Pasul final pentru eliminarea tarifelor de roaming in Uniunea Europeana. Din 15 iunie dispar taxele suplimentare
Veste buna pentru cei care vor calatori de joi in tarile din Uniunea Europeana si Spatiul Economic European.
Minutele, SMS-urile si datele consumate in roaming in interiorul Uniunii Europene si tarilor din Spatiul Economic European se vor scadea din resursele nationale incluse incepand cu data de 15 iunie, urmand ca, dupa epuizarea acestora, consumul sa fie taxat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.
In luna aprilie a acestui an, Parlamentul European a aprobat un acord cu Consiliul UE privind preturile maxime pe care companiile si le pot aplica reciproc pentru utilizarea retelelor, inlaturand ultimul obstacol din calea eliminarii complete a tarifelor de roaming in interiorul UE, din 15 iunie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit ANCOM, din 15 iunie, se realizeaza trecerea la sistemul de tarifare european denumit ”Roam like at home”.
”Dupa epuizarea acestora (resurselor nationale incluse – n.r.), consumul va fi tarifat la fel ca in Romania, in afara propriei retele, dar in limitele unei utilizari rezonabile. Se realizeaza astfel trecerea completa la „Roam like at home”, sistemul de tarifare european menit sa protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming in tarile UE, dar si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein (SEE)”, se arata in comunicat.
Noile conditii se aplica in mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achizitionate atat inainte de 15 iunie, cat si dupa aceasta data. Pentru a beneficia de „Roam like at home” clientii nu trebuie sa-si achizitioneze un nou plan tarifar sau sa isi reinnoiasca abonamentul in vigoare.
”De „Roam like at home” nu vor beneficia clientii care aleg in mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming in UE/SEE. Totusi, clientii care au facut o astfel de alegere au dreptul sa revina la „Roam like at home” fara niciun cost suplimentar”, se arata in comunicat.
Incepand din 15 iunie, apelurile (minutele) efectuate si SMS-urile trimise in roaming, catre orice destinatie din UE/SEE (inclusiv catre orice numar de telefon din Romania) se scad, pana la epuizarea lor, din minutele si SMS-urile nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania, pentru traficul in afara propriei retele. Totodata, apelurile si SMS-urile primite in roaming in UE/SEE sunt gratuite.
In plus, ca regula generala, datele consumate in roaming in UE/SEE se scad, pana la epuizarea lor, din datele nationale incluse, dupa care se aplica tarifele din Romania.
”Totusi, in cazul planurilor tarifare cu date nelimitate, furnizorii pot stabili o limita de date (Mb/Gb) care pot fi consumate in roaming in UE/SEE fara costuri, urmand sa aplice dupa epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 euro/Gb (0,0077 euro/Mb), fara TVA”, se arata in comunicat.
Potrivit noului sistem, furnizorii care nu sunt in masura sa sustina comercial furnizarea „Roam like at home” pot solicita si pot fi autorizati de autoritatea nationala de reglementare, in urma unei analize, sa perceapa utilizatorilor o suprataxa in plus fata de tarifele nationale, inca de la primul minut/SMS/MB consumat in roaming in UE/SEE.
”Pentru a preveni folosirea abuziva sau anormala a roaming-ului in UE/SEE, adica folosirea in alte scopuri decat pentru calatorii ocazionale in afara Romaniei, de exemplu utilizarea permanenta in UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politica de utilizare rezonabila a acestui serviciu”, a anuntat ANCOM.
Clientilor care depasesc utilizarea rezonabila a serviciului de roaming in UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, in plus fata de tarifele nationale, dar valoarea acestor suprataxe nu poate depasi un anumit plafon. Astfel, se vor putea aplica suprataxe pentru consum abuziv sau anormal daca un utilizator nu prezinta, la cererea furnizorilor, o dovada privind resedinta obisnuita sau existenta unor legaturi stabile cu Romania si daca, intr-o perioada de monitorizare de cel putin 4 luni, se inregistreaza, pe o anumita cartela SIM, in mod cumulativ atat consum de servicii mobile (minute, SMS-uri, date), cat si prezenta (conectare la retea) mai mare in roaming in UE/SEE fata de nivelul national.
In plus, este vizata si situatia in care o cartela SIM inregistreaza o lunga perioada de inactivitate si poate fi asociata unei utilizari preponderente sau chiar exclusiv in roaming in UE/SEE si daca un utilizator a cumparat si utilizat succesiv in roaming in UE/SEE mai multe cartele SIM de la acelasi furnizor.