Peste 200 de oi omorâte de lupi la o stână din judeţ. Atacul, dat într-o noapte
Peste 200 de oi au fost omorâte de lupi, la o stână din Horoatu Crasnei, județul Sălaj.
O comisie specială convocată într-o primă întâlnire marţi, de către primarul comunei, va stabili dacă proprietarii ovinelor vor fi despăgubiţi pentru pierderile suferite.
"Sunt trei proprietari care ţineau animalele împreună. Oile au fost atacate cel mai probabil de lupi, că nu i-a văzut nimeni, dar după plăgi, ar fi fost vorba de un atac de lupi. Ele au fost înghesuite în saivan. Unele au murit omorâte de către lupi, iar altele s-au asfixiat, pentru că au fost înghesuite într-un colţ de saivan. Au murit 89 de oi şi 119 miei", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin.
Alegeri 2024
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
Potrivit primarului comunei Horoatu Crasnei, Florian Sur, proprietarii ar putea fi despăgubiţi de către stat, ca urmare a atacului lupilor.
"Atacul a fost joi noapte. Dimineaţa am sunat la toate instituţiile care au un cuvânt de spus în astfel de situaţii şi s-a luat decizia, pentru evitarea unei epidemii, ca oile să fie îngropate, la adâncimea de patru metri. Marţi dimineaţa am convocat o comisie specială, pentru a vedea dacă îi putem despăgubi pe oameni, în caz de atac de animale sălbatice. Comisia este formată din mine, ca reprezentant al primăriei şi câte un reprezentant de la Agenţia de Protecţie a Mediului şi Garda de Mediu. Comisia se va întâlni din nou, luni, pentru ca până atunci oierii să aducă toate documentele pentru oi, de la medicul veterinar. Există o posibilitate de despăgubire. Comisia specială va lua o decizie lunea viitoare", a precizat, pentru AGERPRES, Florian Sur.
Potrivit directorului DSVSA Sălaj, specialişti ai instituţiei au recoltat probe de la oile adulte decedate, pentru a verifica eventuala prezenţă a scrapiei (boală transmisibilă a oilor n.r.) şi s-a creat suspiciunea de rabie, animalele rămase în viaţă urmând a fi ţinute sub observaţie 15 zile.