Paturile ATI s-au dublat din martie până acum, spune președintele Klaus Iohannis. Este tot insuficient, însă

Ultima actualizare: 22-11-2020 19:39

Lipsa acută de locuri în secțiile de terapie intensivă reprezintă o problemă pentru toate spitalele din țară. Astăzi, peste o mie de bolnavi infectați cu SARS COV 2 sunt internați la ATI.

Iar în ultimele 24 de ore, 131 de oameni au murit, răpuși de virus. Președintele Klaus Iohannis spune că de la începutul pandemiei numărul de paturi a fost dublat, iar suplimentarea continuă. Inclusiv în Capitală.

În toată ţara există în acest moment 4.000 de paturi în secţiile de terapie intensivă. 1.392 sunt alocate bolnavilor de COVID în stare gravă.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Din aprilie până acum, sau din martie până acum, mai exact, am dublat numărul de paturi de la ATI, deci atenţie, am dublat numărul de paturi de la ATI pornind de la un număr deja destul de mare de paturi ATI în comparaţie cu alte sisteme sanitare din alte ţări.”

Nelu Tătaru, ministrul sănătății: „Mai avem în operaţionalizare încă 280 de paturi de la 24 de spitale, operaţionalizarea lor făcându-se între 7 şi 21 de zile.”

Chiar şi aşa, numărul de paturi este insuficient.

Dintre cei 13.000 de oameni internaţi în spital, infectaţi cu virusul SARS-COV-2, peste 1.000 sunt la terapie intensivă. Teoretic, în momentul de faţă, avem în toată ţara doar 218 paturi libere. Însă pot fi ocupate în orice moment, dacă situaţia o impune.

În Capitală a fost inaugurată noua secţie modulară de terapie intensivă din curtea Institutului Clinic Fundeni, destinată bolnavilor de COVID în stare critică. Este dotată cu aparatura necesară, de la paturi şi ventilatoare până la injectomate. Acolo vor lucra medicii de la Fundeni.

Oficialii au planuri mari şi pentru cele 19 spitale din subordinea Primăriei Capitalei, care dispuneau de 64 de locuri la ATI.

Nicușor Dan, primarul Capitalei: „În ultimele zile s-au alocat cinci paturi la Spitalul Malaxa, în următoarele două-trei zile încă opt paturi la Cantacuzino şi șase paturi la Sfânta Maria. Ajungem undeva la 85 de paturi. În luna următoare, ne gândim la 10 paturi la spitalul Sfântul Ștefan, la 20 de paturi într-un corp al Spitalului Colentina, sau la 20 de paturi în Spitalul Modular Pipera. Toată asta depinde de vizita pe care urmează s-o facă DSP și ISU pentru a vedea dacă sunt îndeplinite condiţiile pentru a acorda paturi ATI în acele corpuri. Independent de astea, într-un etaj al spitalului Victor Babeş a început procedura pentru instalarea a altor 16 paturi pentru ATI”.

În ultimele 24 de ore, 131 de oameni au murit. Iar 5.837 au fost confirmaţi cu virusul SARS-COV 2, din 20.000 de teste prelucrate.

Sibiu este judeţul cu cea mai mare rată de infectare, 8,62, urmat de Ilfov cu 8.17 şi Cluj cu 7.06. Iar cele mai multe cazuri au fost descoperite în ultimele 24 de ore în Bucureşti, 1.222.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO