Pescărușii au invadat centrele urbane din țară: „Parcă sunt la mare”
Și-au întins aripile atât de mult, încât au zburat la sute de kilometri de valurile mării.
Este vorba despre pescăruși care s-au adaptat și în marile centre urbane. Găsesc mâncare la tomberoane și în gropile de gunoi sau se hrănesc cu cerealele din vagoanele de tren ce tranzitează gările.
Specialiștii spun că aceste păsări se adaptează foarte ușor și pot renunța oricând la meniul lor natural format din pește.
Ne-am obișnuit să îi vedem la malul mării, pentru că am învățat că pescărușîisunt păsări acvatice care trăiesc în zonele litorale.
Însă, de ceva vreme, țipătul lor specific răsună tot mai tare în multe alte zone din țară.
În Ploieșți, mai ales în zona de sud a orașului, pescărușii fac parte din peisajul zilnic. Unii le lasă mâncare pe pervazul ferestrei, cu amintiri nostalgice.
Localnic: „Nu mi se par gălăgioși, dar mi se pare ceva ciudat parcă dimineață, când mă trezesc, mă trezesc la malul mării.”
Reporter: „Ca în vacanță?”
Localnic: „Da, da da."
Localnică: „Nu fac gălăgie decât dacă le cade câte un pui după bloc. Atunci zici că plânge un copil sau o pisică."
Pescărușii, păsări extrem de adaptabile, se hrănesc cu cerealele din vagoanele cu marfă care trec prin gări sau, pur și simplu, mănâncă din gunoaie sau prind din zbor nu pești, așa cum ne-am fi așteptat, ci șobolani.
Specialiștii spun că păsările marine s-au adaptat și printre betoane, pentru că au găsit mâncare din belșug.
Emilia Iancu, Muzeul de Științe ale Naturii Prahova: „Se găsește foarte multă hrană pe lângă blocuri. Pescăruși gunoieri. În anturaj există și astfel de viețuitoare care se formează, s-au adaptat și într-un fel curate, să zicem.”
În marile orașe pescărușii urbani împart mâncarea, dar și locurile cu cu ciorile și porumbeii. Cum se întâmplă și la groapa de gunoi Pata Rât de la Cluj.
Pescărușii au apărut inclusiv la munte, în Poiana Brașov.
Dan Ionescu, ornitolog: „Este o specie care care a intrat în toate orașele mari din România, inclusiv în Brașov, cuibărește pe clădiri diverse. E una din speciile superadaptabile și probabil va cuceri și alte locuri. E o prezență mai inedită într-un oraș de munte, însă doar pentru noi, oamenii, dar ei sunt foarte adaptabili."
Adrian Bîlbă, director Delfinariu Constanța: „Aici, la Marea Neagră găsesc tot mai greu pește. Este tot mai puțin. E la concurență cu omul. Nu le deranjează prezența omului, dimpotrivă, sunt avantajați, o caută fiindcă acolo găsesc și hrană. Mănâncă absolut orice! Dacă le dai pâine, pâine mănâncă!"
Și în București, pescărușii au devenit o prezență obișnuită de aproape 30 de ani. Aici însă, cei mai mulți își caută mâncarea, inclusiv pește, de-a lungul Dâmboviței.
Bărbat: „Mai ales când este frig și astea, dacă îi arăți un pic de pâine vine și ți-o ia din mână."
În România, trăiesc permanent și în număr mare trei specii de pescăruși dar în zonele litorale și în Delta Dunării, pot fi observate, sporadic, peste 15 specii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!