Pescarii s-au adaptat vremurilor. Cum poți avea pește proaspăt din Marea Neagră direct la tine acasă
Dacă nu ne ducem noi la mare, vine marea la noi, cu pește proaspăt. Direct din bărcile pescarilor, este ”urcat” pe internet, de unde poate fi cumpărat, la prețul pieței.
Platformele online aparțin în special restaurantelor cu specific pescăresc, acum închise, sau procesatorilor, care nu mai au unde să își vândă marfa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Livrările la domiciliu se fac în cel mult 48 de ore, pentru ca peștele să rămână proaspăt.
Pescari în barcă: ”Ia, uite, dragilor ce e aici! Hamsie la malul mării”.
Ca în fiecare dimineață când vremea și legile permit, pescarii ies pe mare să își verifice plasele.
La Vadu, e o captură impresionantă. La mal, peștele este preluat de proprietarul unor terase cu specific pescăresc care și-a mutat afacerea în online.
Cea mai căutată e hamsia
Dimineața ia peștele de la pescari și în mașini frigorifice îl tranportă la un depozit unde este amabalat și apoi expediat.
Paul Nicolau, proprietar terase: ”Încerc să promovez cât pot de mult pescuitul local și Marea Neagra, acolo este ceva total neexploatat din punct de vedere al reclamei. Nu există niciun site. Marea Neagră are o faună numeroasa de specii de pești, de la calcan, la lufar, pălămidă, chefal, este marea plină de pește. Barbun, cine știa că avem barbun zargan, care este peștele ăla ca o săbioară”.
Marfa pleacă în toată țara, în cutii termoizolante. 80% din pește ajunge în 24 de ore la destinatar.
Cine spune că dacă ești în București nu poți mânca pește proaspăt de Marea Neagră? Vedeta lunii mai este hamsia. La mare căutare sunt cutiile de 10 kg, costă 135 de lei,
Tot în online, vinde acum pește proaspăt și acest proprietar de restaurant. 25 % din marfă este din Marea Neagră, dar și din Delta Dunării, de unde a adus, în această primăvară, cantități impresionante de calcan și scrumbie.
Acum se orientează spre hamsie și barbun. Oferă clienților și pește din crescătoriile noastre. Iar la cerere, clienții îl pot primi și gătit.
Sorin: ”Ne dorim cel mai mult ca peștele să fie din România, pentru că ne dăm seama că, la un moment dat, lanțul ăsta al transportului iar să se întrerupă și să ne dorim să cream și aici o piață”.
Românii sunt codași la consumul de pește
Și procesatorii de pește și-au mutat afacerile în online, unde vânzările s-au dublat față de cât vindeau la începutul pandemiei.
Fabrică de pește: ”Aici avem doradă bio, ea călătorește la modul acesta în stare proaspătă, vine pe un pat de gheață și acoperită la fel cu gheață. Se ambalează în modul acesta în caserole, noi extragem aerul și introducem un gaz sărac în oxigen”.
România rămâne printre țările codașe în Europa la consumul de pește. Un român mănâncă anual 7 kilograme, în timp ce media în Occident este de 24 de kilograme.