Medici acuzați că au montat pacienților dispozitive luate de la morți. Victimele erau forțate să ajungă la operație

×
Codul embed a fost copiat

Percheziții în trei județe, într-un dosar revoltător. Mai mulți medici sunt cercetați pentru că ar fi preluat dispozitive medicale de la cadavre și le-ar fi montat unor pacienți.

Faptele ar fi pus în pericol viețile celor care au primit aparatele, și vorbim de nu mai puțin de 170 de bolnavi.

Procurorii și polițiștii au descins vineri dimineață la 24 de adrese. Sunt vizați angajați de la Spitalului Militar Regina Maria din Brașov și Spitalul de Urgență Sfântul Spiridon din Iași.

Perchezițiile au început la Spitalul Sfantul Spiridon dis-de-dimineața și au vizat, în principal, secția de Cardiologie. Au fost ridicate documente, dar și persoane care au fost duse la audieri.

Surse din anchetă spun că medicii ar fi făcut intervenții chirurgicale la care ar fi refolosit dispozitive medicale de unică folosință. Mai mult, acestea ar fi fost luate de la foști pacienți, decedați.

Citește și
accident alexia
Noi imagini cu Alexia, copila cu brațele replantate de medici după ce i-au fost amputate într-un accident | VIDEO
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Cei internați acolo și cărora le-au fost implantate dispozitivele nu au știut nicio clipă ce li se întâmplă. Vorbim, potrivit unor surse din anchetă, despre defibrilatoare și stimulatoare cardiace.

Pacienții primeau medicație pentru a se simți rău și a ajunge la operație. Sunt 170 de victime

Mai mult, există suspiciunea teribilă că unora dintre pacienți li se dădea medicație astfel încît să se simtă mai rău și să ajungă în situația de a avea nevoie de aceste dispozitive.

Până acum, au fost identificați 170 de pacienți care au avut de suferit în urma acțiunii medicilor.

Anchetatorii fac cercetări pentru dare și luare de mită, falsuri săvârșite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum și pentru efectuarea mai multor intervenții chirurgicale, cu încălcarea indicațiilor de utilizare a unor stimulatoare cardiace și defibrilatoare, care au afectat ori au pus în pericol sănătatea ori viața pacienților.   

IGPR anunţă că vineri dimineaţă au loc 24 de percheziţii în Braşov, Iaşi şi Neamţ, într-un dosar de abuz în serviciu, luare şi dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune.

UPDATE - Surse apropiate anchetei au declarat pentru News.ro că în anchetă sunt vizaţi doi medici, din Braşov şi din Iaşi.

Printre instituţiile la care au loc percheziţii se află Primăria Movileni, Clădirea Ambulatoriului Integrat al Spitalului de Urgenţă „Sfântul Spiridon” Iaşi şi Secţia Cardiologie Intervenţională din cadrul spitalului.

Aceleaşi surse au mai afirmat că, în urma cercetărilor, s-a stabilit că dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate ar fi fost montate altor pacienţi.

Știrea inițială

Surse din anchetă afirmă că sunt vizaţi doi medici care ar fi montat pacienţilor stimulatoare cardiace şi defibrilatoare prelevate de la persoane decedate, afectând sau punând în pericol sănătatea celor supuşi intervenţiilor. De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată, afirmă anchetatorii. Nouă persoane vor fi duse la audieri şi vor fi audiaţi mai mulţi martori.

”La această oră, în vederea completării materialului probator într-o cauză complexă, în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, dare de mită, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată şi continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, potrivit legii, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţia de Investigaţii Criminale, I.P.J. Braşov, I.P.J. Iaşi, I.P.J. Neamţ şi I.P.J. Suceava, pun în aplicare 24 de mandate de percheziţie domiciliară (17 – D.I.C. şi 7 – D.I.C.E.). Activităţile se desfăşoară în judeţele Braşov (3), Iaşi (20) şi Neamţ (1), la sediile sociale ale unor firme (3), la domiciliile persoanelor fizice (9) presupus a fi implicate în activitatea infracţională sau la imobile deţinute de acestea (5). De asemenea, vor fi efectuate percheziţii domiciliare la sediul unei primării comunale (1), a unor unităţi medicale - spitale (5) şi la un O.N.G. (1)”, transmite IGPR.

 

Controale economice la sediul mai multor firme

Totodată, vor fi făcute 8 controale economice la sediile sociale şi punctele de lucru ale unor societăţi comerciale şi se vor pune în aplicare 4 ordonanţe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracţională.

Din cercetări a rezultat suspiciunea rezonabilă cu privire la săvârşirea mai multor infracţiuni de dare de mită, luare de mită şi falsuri, săvârşite de cadre medicale sau persoane din anturajul acestora, precum şi indicii cu privire la faptul că aceste cadre medicale ar fi efectuat mai multe intervenţii chirurgicale, cu încălcarea procedurilor de lucru şi a indicaţiilor de utilizare a dispozitivelor medicale cardiace (stimulatoare cardiace şi defibrilatoare), care au afectat ori au pus în pericol integritatea corporală, sănătatea ori viaţa unor persoane, pacienţi ai acestora.

De asemenea, au fost constatate încălcări ale prevederilor legale în domeniul construcţiilor, cu privire la un imobil situat într-o zonă încadrată ca arie protejată.

”După efectuarea percheziţiilor domiciliare, echipele constituite împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală-Direcţia regională antifraudă fiscală Suceava vor efectua controale specifice, în vederea luării măsurilor legale cu privire la operaţiunile derulate de societăţile comerciale vizate, în domeniul producerii şi distribuţiei de echipamente şi dispozitive medicale”, precizează IGPR.

De asemenea, vor fi puse în executare 9 mandate de aducere ale persoanelor cercetate în cauză şi vor fi citaţi mai mulţi martori, în vederea audierii, activităţile urmând a fi desfăşurate la sediul I.P.J. Iaşi.

La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale şi Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, precum şi din cadrul serviciilor de investigare a criminalităţii economice, de investigaţii criminale, pentru acţiuni speciale şi criminalistică ale I.P.J. Braşov, I.P.J. Iaşi, I.P.J. Neamţ şi I.P.J. Suceava.

Activităţile de control se vor desfăşura împreună cu organe de control din cadrul A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Echipele participante la operaţiune beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. şi Ministerului Sănătăţii.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Criză de medici în spitalele din sudul țării. Majoritatea pacienților sunt trimiși în Capitală
Criză de medici în spitalele din sudul țării. Majoritatea pacienților sunt trimiși în Capitală

Lipsa medicilor din multe spitale din ţară aglomerează unitățile din București. Județele din sudul țării nu pot asigura gărzile pentru tratarea bolnavilor cu infarct sau accident vascular cerebral, iar bolnavii sunt trimiși în Capitală.

Noi imagini cu Alexia, copila cu brațele replantate de medici după ce i-au fost amputate într-un accident | VIDEO
Noi imagini cu Alexia, copila cu brațele replantate de medici după ce i-au fost amputate într-un accident | VIDEO

Alexia, copila care a fost implicată într-un accident în care i-au fost amputate brațele, este din ce în ce mai bine. Fata s-a reîntors la dansuri.

Medicii cer Colegiului Medicilor o ”poziție fermă”, după ce mai mulți doctori au contestat vaccinarea la un eveniment politic
Medicii cer Colegiului Medicilor o ”poziție fermă”, după ce mai mulți doctori au contestat vaccinarea la un eveniment politic

Mai mulți medici din țară și străinătate cer Colegiului Medicilor din România o ”poziție fermă”, după ce mai multe cadre medicale au contestat ideea de pandemie și vaccinare, la un eveniment organizat de AUR.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.