Pericolul ascuns in pesterile din Romania. Actiune in premiera a cercetatorilor in 7 puncte cheie
In premiera pentru tara noastra, in sapte pesteri foarte vizitate de turisti, au fost montati senzori de detectare a radonului - un gaz radioactiv care, potrivit unor studii facute in strainatate, poate duce la aparitia cancerului pulmonar.
Senzorii le vor arata cercetatorilor ce concentratie de radon exista in pesterile din Romania si daca sanatatea ghizilor si a turistilor este pusa in pericol.
Printre pesterile monitorizate se numara Pestera Ursilor, Ghetarul de la Scarisoara, si Pestera Muierii. Ideea senzorilor pentru radon le-a venit cercetatorilor de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj, dupa ca au citit studiile facute in strainatate, potrivit carora acest gaz ar fi provocat multe imbonaviri de cancer pulmonar la nivel mondial. Inodor si incolor, radonul este un gaz provenit din dezintregrarea uraniului.
"Acolo unde avem de-a face cu pesteri turistice, unde personalul administrativ, ghizii si altii care intra si petrec mai multe ore in interiorul pesterii, prezenta radonului intr-o concentratie ridicata poata sa aiba un efect nociv, si rezultatul cel mai nociv ar reprezenta dezvoltarea in timp a cancerului la plamani/acesti senzori pe care ii montam, sunt de dimensiunea unei cutiute de film", precizeaza prof. dr. Bogdan Onac, Universitatea Babes Bolyai Cluj Napoca.
Studiul se va face timp de trei luni, atat pe timp de vara, cat si iarna. In cazul in care concentratiile indicate vor depasi limita maxima admisa, atunci ghizii vor trebui sa-si schimbe programul si sa coboare mai rar in subteran si pentru perioade mai mici de timp.
Speologii si cercetatorii sunt ajutati in acest proiect si de studenti.
"Am montat in jur de 7-8 senzori pentru a inregistra cantitatea de radon din interiorul pesterii. Dupa ce vom avea rezultatele, vom face si un studiu in ceea ce priveste modul in care ar putea afecta aceasta cantitate sanatatea ghizilor", explica Monica Calugar.
Montarea senzorilor nu a fost deloc floare la ureche.
"Dificultatea realizarii de cercetari in rezervatiile Ghetarului Scarisoara, consta in faptul ca ele se afla la peste 60m adancime. Accesul pana acolo se face numai pe coarda, si cu destul de mult efort fizic", spune Cristian Ciobotarescu, presedintele Asociatiei Sfinx.
Teste similare au fost facute in mai multe pesteri din Statele Unite, Franta, Cehia sau Ungaria, iar ele au aratat ca in anumite sectoare, concentratia de radon depasea de patru, cinci ori bariera optima, asa ca s-au luat deja masuri de siguranta pentru ghizi.