Preoții care i-au făcut campanie electorală lui Călin Georgescu. Calistrat Chifan: „E nevoie de bărbați care încalecă femeia”
Preoții care s-au implicat activ în această campanie electorală și au încălcat regulile Patriarhiei Române au primit avertismente și așteaptă judecata bisericească.
În zona Moldovei sunt trei asemenea cazuri. Mai-marii Bisericii le reamintesc celor care slujesc că activitatea politică înseamnă încălcarea legământului depus în fața lui Dumnezeu.
Una dintre fețele bisericești care a făcut fățiș campanie în favoarea candidatului Călin Georgescu este Părintele Calistrat Chifan.
Alegeri 2024
21:15
De unde au apărut voturile pentru Călin Georgescu. Analiza Centrului pentru Democrație și Bună Guvernare
20:29
Câți bani au primit influencerii care l-au promovat pe Călin Georgescu. Unii regretă și se delimitează acum de el
19:45
Ce spun românii care manifestează împotriva lui Călin Georgescu. „Am trecut printr-un regim comunist. Să nu treacă și el”
19:36
Augustin Zegrean, fost președinte CCR: Dacă s-a încălcat procedura, Curtea Constituțională va anula acest tur de scrutin
Părintele Calistrat Chifan: „Noi ar trebui acum să facem ochii mari cât cepele și să ne întrebăm dacă dorim să fim conduși în continuare cu spatele înainte spre Europa. Ați adus muhaiaua asta care ne salvează pe noi de toate nenorocirile, băgați-vă mintea în cap. Nu avem nevoie de bărbați cu toc și umbreluțe. Avem nevoie de bărbați care fac copii, care încalecă femeia și să zămislească.”
În urma filmului postat după aflarea rezultatelor din primul tur, părintele a fost contactat de corpul de inspecție bisericească al Arhiepiscopiei Iașilor. I s-a pus în vedere că are obligația de a se supune unei anchete. Iar la Suceava, preotul Constantin Stavovei a postat pe Facebook mai multe mesaje împotriva candidatei Elena Lasconi.
Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei: „Au fost dispuse măsuri doar pentru cei în privința cărora s-a justificat această chemare, pentru că au făcut campanie în mod explicit. Ori pe profilele lor de Facebook, ori în grupuri de WhatsApp pentru o anume persoană sau împotriva unui candidat. Ceea ce s-a putut face este să șteargă acele postări sau să inactiveze contul pentru perioada aceasta de campanie până la alegeri.”
Mesajul Patriarhiei Române pentru preoții din subordinea sa
Simultan cu intervenția locală asupra preoților care au îndemnat credincioșii să voteze cu un anumit candidat, Patriarhia a comunicat public obligațiile și interdicțiile cărora li se supun, prin statut, oamenii Bisericii.
„În vederea respectării opțiunilor politice ale credincioșilor săi, preotul are obligația de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, față de problemele cu caracter politic. Opțiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret”, a transmis Patriarhia Română.
Așadar, preoții nu-și pot exprima adeziunea față de un candidat sau altul în spațiul public, ceea ce include atât lăcașurile de cult, cât și rețelele sociale.
Patriarhia Română aduce în actualitate o decizie a Sfântului Sinod Ortodox de acum 16 ani, care e în vigoare. Aceasta le interzice preoților, înalților clerici, călugărilor și maicilor să facă politică partinică, să fie membri ai partidelor politice, să candideze la alegerile parlamentare, să fie susținători în campaniile electorale și să devină demnitari și înalți funcționari publici în țara noastră sau în alte țări. Cei care încalcă aceste interdicții sunt nevoiți să aleagă între cariera politică și chemarea către cele sfinte.
Șefii Bisericii Ortodoxe îi îndeamnă pe cei care pot dovedi imixtiuni ale preoților în libertatea votului să facă sesizări la arhiepiscopiile și episcopiile din țară.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, campanie electorala, BOR,
Dată publicare:
27-11-2024 19:27