Polițiștii încearcă să stabilească cine va răspunde în cazul femeii ucise de o bucată de gheață căzută de pe bloc în Chiajna
Polițiștii care cercetează cazul femeii ucise marți de o bucată de gheață căzută de pe acoperișul unui bloc din Chiajna încearcă să stabilească cine va răspunde pentru această tragedie.
Potrivit legii, proprietarii și administratorii clădirilor au obligația să îndepărteze zăpada formată pe acoperișuri, iar în caz de urgență să solicite ajutor din partea autorităților. În ultima săptămână, doar pompierii din București și Ilfov au participat la peste 200 astfel de intervenții.
Camerele de supraveghere au surprins momentul în care blocul de gheață s-a desprins de pe acoperiș și a căzut peste femeia de 35 de ani din Chiajna. Cercetările se desfășoară IN REM pentru ucidere din culpă. Polițiștii încearcă acum să îi identifice pe administratorii blocului și să îi cheme la audieri.






Potrivit legii, proprietarii sau administratorii clădirilor sunt obligați să curețe zăpada acumulată pe acoperișuri ori a țurțurilor formați pe streșini, mai ales atunci când este pusă în pericol siguranța publică.
În cazul în care nu aveți posibilitatea să curățați zăpada, puteți cere sprijinul pompierilor. Numai în zona București-Ilfov sunt cel puțin 40 de intervenții pe zi. La prânz, o echipă de pompieri a intervenit la două adrese în zona Floreasca.
În alte cazuri, din cauza mașinilor parcate lângă bloc și a străzilor înguste, mașinile de intervenție nu pot intra pentru a îndepărta zăpada. Este și cazul unui bloc rezidențial, unde bucățile mari de zăpadă strânse pe acoperiș se pot desprinde în orice moment. Așa că pompierii au delimitat spațiul și au interzis accesul pietonilor pe trotuar.
Ștefan Augustin, sublocotenent ISU: „La fel este obligativitatea cetățenilor, a administratorilor sau a proprietarilor ca, în momentul în care se sesizează iminența producerii unor situații de urgență - căderea țurțurilor, spre exemplu - să delimiteze zona cu ce găsesc la îndemână, o bucată de gheață sau un material, să delimiteze zona pentru a preveni producerea de pagube materiale.”
Amenzile pentru nerespectarea obligației de a curăța zăpada și gheața formată în jurul locuințelor sunt stabilite de consiliile locale și pot varia în funcție de localitate. În București, ajung până la 500 de lei pentru persoanele fizice și la 2.000 de lei pentru cele juridice.