Retea de trafic cu migranti, anihilata de DIICOT. Metoda folosita de "ciobani" pentru a trece ilegal frontiera
In jurul refugiatilor s-au dezvoltat, in ultimul an, zeci de afaceri ilegale in care sunt implicati si cetateni romani. Pentru cateva mii de euro, oamenii transporta ilegal refugiati pe diferite trasee, avand ca destinatie finala vestul Europei.
Procurorii DIICOT Arad au adus la audieri 25 de suspecti, acuzati ca fac parte dintr-o retea care a trecut ilegal frontiera mai multe grupuri de migranti. Anchetatorii spun ca in perioada august-decembrie 2016, cei 25 de romani au introdus fraudulos in tara peste 100 de sirieni, irakieni, turci, afgani si marocani. Ruta urmata de calauze era Turcia - Romania - Ungaria.
Suspectii ii ajutau pe migranti sa treaca peste frontiera romano-maghiara, ca sa ocoleasca zidul de la granita cu Serbia, avand apoi destinatia finala Germania. Intr-unul dintre aceste transporturi au fost gasiti 42 de migranti, dintre care 18 copii, toti ascunsi intr-o cisterna. Casele suspectilor din Timis, Botosani, Delj, Giurgiu, Salaj si Bucuresti au fost perchezitionate joi dimineata.
Migrantii erau adusi din Turcia, pe diferite trasee. Bogdan Diaconescu procuror DIICOT Arad: "Cercetarile intreprinse in cauza au relevat faptul ca migrantii sunt introdusi
fraudulos in Romania din Bulgaria si Serbia, adusi din Turcia, sunt transportati si cazati la diferite locatii pe teritoriul Romaniei dupa care se incearca trecerea frauduloasa peste frontiera."
Pentru a pacali toate controalele de pe traseu, suspectii puneau la cale diverse strategii si foloseau nume de cod. Plata pentru un singur traseu ilegal se facea in Turcia, apoi banii se imparteau celorlalti membri ai retelei.
Bogdan Diaconescu, procuror DIICOT Arad: "Membri grupului infractional aveau roluri prestabilite, unora dintre acesteia revenindu-le sarciina de a recruta migrantii ce urmau a fi transportati de altii carora in jargonul folosit de ei li se spunea ciobani."
Potrivit anchetatorilor, cei mai multi dintre cei care tranziteaza tara noastra pentru a ajunge in vestul Europei, platesc in rate cateva mii de euro, in functie de numarul de granite trecute, si sunt ghidati de catre traficanti. De cele mai multe ori refugiatii sunt nevoiti sa astepte in frig ore in sir ascunsi in livezile din jurul fasiei verzi intre Romania si tarile vecine, Serbia si Ungaria, pana cand ar trebui sa primeasca noi informatii de la traficanti.
Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, in luna decembrie, politistii de frontiera de la Varsand, judetul Arad, au descoperit ascunsi intr-o cisterna inmatriculata in judetul Salaj 42 de migranti, intre care 18 copii, cel mai mic avand doua luni. Migrantii proveneau din Maroc si Irak si voiau sa ajunga in Europa de Vest. Sursele citate mai spun ca gruparea era organizata pe mai multe paliere: de racolare, de cazare si de transport.
Sursa: News.ro
Etichete: migranti, perchezitii, trafic de persoane,
Dată publicare:
26-01-2017 07:41