Politia de Frontiera a primit de la Guvernul SUA detectoare de radiatii nucleare. Unde vor fi amplasate si la ce vor servi

28-04-2017 13:54


Politia de frontiera

Detectoare de radiatii, primite de Politia de Frontiera de la Guvernul SUA, vor fi folosite la Aeroportul Otopeni, Garda de Coasta si vamile de la Iasi si Sighetu Marmatiei

Politia de Frontiera a primit 70 de detectoare de radiatii de tip pager, donate de Guvernul SUA, acestea urmand sa fie repartizate la Aeroportul Otopeni, Garda de Coasta si vamile de la Iasi si Sighetu Marmatiei. Detectoarele, care vor fi purtate de politistii de frontiera, vor emite un semnal sonor in momentul in care va fi detectata o sursa radioactiva care depaseste pragul de radiatii.

Echipamentele portabile pentru detectarea radiatiilor nucleare si a materialelor radioactive au fost donate de Biroul de Securitate Internationala si Non-proliferare din cadrul Departamentului de Stat din SUA, in cadrul programului "Controlul Exportului si Securitatea Frontierelor” (EXBS), a anuntat, vineri, Politia de Frontiera.


Cele 70 de detectoare de radiatii, marca Polimaster, vor fi folosite de Politia de Frontiera Romane in cadrul programului Second Line of Defense - (SLD), asumat in baza Acordului Guvernamental dintre Romania si SUA, privind cooperarea in domeniul contracararii proliferarii armelor de distrugere in masa.


Detectoarele de radiatii urmeaza sa fie repartizate politiilor de frontiera Iasi si Sighetu Marmatiei, Garzii de Coasta si Aeroportului Otopeni, a precizat sursa citata.


Echipamentele vor fi folosite pentru a putea depista in punctele de trecere a frontierei si a alarma atunci cand este detectata o sursa de radiatii sau cand sunt depasite pragurile de radiatii setate. Istoricul operatiilor este stocat in memoria permanenta a dispozitivului, iar datele stocate pot fi transferate catre un computer.


Pagerele au un afisaj electronic in directia de deplasare a politistului de frontiera care il poarta, iar in momentul in care pragul este depasit, dispozitivele vor emite un semnal sonor pentru a atentiona detectarea si localizarea unei surse radioactive gama.


"Detectoarele individuale folosite in cadrul misiunilor specifice au ca scop atat monitorizarea si detectia radiatiilor nucleare si a materialelor radioactive la frontiera, cat si protejarea politistului de frontiera, prin emiterea unei alerte sonore, cu privire la mentinerea distantei fata de sursa de radiatii. In cazul in care, pe timpul controlului de frontiera, in bagaje sau in mijloacele de transport verificate este detectata o sursa de radiatii, zona este securizata si este anuntata Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), in vederea analizarii situatiei”, au precizat reprezentantii Politiei de Frontiera.


Programul "Controlul Exporturilor si Securitatea Frontierelor” urmareste sa previna proliferarea armelor de distrugere in masa si destabilizarea achizitionarilor si transferurilor necontrolate de arme conventionale, prin construirea unor sisteme nationale eficiente si strategice de control al comertului, atat in tarile care poseda, produc sau furnizeaza elemente strategice, precum si in cele prin care aceste elemente sunt susceptibile a fi tranzitate. Acesta este activ in mai mult de 60 de state, având in 2016 un buget de 58,7 milioane de dolari.


Departamentul de Stat din SUA a incheiat un parteneriat cu Romania in anul 1999.


Programul se bazeaza pe expertiza si cooperarea mai multor agentii americane guvernamentale din sectorul privat, precum si pe cooperarea cu organizatii non-guvernamentale internationale, scopul lui fiind acela de a furniza statelor interesate solutii pentru dezvoltarea si imbunatatirea sistemelor de control al comertului la frontiera, prin dobandirea de autoritate juridica, obtinerea licentei si punerea in functiune a echipamentelor si a sistemele informatice necesare, potrivit Politiei de Frontiera.

 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO