Patriarhul Daniel: Este mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească. Însingurarea, un prilej de a spori comuniunea

Patriarhul Daniel spune că este ”mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, consideră că în aceasta perioadă de epidemie este mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească, de întărire în credinţă şi de apropiere de Dumnezeu.

 

Patriarhul spune că ”este, într-un mod paradoxal, timpul în care păstrăm o anumită distanţă faţă de aproapele, pentru binele lui şi pentru binele nostru”.

”Mai ales în această perioadă, în care o mulţime de oameni sunt încercaţi de noua boală molipsitoare, de noua epidemie, este mare nevoie de rugăciune şi de ajutorare frăţească, de întărire în credinţă şi de apropiere de Dumnezeu.

Această perioada ne arată cât de fragilă este viaţa omului pe pământ, cât de mare nevoie este de a păstra permanent legătura cu Dumnezeu, Izvorul vieţii pământeşti şi al vieţii veşnice cereşti.

Citește și
Principalele culte religioase din România recomandă credincioșilor să respecte regulile de igienă
De la "nu îl ispitim pe Dumnezeu" la "nu se ia prin rugăciune". Pozițiile oficiale ale marilor culte privind Covid - 19

De aceea, trebuie să transformăm această perioadă de criză medicală într-o perioadă de întărire în credinţă şi de sporire a dragostei noastre faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni”, a spus patriarhul, duminică, în predica rostită în Paraclisul ”Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reşedinţa Patriarhală.

Ajutorare prin rugăciune și ajutor material

În Duminica a doua din Post, în care se prezintă în biserici ”Vindecarea unui slăbănog” (paralitic), text evanghelic care arată puterea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos, dar şi importanţa grijii pentru sănătatea semenilor, PF Daniel s-a referit la cei patru prieteni care desfac acoperişul unei case pentru a-l duce pe bolnav în faţa Mântuitorului, afirmând că ei ”simbolizează acum şi pe toţi medicii, asistenţii medicali, preoţii de caritate, părinţii, fraţii, prietenii, vecinii sau colegii care ajută spiritual şi material pe cei bolnavi şi suferinzi”.

Patriarhul a recomandat ajutorarea ”mai întâi prin rugăciune şi apoi prin trimiterea unui ajutor material şi încurajarea spirituală a celor care se află în izolare sau în carantină”.

”Nu trebuie ca această izolare şi această carantină să fie considerată o însingurare, ci un prilej de a spori comuniunea, iubirea noastră smerită faţă de Dumnezeu şi iubirea noastră milostivă faţă de semeni.

Prin urmare, trebuie să ne rugăm şi să lucrăm nu numai pentru sănătatea sufletelor şi a trupurilor noastre, ci şi pentru sănătatea semenilor noştri”, a spus patriarhul Daniel.

”Regulile au ca scop ferirea de boală”

El a subliniat că ”regulile acestea pe care autorităţile le-au impus au ca scop ferirea de boala care se transmite şi, în acelaşi timp, grijă faţă de semenul nostru: să nu-i transmitem lui acest virus şi astfel să contribuim la deteriorarea sănătăţii lui”.

”Este, într-un mod paradoxal, timpul în care păstrăm o anumită distanţă faţă de aproapele pentru binele lui şi pentru binele nostru”, a arătat Preafericirea Sa.

Acesta a îndemnat ca, după ascultarea acestor ”cuvinte de încurajare din Evanghelia de astăzi”, să arătăm şi noi iubire milostivă faţă de semeni.

”Această iubire smerită şi milostivă vine însă din rugăciunea curată şi stăruitoare. Iubirea noastră, în general, este egoistă, posesivă şi pătimaşă, dar prin rugăciune dobândim iubire smerită şi milostivă din iubirea lui Hristos”, a mai spus patriarhul Daniel.

 

Citește și...
Ce spune Biserica Română despre măsurile de prevenire a epidemiei de coronavirus
Ce spune Biserica Română despre măsurile de prevenire a epidemiei de coronavirus

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, afirmă că toate măsurile „oficiale şi autentice” de prevenire a izbucnirii unei epidemii „rămân unele raţionale”.

De la
De la "nu îl ispitim pe Dumnezeu" la "nu se ia prin rugăciune". Pozițiile oficiale ale marilor culte privind Covid - 19

Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică și Muftiatul Cultului Musulman din România recomandă credincioșilor să respecte regulile de igienă și să asculte recomandările autorităților cu privire la prevenirea coronavirusului.

O biserică promite „imunizarea” împotriva coronavirusului, în cadrul unei slujbe
O biserică promite „imunizarea” împotriva coronavirusului, în cadrul unei slujbe

Poliţia braziliană a deschis o anchetă asupra unei biserici evanghelice care a anunţat o slujbă în cadrul căreia „va imuniza împotriva oricărei epidemii, virusuri sau boli”, a anunțat comisarul responsabil cu acest caz, relatează AFP.

Recomandări
Pene de curent în vestul țării. Rețelele electrice din mai multe județe au fost avariate din cauza viscolului
Pene de curent în vestul țării. Rețelele electrice din mai multe județe au fost avariate din cauza viscolului

E-Distribuţie Banat anunţă, sâmbătă seara, că echipele sale intervin pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor.

Copac căzut peste o mașină cu patru persoane, în Reșița. A murit un copil de 14 ani
Copac căzut peste o mașină cu patru persoane, în Reșița. A murit un copil de 14 ani

Tragedie înfiorătoare petrecută în județul Caraș-Severin. Un copil a murit și trei adulți au ajuns și ei la spital, după ce un copac a căzut peste o mașină aflată în trafic, la intrarea în Reșița.

România, lovită de ger și viscol. Temperaturile ar putea ajunge până la minus 20 de grade
România, lovită de ger și viscol. Temperaturile ar putea ajunge până la minus 20 de grade

Se întorc ninsorile cu ger puternic în mai multe regiuni ale țării. Meteorologii au emis un cod portocaliu de viscol și vânt puternic la munte, dar și în zona litoralului, până duminică seară la ora 20.00.