşcat, avea 3 dosare pentru că a fost prins băut la volan, apoi a condus, deşi avea permisul suspendat, a provocat un accident şi a refuzat să i se recolteze probe biologice.
În ianuarie a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru toate aceste infracţiuni. Luna viitoare urma să se judece recursul la Curtea de apel din Iaşi.
Împrejurările în care un poliţist poate scoate pistolul din toc sunt cuprinse în legea privind regimul armelor şi muntiilor, dar şi în regulamentele interne ale Ministerului de Interne.
Poliţiştii pot face uz de armă - de pildă - ca să imobilizeze pe cineva care ameninţa cu violenţă ori dacă au de-a face cu o persoană care a comis o infracţiune şi nu se supune imobilizării şi somaţiilor.
În cazul poliţistului din Vaslui, anchetatorii urmează să stabilească dacă a respectat sau nu procedurile.