Nicusor Constantinescu a fost retinut de procurorii DNA pentru abuz in serviciu. "E o continuare a hartuirii mele politice"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost retinut de procurorii DNA, joi dupa-amiaza, in noul dosar in care este acuzat de abuz in serviciu si de conflict de interese.

Nicusor Constantinescu este suspectat de plata ilegala a unor contracte cu SC Soti Cable Neptun, al carei actionar este Sorin Strutinsky.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA Constanta au emis pe numele lui Nicusor Constantinescu ordonanta de retinere pentru 24 de ore.

Joi dupa-amiaza, in urma perchezitiilor facute de procurori la sediul CJ Constanta, Nicusor Constantinescu a fost dus la audieri, el declarand, la iesirea din institutie, ca se asteapta sa fie retinut si ca si-a facut bagajele, avand la el o geanta cu lucruri personale, intre care pampersi si periuta de dinti.

E o continuare a hartuirii mele politice, a domnului primar Mazare si a prietenului meu Sorin Strutinsky. Sunt acuzat ca am semnat niște contracte cu televiziunea Soti si cu ziarul Telegraf, fapt pentru care si domnul Mazare a fost cercetat si a primit neinceperea urmaririi penale de la domnul procuror de la DNA Bucuresti, acum doi ani, pentru aceleasi acuzatii. Sunt acuzat de abuz in serviciu, presupun, conflict de interese si alte chestiuni. Am un mandat de aducere la DNA Constanta, unde ma voi duce. Vom vedea ce se intampla. Probabil ca voi fi reținut, mi-am luat bagajele la mine, sunt pregatit, am pamperșii la mine, am periuta de dința si ne vedem la Tribunal maine, probabil”, a declarat Nicusor Constantinescu.

Citește și
perchezitii
Perchezitii in Bucuresti si trei judete, la suspecti de evaziune. Prejudiciu de 22 de milioane de lei

Procurorii DNA Constanta au facut percheziții, joi, timp de aproximativ sapte ore, la sediul Consiliului Judetean Constanta, precum și la sediile mai multor firme, intre care SC Aqualand SA și Hotel Cupidon din Eforie Nord. DNA preciza ca in acest caz se fac cercetari privind infractiuni electorale si de serviciu, faptele de coruptie si cele asimilate acestora fiind comise in perioada 2009-2013.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, presedintele Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, este suspectat de mai multe fapte de abuz in serviciu contra intereselor publice. Astfel, in anul 2012 presedintele CJ Constanta a acceptat si decontat, cu stiinta, o cota de 23% din valoarea lucrarilor de impadurire executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentand cheltuieli indirecte, in loc de 18%, cat ar fi fost legal. Astfel, ar fi fost platita ilegal suma totala de peste un milion de lei.

Anchetatorii mai noteaza ca in anul 2012 Consiliul Judetean Constanta a facut plati nelegale pentru servicii de publicitate in valoare de peste doua milioane de lei catre SC Combat Press SRL Constanta si SC Soti Cable Neptun SRL, fara ca aceste servicii sa aiba legatura cu informatiile de interes public si transparenta decizionala, pentru care exista obligativitatea comunicarii din oficiu ca informatii de interes public, conform Legii nr. 544/2001 si Legii nr. 52/2003.

Conform surselor citate, tot in anul 2012, pentru lucrarile reprezentand cheltuieli de capital, respectiv lucrari de intretinere la drumurile judetene si pentru lucrarile reprezentand cheltuieli de capital, respectiv lucrari de modernizare si reabilitare a drumurilor judetene si lucrari de impadurire, CJ Constanta a decontat nelegal cota de 2,5% din valoarea acestora, reprezentand organizare de santier, fara existenta documentelor justificative, fapta care a dus la plata nelegala a sumei totale de 498.942,82 de lei.

Totodata, Nicusor Constantinescu este suspectat de catre procurorii DNA de conflict de interese, dupa ce in 20 noiembrie 2009 CJ Constanta a incheiat un contract de prestari servicii cu SC Soti Cable Neptun SRL, la care este asociat Sorin Gabriel Strutinsky, persoana aflata in relatii comerciale cu el. In baza acestui contract, CJ Constanta a facut plati in mai multe randuri, incepand cu anul 2010 si pana in martie 2014, valoarea totala a sumelor platite depasind 9,6 milioane de lei. Documentele anchetatorilor mai arata ca Nicusor Constantinescu ar fi fost in conflict de interese si in iunie 2011, dupa ce a incheiat cu SC Soti Cable Neptun un alt contract de prestari servicii, in baza caruia ar fi fost facute plati de aproape 13.000 de lei.

Anchetatorii mai spun ca CJ Constanta ar fi incheiat cu firma lui Strutinsky alte trei contracte, in anii 2013 si 2014, si ar fi facut plati, in baza acestora, in valoare de peste 500.000 de lei. De asemenea, anchetatorii considera ca Nicusor Constantinescu s-a aflat in conflict de interese si prin incheierea unui contract de prestari servicii, in februarie 2013, cu SC Telegraf Advertising SRL, la care este asociat tot Sorin Strutinsky, si ar fi facut plati in mai multe randuri, in anii 2013 si 2014, in cuantum total de peste 63.700 de lei. In acest dosar, este vizat si Cristian Bogdan Zgabercea, fost director in Consiliul Judetean Constanta, pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani, fiind suspectat ca l-a ajutat pe Nicusor Constantinescu sa faca plati ilegale de peste 5 milioane de lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre diverse asociatii.

De asemenea, in acelasi dosar este vizata si Gina Hortolomei Moscu, administrator si asociat la mai multe societati, ea fiind suspectata de abuz in serviciu. Nicușor Constantinescu a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie in trei dosare penale. Intr-unul dintre acestea este acuzat ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, in altul ca nu s-a supus controlului Curtii de Conturi, iar in cel de-al treilea, pentru ca a atribuit nelegal terenuri.

Intr-un alt dosar, seful CJ Constanta este cercetat pentru luare de mita si nerespectarea regimului armelor si munitiilor, dupa ce in casa lui au fost gasite, la perchezitii, 15 cartuse. Nicusor Constantinescu nu și-a mai putut exercita prerogativele de președinte al CJ Constanța din luna aprilie a anului trecut, cand a plecat in SUA sa se opereze de cancer. Pentru ca nu s-a intors atunci cand convenise cu procurorii DNA ca se va intoarce in țara, anchetatorii au cerut arestarea sa preventiva. La inceputul lunii august 2014, Curtea de Apel București a decis sa mențina decizia luata de Tribunalul București privind arestarea sa preventiva.

Dupa aceasta decizie, Nicusor Constantinescu a fost suspendat din funcție printr-un ordin al prefectului de Constanța, iar atribuțiile sale au fost preluate de vicepreședintele CJ Cristinel Dragomir. La inceputul lunii septembrie 2014, Constantinescu a fost arestat preventiv și in dosarul Centrului Militar Zonal, decizia fiind luata de Tribunalul Constanța. El a revenit in țara la inceputul lunii noiembrie, fiind retinut de autoritatile din Turcia dupa ce Ministerul Justitiei a transmis documentele necesare pentru aducerea lui in tara, pentru a fi arestat preventiv in dosarele in care este judecat.

Constantinescu a revenit in tara in 6 noiembrie, iar in aceeași zi Tribunalul Bucuresti a confirmat mandatul de arestare emis pe numele sau. A doua zi, și magistrații Tribunalului Constanța au confirmat mandatul de arestare pe numele sau, in dosarul in care acesta este judecat pentru ca nu a asigurat finantarea Centrului Militar Zonal Constanta.

Ulterior, masura arestarii a fost inlocuita cu cea a controlului judiciar. Nicusor Constantinescu se afla la cel de-al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, castigand alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la suta din voturi. De asemenea, el este prim-vicepresedinte al organizatiei judetene Constanta a PSD, al carei presedinte este Radu Mazare.

Constantinescu, in varsta de 48 de ani, a intrat in politica in 2000, cand a candidat pentru functia de consilier local, fiind in echipa cu Radu Mazare, care avea sa castige Primaria.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Ancheta DNA la CFR. Prima retinere in cazul directorilor suspectati ca au favorizat RegioTrans
Ancheta DNA la CFR. Prima retinere in cazul directorilor suspectati ca au favorizat RegioTrans

Procurorii anticoruptie au descins, miercuri dimineata, la Ministerul Transporturilor, dar si la operatorul privat RegioTrans.

Perchezitii in Bucuresti si trei judete, la suspecti de evaziune. Prejudiciu de 22 de milioane de lei
Perchezitii in Bucuresti si trei judete, la suspecti de evaziune. Prejudiciu de 22 de milioane de lei

Politistii ialomiteni efectueaza 21 de perchezitii pe raza judetelor Ialomita, Ilfov, Dolj si in municipiul Bucuresti, la sediile unor firme si locuintele a sapte persoane banuite de evaziune fiscala si spalare de bani.

Perchezitii DNA la Consiliul Judetean Hunedoara. Procurorii investigheaza un dosar de frauda
Perchezitii DNA la Consiliul Judetean Hunedoara. Procurorii investigheaza un dosar de frauda

Procurorii DNA fac perchezitii, marți dimineata, la sediul Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara, intr-un dosar care ar viza fraude privind organizarea concursului pentru postul de director al unei institutii din subordinea CJ.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h
Iarna începe să-și intre în drepturi. Zonele în care este anunțat viscol. Vântul va bate cu până la 120 de km/h

Iarna pare că își intră în drepturi, cel puțin la altitudini mari. Meteorologii anunță că, de la ora 10:00, până marți seara, la ora 21:00, în zona de munte va bate vântul cu până la 90 de km pe oră.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.