Pensii mai mari pentru salariații care aleg să muncească și după îndeplinirea stagiilor de cotizare

Ultima actualizare: 22-07-2021 19:46

O viață lungă și activă pentru vârstnici. Asta îşi propune guvernul, care vrea să îi stimuleze pe români să muncească peste vârsta de pensionare.

Ordonanţa de Urgenţă se afla în lucru la Ministerul Muncii şi prevede pensii mai mari pentru cei care doresc să rămână activi.

Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Muncii, autorităţile vor să majoreze cu 50% punctajul lunar în calculul pensiei în cazul persoanelor care vor să rămână angajate deşi au îndeplinit stagiile de cotizare. Banii în plus la pensie se vor calcula doar pentru perioada în care angajatul îşi va prelungi activitatea. Măsură ar urma să se aplice atât pentru angajaţii din sistemul public, cât şi din cel privat.

Femeie: „Eu deja sunt pensionara şi mai lucrez undeva part time. Mi-am luat un part time pentru că încă mai simt că pot să mai fac câte ceva şi că îşi ocup timpul, mai stau şi cu nepotul, dar foarte puţine persoane sunt în situaţia mea.”

În străinătate, ţările mizează pe contracte de muncă part time pentru cei în vârstă. Dacă în Uniunea Europeană unul din cinci angajaţi lucrează cu jumătate de normă, în România doar unul din zece are un astfel de contract.

Oana Toiu, preşedinte Comisia de Muncă Camera Deputaţilor: „Atunci când ai nevoie de flexibilitate în familie, sau starea de sănătate nu îţi mai permite să lucrezi 8 ore pe zi, posibilitatea de a lucra parţial este unul dintre mecanismele care asigură păstrarea sau reincluderea în câmpul muncii a persoanelor în vârstă sau cu diverse tipuri de dizabilități.”

La începutul lunii iunie, în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de muncă erau aproape 270.000 de şomeri.

Peste 40% dintre aceştia au între 50 şi 64 de ani, iar numărul este cu zece procente mai mare faţă de vara trecută. Se întâmpla acest lucru pentru că digitalizarea forţată generată de pandemie necesita noi abilităţi.

Femeie: „Cred că este cam greu după 50 de ani să îţi găseşti un loc de muncă sau să te mai păstreze cineva în locul unde te afli.”

Alin Bârsan, antreprenor: „Din păcate, în trecut am avut şi alţi colegi de peste 40 de ani care în momentul în care au fost puşi în faţa faptului de a fi nevoiţi să utilizeze aceste tehnologii, au ales să demisioneze.”

Un program de stimulare există şi pentru firme. Cei care acceptă persoane care se apropie de vârsta pensionarii pot primi subvenţii de până la 2.250 de lei pentru fiecare om angajat.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO