Peștele, vedeta meselor de Bobotează și Sfântul Ion. Ce preferințe au românii în această perioadă
Ne pregătim pentru încă două zile de sărbătoare, Boboteaza și Sfântul Ion, iar mesele vor fi din nou pline.
Peștele nu va lipsi din meniu, după cum este tradiția în unele zone din țară. Drept urmare, oamenii au revenit în pescării și piețe să cumpere pește proaspăt.
Unul dintre cele mai comandate preparate la un restaurant din Galați, în aceste zile, are un conținut scăzut de grăsimi și este bogat în proteine, numai bun pentru cei care vor un prânz sănătos.
Bogdan Samangeanu, bucătar: „După sărbători, oamenii comandă foarte des produse din pește, saramură, plachie, sturion la grătar cu legume, cât și aperitive din pește, icre de crap, de știucă. Se face trecerea de la iarnă la primăvară.”
Iar peștele este căutat și de Bobotează. Borșul de pește, de pildă, nu lipsește de pe multe mese. Cei care vor să îl pregătească acasă găsesc în piețe și pescării bucăți speciale pentru ciorbă, la 20 de lei kilogramul.
Și cei care vor un pește fript ori o saramură au de unde alege: caras, păstrăv ori doradă, așezați pe o pătură de gheață.
Client: „Crap, caras de Dunăre, pentru că e și ieftin și bun. Îl fac saramură.”
Client: „De ăla de mare. Păstrăv. Nu păstrăv de mare... Aaa... nu știu cum se cheamă, dar e mai bun!”
Comerciant: „Uitați ce plătică frumoasă avem, chiar din Delta Dunării. Crapul, somnul l-am avut azi la ofertă, 29 de lei kilogramul. Avem și caras viu, tot așa, la ofertă. Două kilograme, 20 de lei. Adică 10 lei kilogramul. E un preț foarte bun pentru perioada asta.”
Oamenii au căutat și peștii deja porționați, pentru că nu își permit unul întreg. Chiar și macroul și crapul - considerați pești ieftini - s-au scumpit. În unele locuri, ajung până la 25 de lei kilogramul.
Din cauza prețurilor mari, consumul de pește a scăzut în țara noastră. Un român mănâncă mai puțin de 7 kilograme de pește pe an.