Peste 400 de persoane în pericol pe un pescador, salvate de poliţiştii de frontieră români în misiune pe Marea Mediterană
Peste 400 de persoane în pericol aflate la bordul unei nave de pescuit libaneze au fost salvate de poliţiştii de frontieră români în cadrul unei noi misiuni pe care o execută în apele Mării Mediterane.
Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) a informat, duminică, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii de frontieră de pe nava maritimă a Gărzii de Coastă MAI 1102, aflaţi în misiune în cadrul Operaţiunii Maritime Comune „THEMIS 2023” sub egida Agenţiei Frontex, au participat la salvarea, în cadrul unei misiuni de Search and Rescue în apele Mării Mediterane, a 413 de cetăţeni străini aflaţi în pericol.
„În fapt, în data de 06.10.2023, în cadrul unei operaţiuni de căutare şi salvare desfăşurată în apele Mării Mediterane, poliţiştii de frontieră români fost solicitaţi să participe la salvarea unor cetăţeni străini aflaţi la bordul unei nave de pescuit de origine libaneză, identificată de o altă ambarcaţiune aflată în cadrul operaţiunii comune. În total, de la bordul navei de pescuit au fost salvate 413 persoane, care se aflau în situaţie de risc pe ambarcaţiune, 80 dintre acestea fiind preluate la bordul navei maritime de patrulare MAI 1102 a Gărzii de Coastă. Cetăţenii străini au fost supravegheaţi permanent până la debarcarea în port, fiindu-le acordată asistenţă medicală, iar ulterior au fost preluaţi de către autorităţile Republicii Italiene”, reiese din comunicat.
La finalizarea acţiunilor de salvare, nava Gărzii de Coastă şi-a reluat misiunea în cadrul operaţiunii Frontex.
De la începutul anului şi până în prezent, navele Poliţiei de Frontieră detaşate în cadrul Operaţiunii Comune „THEMIS 2023” au transportat în siguranţă, la ţărm, 3.864 cetăţeni străini pe care i-au salvat din apele Mării Mediterane. Aceştia se aflau pe ambarcaţiuni supraaglomerate şi de mici dimensiuni. Totodată, poliţiştii de frontieră români au asigurat remorcarea în condiţii de siguranţă, până în diverse porturi din insulele Republicii Italiene, a unor veliere ce se aflau în imposibilitatea de a face manevre.
„Reamintim că mijloacele navale ale Poliţiei de Frontieră Române execută misiuni individuale de patrulare, supraveghere, căutare şi salvare în Marea Mediterană, iar obiectivul principal al operaţiunii maritime comune îl reprezintă sprijinirea autorităţilor italiene în supravegherea şi controlul frontierelor maritime ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale, precum şi de căutare şi salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare (Search and Rescue) la frontiera externă a Uniunii Europene”, se mai spune în comunicat.