Peste un milion de copii din România trăiesc în sărăcie. Situația s-a agravat din cauza pandemiei
Sunt zile în care nu au ce să mănânce și se întreabă dacă vor mai avea în curând un acoperiș deasupra capului. Este realitatea cruntă pentru sute de mii de familii din România, care trăiesc sub pragul sărăciei.
Mulți o duceau greu și înainte, dar acum aproape că nu își mai pot întreține familiile. Iar cei mai vulnerabili rămân copiii.
Organizațiile neguvernamentale anunță că în prezent peste un milion de copii din România sunt afectați de sărăcie.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
Maria își crește singură cei trei copii, iar unul dintre ei are probleme grave de sănătate. Primește lunar în jur de 2.600 de lei, însă abia reușește să le cumpere mâncare și să plătească utilitățile. La tratament pentru cel aflat în nevoie nici nu se mai gândește.
Reporter: ”La ce vă ajung banii?”
Maria Bodor, mamă: "Pentru cheltuieli și deplasări la Cluj și mâncare doar pentru cei doi copii, pentru cel cu dizabilități nu. Cheltuielile erau la 1.800 de euro pe lună, doar pentru cel cu dizabilități, fără terapii. Sunt cheltuieli prea mari și acum, cum s-au înterrupt și terapiile, copilul a regresat.”
Sute de mii de familii trăiesc sub pragul sărăciei
Din păcate, nu este o excepție. În țara noastră, sute de mii de familii trăiesc sub pragul sărăciei, iar pandemia de coronavirus riscă să agraveze și mai mult situația.
Unii au început să-și trimiță copiii la muncă, mai ales că în ultimele luni nu au mai putut să meargă la școală.
Ștefan Dărăbuș, directorul regional pentru Europa Centrală și de Sud al Fundației ”Hope and Homes for Children”: ”Foarte mulți părinți din aceste familii nu mai pot să se ducă acolo unde munceau cu ziua, în alte locuri au fost dați afară. Au ajuns să se gândească nu dacă își permit să își întrețină locuința unde stăteau cu chirie, ci dacă au ce să pună pe masă, mâine sau poimâine.”
În ultimele luni, asociațiile de profil vorbesc despre o creștere alarmantă a numărului de cazuri de familii aflate în situații-limită.
Cătălina Cercel, președintele Telefonul Copilului: ”Sunt numeroase apeluri legate de lipsa alimentelor și resurselor financiare pe fondul chiar al izolării la domiciliu.”
1,3 milioane de copii, afectați de sărăcie
România numără aproape 1,3 milioane de copii care trăiesc sub pragul sărăciei dintr-un total de aproape 3,7 milioane.
În contextul pandemiei, zona cea mai afectată rămâne Moldova, însă cazuri asemănătoare sunt și în orașele mari precum București, Brașov sau Sibiu.
La fel stau lucrurile și la marginea orașelor, în așa-zisele "pungi de sărăcie". Aici trăiesc peste un milion de suflete.
Ștefan Dărăbuș, directorul regional pentru Europa Centrală și de Sud al Fundației ”Hope and Homes for Children”: ”A-și cumpăra săpun cu care să se spele pe mâini, detergent să își spele hainele, este aproape un lux. Situația care era tragică deja riscă să devină catastrofală.”
La nivel mondial, criza sanitară ar putea accentua fenomenul foametei de care suferă milioane de persoane. Potrivit unui studiu comun realizat de Salvați Copiii şi Unicef, numărul total al copiilor afectați de sărăcie ar putea ajunge la 672 de milioane, în creștere cu 15% față de anul trecut.