Seful Clinicii de Chirurgie Vasculara din Timisoara, suspectat de coruptie, dupa audieri: Sunt nevinovat

Dată publicare: 24-04-2015 17:35
Dată actualizare: 27-04-2015 07:03


Seful Clinicii de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean de Urgenta din Timisoara, Mihai Ionac, suspectat de luare de mita, a declarat, dupa audieri, ca este nevinovat si ca documentatia ridicata de procurori din spital si locuinta sa va dovedi asta.

"Sunt nevinovat. Documentatia ridicata de procurori de la spital si de la mine de acasa va dovedi ca sunt nevinovat. Astept rezultatele anchetei", a declarat medicul Mihai Ionac, presei, la iesirea din sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.

El a ajuns la sediul Parchetului in jurul orei 13.00 si a fost audiat timp de aproximativ doua ore si jumatate.

La intrarea la audieri, seful Clinicii de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean de Urgenta din Timisoara declara ca nu a luat niciodata mita, fiind "contrar" principiilor sale.

De asemenea, la plecarea de la locuinta sa, unde au avut loc perchezitii, vineri dimineata, intr-un dosar in care medicul este suspectat de luare de mita, Mihai Ionac spunea ca este citat ca martor in dosar.

"Sunt citat ca martor pentru niste lucruri pe care nu le-am facut. Acum, sa vedem exact despre ce este vorba. Eu am primit in documentele mele alte lucruri. (...) Nu am luat mita niciodata, e contrar principiilor mele", declara Ionac.

Procurorii au ridicat din locuinta medicului documente, dar si componente de calculator. Anterior, Mihai Ionac preciza, pentru corespondentul Mediafax ca anchetatorii se afla atat la el acasa, cat si la birou si i-au adus la cunostinta ca este martor intr-un dosar de luare de mita pentru efectuarea de operatii estetice in unitatea medicala, dar nu i-au spus "cine a luat mita pentru operatii".

Procurorii au facut perchezitii, vineri, la Clinica de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean de Urgenta din Timisoara, precum si la locuinta sefului clinicii, Mihai Ionac, suspectat de luare de mita, medicul respingand acuzatiile si spunand ca "este tragic ceea ce se intampla".

Anchetatorii au cercetat depozitul de materiale, registratura, camera de garda a rezidentilor, dar si biroul medicului Mihai Ionac si biroul asistentei-sefe de la Clinica de Chirurgie Vasculara a Spitalului Judetean de Urgenta din Timisoara.

Perchezitiile au fost facute de catre ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie si de trupe speciale ale Jandarmeriei, intr-un dosar de coruptie care vizeaza conditionarea efectuarii actului medical de primirea unei sume de bani sau sponsorizari catre un ONG, potrivit surse din randul anchetatorilor.

Dosarul, din 2014, este instrumentat de catre procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis. Cauza a fost deschisa "in rem", adica fara cunoasterea faptuitorului, pentru infractiuni de luare de mita, abuz in serviciu, inselaciune, decontari fictive.

De asemenea, potrivit unor informatii aparute in presa locala, in urma unui control facut anul trecut la Spitalul Judetean Timisoara, Curtea de Conturi a intocmit un raport in care sunt semnalate mai multe nereguli constatate de auditori la Clinica de Chirurgie Vasculara, condusa de medicul Mihai Ionac.

Acestea fac referire la posibile decontari fictive si la faptul ca in cadrul clinicii s-ar fi facut operatii in afara sferei chirurgiei vasculare.

Mihai Ionac are 50 de ani si este, de 15 ani, director executiv al Centrului de Chirurgie Laparoscopica si Microchirurgie al Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara, iar din 2008 este seful Clinicii de Chirurgie Vasculara cu compartiment Microchirurgie, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Intre anii 2005 - 2008, Ionac a fost manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Din 2006, este membru al Comisiei Prezidentiale pentru analiza si elaborarea politicilor din domeniul educattei si cercetarii din Romania, iar din 2009 este membru in Comisia de chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva a Ministerului Sanatatii.

Din anul 2004, Mihai Ionac este profesor universitar la UMF "Victor Babes", fiind seful Disciplinei Microchirugie, Chirurgie vasculara, Metodologia Cercetarii Stiintifice, iar incepand din anul 2006, Mihai Ionac este medic specialist chirurgie vasculara, din 2003 medic primar chirurgie plastica si reconstructiva si din 1999 medic primar chirurgie generala in cadrul Clinicii 2 Chirurgie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara.

Chirurgul timisorean si-a luat doctoratul cu Magna cum laude si a facut, de-a lungul timpului, numeroase cursuri de perfectionare in tara si strainatate, intre altele, in Canada, Germania, Scotia si Franta si este autor sau co-autor a numeroase carti, monografii, si studii.

El este, de asemenea, director al unor granturi obtinute prin competitie, coordonator de doctorat si profesor sau lector invitat al unor universitati din Grecia, Serbia, Turcia, Germania, Italia, coordonator sau participant la numeroase congrese interne si internationale de medicina.


VIDEO PROTVPLUS.RO