Pasajul Unirii, închis temporar. Incendiul provocat de o mașină a afectat sistemele de siguranță din tunel
Incendiul care a mistuit, marți, o mașină în Pasajul rutier Unirii, din centrul Capitalei, a afectat sistemele de siguranță din tunel, așa că autoritățile au decis închiderea acestuia până joi (20 octombrie).
Între timp, surse din anchetă susțin că apelul către pompieri s-a făcut târziu, la minute bune după ce au apărut primele imagini pe rețelele de socializare.
Au trecut mai bine de 24 de ore de la incendiul izbucnit în Pasajul Unirii, iar de atunci circulația se desfășoară doar pe acest sens, către Piața Universității. Toată noaptea muncitorii au făcut reparații și au verificat toată sistemele de siguranță din subteran, inclusiv cel de ventilație.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Vorbim de 60 de aparate de mare putere care au rolul principal să tragă din subteran noxele emise de mașini, însă în cazul unui incendiu de aceste ventilatoare depinde viața celor care sunt surprinși în tunel.
De altfel, Primaria Sectorului 4 a publicat noi imagini din care se observă cum ventilatoarele imping în exterior fumul toxic rezultat din arderea completă a autoturismului.
Pagubele ar fi fost mult mai mici dacă se acționa rapid cu stingătoare. În imaginile suprinse de camerele de supraveghere se vede că niciun șofer nu a intervenit.
Bărbatul care era pe locul din dreapta al mașinii a fost filmat cautând ceva în portbagaj în timp ce șoferița scoate coșulețul bebelușului. Întrebat de polițiști de ce nu a folosit stingătorul pe care orice sofer e obligat să-l țină în mașină, acesta ar fi declarat că prioritatea lui a fost să-și salveze copilul. Și aceasta a fost o decizie corectă. Pompierii spun ca persoanele care se incumeta sa stinga incendii auto trebuie să fie bine pregătite și să acționeze până să apară flăcările puternice.
Cornea Aurel, comandantul grupului special de pompieri salvatori: „Stingătorul se poate folosi în condiții de maximă siguranta, trebuie sa actionam cand si cat e rational posibil. Putem să acționăm capota mașinii fără să existe risc suplimentar și să acționăm să lichidăm un început de incendiu care ar putea să evolueze într-o catastrofă. Sunt câteva elemente de bază în folosirea unui stingător. Se scoate elementul de siguranță, se acționează clapeta și se direcționează jetul spre baza focarului”.
Polițiștii le atrag atenția șoferilor că legea îi obligă să dețină în mașină un extinctor cu termen de expirare valabil. Lipsa lui se sancționează cu o amendă de 580 de lei.
Pe de altă parte, anchetatorilor li s-a părut suspect felul în care a izbucnit incendiul care s-a manifestat de la început cu flacăra deschisă, iar cauza exactă va fi lamurită de experții care studiază acum epava autoturismului.