Percheziţii la ferma de porci din Teleorman a fiului liderului PSD. Ilie Liviu Dragne, reţinut

Reţinere Ilie Liviu Dragne - FOTO Inquam/Octav Ganea

Procurorii DIICOT bănuiesc că fima patronată de Ștefan Valentin Dragnea ar fi înregistrat în contabilitate o factură fictivă, iar fiscul ar fi încasat astfel mai puține taxe decât i s-ar fi cuvenit. Fostul și actualul director al fermei au fost aduși la București pentru audieri. Trebuie să explice dacă datele trecute în factură respectivă sunt sau nu reale - dar și cine a profitat de pe urmă afacerii. 200 de mii de euro ar fi valoarea trecută în contabilitate, iar anchetatorii trebuie să stabilească și traseul banilor.

Nu mai puțin de 12 firme unele de construcții altele de prelucrarea deșeurilor dar și de creșterea porcilor sunt suspectate că ar fi implicate într-un mecanism de evaziune fiscală. Împreună ar și păgubit bugetul statului cu peste 9 milioane de euro. Practic, susțin procurorii firmele ar fi înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive care ar fi diminuat pe deoparte obligațiile fiscale datorate pe de altă ar fi dus la deduceri nelegale de TVA.

Deocamdată, susțin procurorii, Dragnea jr. nu are nicio calitate în acest scandal de evaziune fiscală. Responsabilitatea oficială o are Liviu Dragne- acționarul minoritar, care este și administrator. Dragne a fost primul dintre suspecții reținuți de DIICOT.

În total, 9 persoane au fost reţinute în cursul zilei de joi, printre care directorul general al fermei la care acţionar majoritar este fiul liderului PSD. S-au făcut percheziţii la 80 de adrese.

Reţinere Ilie Liviu Dragne - FOTO Inquam/Octav Ganea

În jurul orei 16:30, Ilie Liviu Dragne, directorul general al fermei de porci Salcia, a fost reţinut pentru 24 de ore. Dragne a fost ridicat de oamenii legii şi dus la audieri, la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1. Dragne deţine 10% din fermă iar Ştefan, fiul liderului PSD Liviu Dragnea, restul de 90%.

Percheziţii la ferma de porci din Teleorman a fiului liderului PSD. Ilie Liviu Dragne, reţinut

Potrivit avocaţilor lui Ilie Liviu Dragne, clientul lor a fost reţinut, joi, pentru 24 de ore sub acuzaţia de evaziune fiscală. "Acuzaţia vorbeşte despre o pretinsă evaziune fiscală cu un prejudiciu ce nu depăşeşte 200.000 de euro, deci nu sunt fapte deosebit de grave. Pentru un agent economic această sumă nu reprezintă cred un prejudiciu atât de mare. Avem încredere în procuror şi credem că a fost un gest de prudenţă din partea acestuia în condiţiile în care mai sunt persoane de audiat. Avem încredere că măsura preventivă nu se va prelungi sau că, dacă va fi o măsură preventivă, aceasta nu va fi cu privare de libertate", a declarat avocatul lui Ilie Dragne.

Potrivit aceleiaşi surse, Ilie Dragne nu a fost supus percheziţiilor şi nici nu a fost luată vreo măsură asiguratorie împotriva sa. Avocatul a mai spus că Ilie Dragne a dat declaraţii în detaliu şi că "nu a fost în societate" la momentul la care s-a făcut tranzacţia din 2013.

Potrivit aceleiaşi surse, Ilie Dragne nu a fost supus percheziţiilor şi nici nu a fost luată vreo măsură asiguratorie împotriva sa. Avocatul a mai spus că Ilie Dragne a dat declaraţii în detaliu şi că "nu a fost în societate" la momentul la care s-a făcut tranzacţia din 2013.

Harta - amplasarea fermei de porci

Ferma de porci Salcia

Anchetatorii spun că lucrează la un dosar în care se vorbește despre acuzații de evaziune fiscală, iar prejudiciul adus statului ar depăși 9 milioane de euro.

Joi, Parchetul General a anunţat oficial că efectuează 80 de percheziţii în Teleorman, Călăraşi, Dâmboviţa şi alte cinci judeţe într-un dosar de evaziune de 40 mil. lei. Sunt implicate firme de construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcilor.

Procurorii susţin că în contabilitatea a 12 societăţi comerciale care îşi desfăşoară activitatea în domeniile construcţii, facility management, prelucrare deşeuri şi creşterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidenţiat în contabilitate cheltuieli nereale, împrejurare ce a condus la prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat şi 24.058.469 lei TVA dedus nelegal.

Ferman Salcia SA (fosta Romcip SA) a ajuns în controlul lui Valentin Ştefan Dragnea (fiul lui Liviu Dragnea) în 2014, când acesta a cumpărat 90% din firma.

Ferma de porci Salcia

Ferma de porci de la Salcia este una dintre cele mai mari afaceri de profil din Teleorman. În actele oficiale sunt înregistrate 7.000 de animale. Societatea care o deține în proprietate - Romcip - a fost preluată în 2015 de Ștefan Valentin Dragnea care deține 90 la sută din acțiuni, adică tot atâtea procente din profiturile înregistrate, dar și din obligațiile fiscale.

În 2006 a primit un ajutor de la Uniunea Europeană în valoare de de 1,25 milioane de euro pentru modernizarea abatorului și a fabricii de carne. Iar cifra de afaceri este de aproape 3 miiloane și jumătate de lei. 

Liviu Dragnea, presedintele PSD:

Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Ma astept sa fiu audiat de Kovesi si daca ploua, sunt tinta ei. Nu am arme sa lupt"

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO

kolinda grabar kitarovic - 6

Un jurnalist român o desființează pe președinta Croației. ”Prostimea preia gogoși enorme”

Familie de urşi fotografiată lângă Spitalul Miercurea Ciuc: ”Au mers să-și viziteze victimele”

Ministrul Mediului: Situaţia de la Bicaz e intolerabilă, am cerut amenzi maxime

Definitivat 2018. Au fost publicate Subiectele si Baremele la Definitivat 2018

Decizie în cazul tânărului din Craiova care a provocat accidentul în care i-a murit iubita

Trafic spre mare deviat prin parcare. Limită de 80 km/ h pe A2 din cauza denivelărilor

ccr

CCR a decis că Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii "este neconstituţională”

Inundații în România. Un șofer a fost luat pe sus de viitură cu tot cu mașină

A început ploaia la Electric Castle. Mesajul MAI: ”Dacă răciți, aveți grijă ce „pastile” luați!”

Bărbat din Braşov, arestat preventiv pentru că ar fi încercat să îşi violeze propria nepoată

Suspecții care i-ar fi ucis pe cei doi paznici, sub control judiciar. Nu s-a aflat motivul crimelor

Își caută de 2 săptămâni fiul dispărut în Prut. Ritualul făcut pe malul râului: ”Am pus colac cu lumânare”