Pasajul Sudului, la a doua inaugurare desi nici acum nu e gata si urmeaza a treia deschidere. Cum explica Firea intarzierile
Pentru ca nu avem infrastructura, unele proiecte construite cu intarziere de ani intregi si nefinalizate sunt inaugurate de doua ori. Obligatoriu cu taieri de panglici.
A fost si cazul unui pasaj din Bucuresti, care trece pe sub piata Sudului, aflat la a doua deschidere, desi nici acum nu este gata. Primarul Capitalei a taiat panglica si a mai promis o a treia inaugurare, de data asta a zonei de tramvai.
Ora 12.00: la pasajul din Piata Sudului pregatirile de inaugurarea festiva sunt in toi. Este aranjata panglica si se spala asfaltul.
Cateva zeci de oameni aplauda de pe margine. Primarita Gabriela Firea, cu tricolorul pe umar, se indreapta catre sustinatorii sai.
O drona filmeaza evenimentul. Din multime, insa, o voce umbreste momentul festiv: "Doamna primar, sunt sobolani in piata!"
Daniel Baluta, primarul Sectorului 4: "Si eu pot sa afirm orice, cu tot respectul pe care il am pentru orice cetatean, opiniile sunt diverse si e normal sa existe, chiar daca nu suntem de acord cu ele."
Dar sobolanii din piata sunt lasati in pace, pentru ca urmeaza taierea panglicii.
Pasajul a mai fost deschis o data, pe o singura banda, la sfarsitul lunii aprilie. Dupa a doua deschidere a Pasajului din Piata Sudului urmeaza a treia deschidere, abia pe 10 septembrie, promit autoritatile, cand, pe aici va trece in sfarsit tramvaiul si se va termina santierul, iar odata cu el si cosmarul celor care locuiesc aici.
Localnic: "Foarte greu, sunt patru ani de cand nu circula tramvaiul "
Localnic: "Nu e rusine sa-l inaugureze, de cinci ani ne tine asa"
Umar la umar cu constructorul, primarita capitalei explica intarzierea de aproape doi ani a pasajului.
Gabriela Firea: "Din nefericire din cauza unor erori de proiectare si din cauza slabului management, acest proiect a fost blocat, in jurul datei de 10 septembrie avem promisiunea si angajamentul suta la suta al constructorului ca si zona de tramvai sa fie inaugurata."
Unii locuitori sunt nemultumiti de pasajele pietonale subterane care nu au scari rulante, dar si de faptul ca arborii au fost taiati. Primarul sectorului 4 sustine ca altii nu mai pot fi plantati in zona.
Primar: Nu ai unde sa-i pui, efectiv.
Localnic: Cum sa nu se poata? Daca se pun stalpii de electricitate, de ce nu se pot pune si copaci? De ce?
Primar: Sanatate!
Partea cu adevarat proasta este ca 90% din costuri puteau fi platite din bani europeni, dar pentru ca nu ne-am tinut de termene, fondurile europene au acoperit doar 10 la suta. Constructia a costat pana acum peste 18 milioane de euro, insa constructorul nu este multumit. A dat primaria in judecata si mai cere 10 milioane de euro.