Percheziții în Piața de Flori din București înainte de 8 martie. Zeci de comercianți audiați pentru abuz în serviciu
Au fost percheziții în Piața de Flori din Capitală, chiar înainte de 8 martie, ziua cu cele mai mari vânzări din an.
35 de comercianți au fost verificați și chemați la audieri într-un dosar de abuz în serviciu.
Procurorii cercetează modul în care au fost atribuite spațiile de comercializare de către administrația piețelor, dar și faptul că unii ocupanți fură curent.
Dosar de abuz în serviciu
Un comerciant a fost vizat de percheziția matinală făcută în Piața de Flori - cea mai mare din București.
Polițiști, reprezentanți de la pompieri, ANAF, Garda de Mediu și Direcția de Sănătate Publică au verificat 35 de vânzători de flori într-un dosar de abuz în serviciu și au ridicat documente de la sediul Administrației Piețelor.
Iordache Onel, comerciant: „Au venit peste 30 de echipaje să controleze. Sunt 100 de persoane care vând de două săptămâni și nu au niciun act. Cine încasează și pe ce baze încasează. D-aia au venit. Ne-a chemat pe noi ca martori. Care suntem mai vechi. Să spunem care e realitatea”.
Reporter: Care e?
Iordache Onel, comerciant: „Realitatea e că se încasează bani fară niciun fel de acte. N-au voie să încaseze. În realitate nu există piață”.
Oleg Burlacu, viceprimar Sector 5: „Vorbim de un dosar din anul 2020. Se pare că există o sesizare penală, din actele puse la dispoziție. Prevăd fapte din 2018-2020. Se pare că vorbim de închirierea unor spații nu tocmai legale, dar probabil ancheta va elucida tot ce e de lămurit. În acest moment, piața de flori este oficial închisă. La acest moment sunt agenți economici, dar cu alt regim de funcționare”.
Potrivit unor surse, polițiștii verifică modul în care au fost atribuite spațiile de comercializare de către administrația piețelor.
Proprietarii de standuri vizați de percheziție vor merge să dea explicații la audieri. Între timp au fost ridicate documente. La percheziție au fost prezenți și specialiștii unei companii de electricitate care au descoperit că unii comercianți se conectaseră la rețeaua electrică fără autorizație. În plus, unii nu emiteau bon fiscal pentru florile vândute.
Bogdan Ghebaur, purtător de cuvânt al IGPR: „Au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale de aproape 20.000 de lei pentru modul în care au fost înregistrate tranzacțiile în evidențele contabile și, de asemenea, pentru nerespectarea măsurilor în caz de incendiu”.
Între timp, comercianții și-au reluat activitatea și încearcă să vândă cât mai multe flori pentru 8 martie.
Doar serele din România livrează flori de peste 400 de milioane de euro pe an, iar în perioada 1-8 martie vânzările trec de 30 de milioane de euro. Anul acesta, prețul mediu al unui buchet este cu 50% mai mare față de 2022.