Pentru ce au fost amendați unii șoferi români care au plecat în vacanță în Europa. Unde s-a înăsprit legislația rutieră
Se apropie concediul prin Europa? Înainte de a porni la drum, studiați un pic legislația rutieră din țările prin care o să treceți.
Unii români au fost sancționați pentru depășirea vitezei, parcare în locuri nepermise ori lipsa centurii de siguranță. Amenzile pot să vină și prin poștă, acasă, exact când bugetul de vacanță s-a epuizat.
Ospitalitatea grecească nu înseamnă și polițiști toleranți cu turiștii care încalcă regulile rutiere.
O româncă are de plată 50 de euro pentru că, aflată pe bancheta din spate a mașinii, nu a purtat centură de siguranță. După ce a postat întâmplarea pe Facebook, a aflat că și alții au fost sancționați pentru diferite greșeli.
Toate țările europene recurg la amenzi considerabile, pentru a-i disciplina pe șoferi și a reduce incidentele din trafic.
Șofer: Amendă între 50-200 de euro la limita de viteză când o depășești.
Reporter: V-au oprit polițiștii sau ați primit amenda acasă?
Șofer: Am primit amenda acasă.
Reporter: Cât ați primit?
Șofer: 75 de euro.
Sancțiuni mai dure în Italia
În Italia, legislația rutieră s-a înăsprit recent. În niciun caz, nu folosiți telefonul mobil la volan.
Român din Italia: „Până acum câteva zile, luai amendă și ,în momentul de față, îți ia carnetul pentru o lună de zile”.
Femeie: În Belgia sunt foarte stricte referitor la vorbitul la telefon, la nivel de consum de alcool regulile au devenit foarte stricte.
Reporter: Ce amenzi riscă turiștii?
Femeie: Între 150 și 250 de euro.
Limitele de viteză diferă de la țară la țară. Majoritatea permit deplasarea cu 90 de kilometri pe oră în afara localităților, pe drumuri obișnuite, însă există excepții - de pildă, Franța și Olanda limitează viteza la 80 de kilometri pe oră, iar Germania și Austria la 100 de kilometri pe oră.
În Franța, șofatul în șlapi este taxat
Atenție, sunt țări în care riscați o amendă pentru contravenții la care nu vă gândeați. De pildă, în Franța, șofatul în șlapi vă poate costa până la 90 de euro, iar claxonatul ca semn de nervozitate alți 35 de euro. În Germania, poți fi sancționat cu până la 70 de euro dacă rămâi fără carburant pe autostradă. Iar în Spania, pasagerii care călătoresc cu picioarele pe bord riscă o amendă de 80 de euro.
Limita pentru consumul de alcool este în general 0,5 la mie. Dar ca să fiți sigur în privinta principalelor reguli rutiere, folosiți aplicația Uniunii Europene - Going Abroad.