Racla cu mâna Sfântului Apostol Andrei a fost adusă la Catedrala Patriarhală


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Vineri 23 Noiembrie 2018 13:27
Categorie: Stiri actuale

Înaintea sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului, programată duminică, de Sfânta Ecaterina, a sosit la Bucureşti Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului şi a fost deja primit de ierarhii Bisericii Ortodoxe Române.

Este o zi importantă pentru Biserica Ortodoxă Romană. Pe Dealul Patriarhiei a fost adusă racla ce poartă cinstită mână a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României. Racla se afla la Catedrala Patriarhală, unde a avut loc şi o slujbă tedeum.

Vizita patriarhului Bartolomeu în România are loc într-un context tensionat, existând un conflixt între Biserica Constantinopolului şi cea a Rusiei. 

Biserica Ortodoxă Rusă l-a declarat pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu de la Constantinopol drept “schismatic”, relatează agenţia de presă rusă TASS.

“Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului s-a alăturat schismei prin recunoaşterea indivizilor schismatici. Aşa funcţionează canoanele bisericeşti. Prin urmare, Patriarhul Constantinopolului este schismatic pentru noi”, a precizat Mitropolitul Hilarion, şeful Departamentului pentru Relaţii Externe Bisericeşti, citat de TASS.

Ce ar putea însemna acest lucru pentru Biserica Ortodoxă Romană

Conflictul dintre patriarhul rus şi cel de la Patriarhul de la Constantinopol are potenţialul de a afecta şi Biserica Ortodoxă Romană.

Întrucât gestul de duminică al Patriarhiei ruse confirmă practic ruperea relațiilor cu Patriarhia de la Constantinopol, acest lucru va forţa celelalte biserici ortodoxe (printre care şi cea din România) să se poziţioneze, ori cu Patriarhul de la Constantinopol, ori cu cel de la Moscova.

Teoretic, patriarhii au aceeaşi autoritate. Însă în fapt, Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol este considerat drept “Primul dintre egali” (“primus inter pares”). Prin urmare, rămâne de văzut cum se vor poziţiona celelalte biserici ortodoxe.

De la ce a pornit conflictul dintre Patriarhul Ecumenic de la Constantinopol şi Patriarhul Moscovei

Pe data de 11 octombrie, Sinodul Patriarhiei Ecumenice din Constantinopol a decis să acorde capacitatea de auto-guvernare (autocefalie) Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Prin decizie, a fost revocat dreptul Patriarhului Moscovei de a-l numi pe Mitropolitul Kievului - un drept acordat în anul 1686.

În plus, s-a luat şi decizia reînfiinţării biroului Patriarhului Ecumenic de la Kiev. Nu în ultimul rând, Sinodul a luat hotărârea ridicării stării de “anatema” (echivalentul ortodox al excomunicării) impusă asupra a doi membri de rang înalt ai Bisericii Ortodoxe din Ucraina.

Potrivit celor mai recente date, două treimi dintre ucraineni (excluzând cetăţenii din Pen. Crimeea şi Donbas) se declară ortodocşi. Dintre aceştia, peste 38% spun că ţin de Patriarhia de la Kiev şi doar 23% de cea de la Moscova. Biserica Autocefală are doar 2,7% dintre credincioşii ortodocşi, iar restul spun că nu ştiu de care dintre aceste biserici ţin.

Primăria Capitalei taie bani de la spitale și îi dă pentru cimitire sau Catedrala Mântuirii. Replica edilului
1.000 de oameni muncesc în trei schimburi și pregătesc Catedrala Mântuirii pentru sfințire
VIDEO PROTVPLUS.RO