Polițiștii care poartă bodycam-uri vor fi obligați să-și înregistreze toate intervențiile
De la 1 mai, cei 12 mii de poliţişti care poartă camere de luat vederi sunt obligaţi să își înregistreze toate intervențiile. Până acum, agenţii puteau decide singuri ce situaţii merită să fie filmate.
Noua dispoziţie vine însă după ce mai mulţi politisti de la rutieră nu ar fi înregistrat toate momentele în care au dat amenzi de circulaţie, iar asta a ridicat suspiciuni, spun surse din poliţie. Pe de altă parte, sindicaliştii consideră că noile prevederi vor genera abuzuri din partea unor şefi.
Legitimarea persoanelor, conducerea suspecţilor la sediul poliţiei, folosirea forţei sau percheziţiile corporale sunt doar o parte dintre intervenţiile pe care poliţiştii sunt obligaţi să le filmeze de luna viitoare cu dispozitivele bodycam. Dacă până acum agentul alegea singur ce situaţii pot fi înregistrate ca probă, de pe 1 mai trebuie să filmeze inclusiv drumul până la intervenţia semnalată prin apel la 112.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
„Cel puţin în ultimii doi ani, au fost situaţii în care poliţiştii care s-au deplasat la o intervenţie nu au pornit aceste înregistrări, şi una dintre părţi a reclamat poliţiştii că ar fi avut un comportament agresiv, însă ar fi ajutat foarte mult aceste înregistrări audio-video în care s-ar fi văzut foarte clar dacă poliţiştii au greşit sau dacă nu au greşit în modul de intervenţie”, a declarat directorul de cabinet IGPR.
Dispozitivul de tip bodycam poate filma între 14 şi 60 de ore, în funcţie de rezoluţia setată. Imaginile rămân în cadrul Poliţiei Române timp de şase luni. Acestea pot fi folosite însă doar în două situaţii speciale: atunci când poliţistul este anchetat disciplinar sau când acesta este implicat într-un caz de ultraj.
Filmarea se opreşte în secţiile de poliţie, unde, susţin poliţiştii, există informaţii clasificate. Sindicaliştii Europol susţin însă că această modificare poate duce la abuzuri din partea şefilor.
„Noi am mai avut, de exemplu, o sesizare la IPJ Prahova, unde un şef de poliţie orăşenească a vizualizat timp de mai multe luni de zile toate filmările de bodycam-uri, cu toate că nu avea nici un scop legitim să facă acest lucru, dar l-a interesat să vadă cu cine au intercaţionat poliţiştii, ce cetăţeni au filmat, în ce condiţii, în ce circumstanţe, în ce contexte”, a transmis un reprezentant al Europol.
În total sunt 12.000 de bodycam-uri. Le folosesc poliţiştii de la Ordine Publică, Rutieră şi Transporturi, majoritatea din Bucureşti.