Perchezitii la Ministerul Sanatatii. Ce s-a intamplat de fapt cu zecile de milioane de euro primite de la Banca Mondiala
Procurorii anti-coruptie au descins, luni dimineata, la sediul Ministerului Sanatatii. Si nu a fost singurul loc calcat de anchetatori. Acestia vizeaza Clinica de Neonatologie de la Spitalul Cantacuzino, dar si Spitalul de Cardiologie Fundeni.
Procurorii au suspiciuni de coruptie legate de modul in care responsabili din aceste unitati medicale au cumparat echipamente, in perioada 2008-2011, cu bani de la Banca Mondiala.
Clinica de Neonatologie din cadrul Spitalului Cantacuzino a fost perchezitionata. Pentru ca si biroul directorului Adrian Craciun a fost cercetat, oficialul a fost luat din pat in zori de mascati si adus sa participe la ridicarea actelor. Doctorul Craciun nu a dorit deocamdata sa comenteze cele intamplate.
Procurorii anticoruptie au deschis o ancheta in care sunt vizate mai multe spitale si institutii publice.
Pe langa Clinica de Neonatologie din Spitalul Cantacuzino, au avut loc verificari la Maternitatea Polizu, Spitalul de Cardiologie Fundeni, Asociatia de Neonatologie, dar si in Ministerul Sanatatii.
"Este vorba despre anumite investigatii pe investitii derulate in 2007 - 2008 pe achizitionarea de aparatura medicala cu fonduri obtinute de la Banca Mondiala. Noi sprijinim aceasta ancheta si le punem la dispozitie toate solicitarile pe care le-au facut si toate materialele pe care le solicita in conformitate cu legislatia in vigoare", a spus Razvan Vulcanescu, subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii.
Intr-un document oficial al Ministerului Sanatatii, din 2011 se face vorbire despre atragerea unor sume uriase de bani de la Banca Mondiala pentru spitale si maternitati.
Se pomeneste despre cumpararea a 8.600 de echipamente pentru sectii de neonatologie din 200 de unitati medicale, proiect in valoare de 30 de milioane de euro. Alte echipamente noi pentru 60 de maternitati urmau sa fie cumparate cu inca 10 milioane de euro. De asemenea, urmau sa fie reabilitate 21 de spitale si policlinici cu 60 de milioane de euro.
Este de presupus ca cel putin o parte din aceste documente vor fi acum suspuse verificarilor pentru ca procurorii vorbesc despre fapte de coruptie legate de modul in care au fost acordate contractele de anchizitie.
Au fost 20 de perchezitii, una din ele la Spitalul Cantacuzino. Ancheta ar fi pornit dupa un denunt al OLAF. Vizata ar fi o firma olandeza care ar fi oferit unor medici si functionari care faceau parte din comisiile de achizitii, bunuri si servicii pentru a primi contracte.
Dupa ce vor studia toate probele ridicate luni, procurorii DNA vor incepe procedura de citare a martorilor si suspectilor pentru audieri.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul sanatatii, perchezitii, institutul cantacuzino,
Dată publicare:
16-06-2014 10:25