"Plangeam si suspinam, dar nimeni nu ma auzea". Duminica, la "Romania, te iubesc", aflam de ce copii isi iau viata
Ajunsi intr-un punct, in care nu mai pot privi inainte, unii dintre copiii romani aleg, din pacate, sa-si puna capat zilelor lasand, in urma parinti socati si plini de intrebari.
De ce aceste decizii radicale, cand viata abia incepe? Care sunt solutiile? Duminica, la „Romania, te iubesc!", atingem, un subiect extrem de sensibil: nefericirea copiilor nostri. Ne cerem scuze, ca povestile contin imagini, care va pot afecta emotional, dar a ascunde aceasta problema sociala nu inseamna ca ne protejam fetitele si baietii. Dimpotriva, e important sa intelegem ce se intampla ca sa prevenim.
In toata lumea, 1 din 5 adolescenti sufera de depresie. Cu un diagnostic si tratament oferit la timp, am preveni dramele la care in ultimele luni am asistat aproape saptamanal. Dar in tara noastra, copiii ajung in fata unui psiholog - de multe ori foarte tarziu.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Lacrimi, un rau de lacrimi am facut. Plangeam si suspinam, dar nimeni nu ma auzea, doar ingeri veneau si imi spuneau sa nu mai plang, sa mai stau sa mai rabd, ca va veni ziua in care viata mea va prinde culoare.” Ce a determinat o fetita de doar 11 ani sa scrie aceste randuri de adio, si cum a reusit sa depaseasca un moment in care a crezut ca viata e gri si fara rost, aflati la "Romania, te iubesc!".
Sa suferi la 11 ani de depresie - pare o gluma, poate chiar o fita. Parintii muncesc pe branci sa le ofere tot ce n-au avut ei. Dar in vesnica goana dupa bunastare materiala, sacrificam, fara sa ne dam seama, lucrul cel mai important: sufletul.
Asa au simtit Gabriela, si Maria, si Remus, si Ionut. Puteau fi azi in viata, daca ar fi avut cui sa-si descarce sufletul, si sa ceara ajutor, fara sa se teama de consecinte. "Orice este reversibil si rezolvabil, mai putin moartea”, spune psihoterapeutul Diana Stanculeanu.
Cat de usor e provoci o tragedie cu un simplu cuvant aruncat la suparare unui copil care inca nu a invatat ce e metafora, sau unui adolescent care se teme ca nu-l vei intelege sau il vei pedepsi. Scriitoarea Petronela Rotar va spune insa si povestea unei fete de 16 ani care a vrut sa-si incheie socotelile cu viata, dar care azi e mama cool pentru doua adolescente. O lectie de viata cu happy end, la "Romania, te iubesc!"
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, scoala, tineri, suicid, Psihologie, depresie,
Dată publicare:
23-05-2015 18:37