1.000 de oameni muncesc în trei schimburi și pregătesc Catedrala Mântuirii pentru sfințire

×
Codul embed a fost copiat

Mai sunt doar câteva zile până la sfinţirea Catedralei Neamului. Se va întâmpla duminică, de Sfânta Ecaterina. 30.000 de oameni vor participa la eveniment.

Între aceştia, 2.500 sunt oaspeţi speciali, în frunte cu Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu.

Pregătirile se apropie de final. Catapeteasma a fost împodobită cu zeci de icoane din mozaic şi foiţă de aur, iar proba de sunet pentru cele 6 clopote gigantice a fost făcută.

Pe vânt puternic şi lapoviţă, aproape 1.000 de oameni lucrează în trei schimburi pentru ca totul să fie pregătit pentru sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului.

Înalt de 18 metri şi lung de 23, peretele catapetesmei este împodobit în întregime cu mozaic în stil bizantin şi foiţa de aur.

Vasile Crăcăoanu, coordonator lucrări: ''Fiecare piesă în parte, pentru ca acele icoane din mozaic sunt făcute din milioane de bucăţele de mozaic şi toată suprafaţa aurie e compusă din mozaic.”

Toţi pereţii catedralei vor fi îmbrăcaţi în mozaic adus din Italia, la fel şi veşmântarul, lung de 42 de metri. Acesta are şi nouă vitralii.

În interiorul altarului, dar şi în fata uşilor împărăteşti, se montează marmură.

Lucrările de construcţie la catedrala naţională sunt finalizate în proporţie de 95%. Au fost montate toate cele 350 de ferestre din aluminiu, dar şi cele 27 de uşi metalice cu ornamente de bronz aduse din Germania. Pentru sfinţirea ce va avea loc duminică, exteriorul catedralei rămâne în cărămidă, însă, ulterior, pereţii vor fi tencuiţi şi îmbrăcaţi în piatră deschisă la culoare.

Cele şase clopote pe care este imprimat chipul Patriarhului Daniel au fost montate în turle. Sunetul acestora se va auzi până la 15 kilometri distanţă.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei: ”E un sunet amplu, dar blând, cei care s-au temut că ar putea fi deranjați nu au niciun motiv să persevereze în teama lor. Sunt clopote special acordate să sune foarte frumos, ferestrele turlelor sunt prevăzute cu un sistem de jaluzele care orientează sunetul spre sus.''

Şi în ţară se fac pregătiri. Parohiile pun gratuit la dispoziţia oamenilor care vor să participe la slujba maşini care să îi aducă la Bucureşti.

Duminică sunt aşteptaţi în jur de 20-30.000 de oameni care vor veni organizaţi cu autocare din toată ţara. Accesul se va face prin intrarea principală, unde tocmai s-a asfaltat, iar credincioşii vor putea participa la slujba de sfinţire de pe esplanada din fața catedralei şi vor putea urmări liturghia pe cele două ecrane imense aşezate de o parte şi de alta a intrării principale. Ulterior vor putea vizita pe rând construcţia, inclusiv altarul, iar la final vor primi un dar simbolic din partea Patriarhiei.

Slujba de sfinţire va începe duminică, la ora 9:00 şi va fi săvârşită de Patriarhul Daniel. În interiorul catedralei vor sta cei 2500 de invitaţi speciali ai Patriarhiei: oficialități, ctitori şi sponsori.

Credincioşii se vor putea închina şi la baldachinul din fața catedralei, unde se vor afla mâna Sfântului Apostol Andrei şi moaştele Sfintei Ecaterina.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Citește și...
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii
Primăria Capitalei se pregătește să dea încă o sumă uriașă pentru Catedrala Mântuirii

Primăria Capitalei va aloca încă zece milioane de lei pentru lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului printr-o nouă rectificare bugetară de săptămâna viitoare, relatează News.ro.

Recomandări
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP, scrie News.ro

2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali
Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali

Deşi s-a împotrivit măsurilor privind reducerea consumului şi România va trebui să ia măsuri. Este decizia Comisiei Europene care obligă statele membre să reducă în această iarnă cu cinci procente consumul la electricitate.