Plangere penala la DNA impotriva lui Gabriel Oprea si a doi ministri. Ce acuzatii le aduc sindicatele
Confederatia sindicala cartel ALFA, condusa de Bogdan Hossu, a depus la Directia Nationala Anticoruptie o plangere penala impotriva a trei membri ai guvernului.
Gabriel Oprea (Prim-Ministru Interimar la acea data), Rovana Plumb (Ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice) si Eugen Orlando Teodorovici (Ministrul Finantelor Publice) sunt acuzati de sindicalisti de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, scrie EU Observer. Si asta pentru ca cei trei membri ai Guvernului au semnat ordonanta de urgenta prin care s-au majorat substantial salariile a 41 de demnitari. Marirea a intrat in vigoare de la 1 august.
„Astfel, art. 4 din Legea cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice stabileste ca in sectorul bugetar, raportul intre coeficientul de ierarhizare minim si coeficientul de ierarhizare maxim pe baza carora se calculeaza salariile de baza este de 1 la 15 iar potrivit art. 10 alin. (4) din acelasi act normativ, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, valoarea de referinta este de 600 lei", se arata in textul sesizarii depuse la DNA.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Legalitatea actului normativ impune respectarea anumitor cerinte, printre care se afla si cea potrivit careia, actul normativ trebuie sa fie adoptat sau emis dupa obtinerea avizelor prevazute de lege. Existenta avizului consultativ este o conditie procedurala anterioara emiterii unui act normativ. Avizul consultativ se caracterizeaza prin aceea ca solicitarea acestuia este obligatorie, dar autoritatile au libertatea de a aprecia daca se conformeaza sau nu continutului acestuia”, sustin sindicalistii. Acestia considera ca sunt indeplinite prevederile referitoare la obtinerea unui folos necuvenit in conditiile in care cei implicati in procesul de adoptare a actului normativ sunt favorizati in detrimentul celorlalte persoane ce fac parte din personalul salarizat din fonduri publice. Mai simplu spus, ministrii sunt acuzati ca si-ar fi marit propriile salarii.
Inca de vineri Bogdan Hossu declarase pentru Agerpres ca „Ordonanta privind salarizarea demnitarilor ramane un document nu doar ilegal, ci si imoral, accentuand majorarea ecartului dintre salariul minim si cel maxim de la 1-15, la 1-18. In orice organizatie economica sanatoasa, managementul ramane pe ultimul loc in momentul cand vine vorba de repartizarea profitului. Daca lucrurile nu se intampla asa, si managementul vrea sa beneficieze primul de fondurile disponibile, atunci acest lucru va favoriza aparitia fenomenelor de dezinteres si de coruptie”.
Presedintele cartel ALFA mai sustinea saptamana trecuta si ca, in opinia sa, legea salarizatii bugetarilor nu va fi aplicatia in totalitate. „Va fi mai mult o chestiune de campanie electorala si, indiferent ce guvern va veni, se va spune din nou ca greaua mostenire nu permite aceste majorari. Este posibil sa existe o prima etapa de crestere a salariilor, insa urmatoarele vor fi abandonate, din lipsa de fonduri', a spus Hossu".
Sursa: EU Observer
Etichete: presedinte, salarii, dna, premier, venituri, bugetari, sindicate, indemnizatii, oficiali, plangere penala, prim-ministru, cartel alfa, marire, demnitari, bogdan hossu,
Dată publicare:
04-08-2015 14:28