Parlamentul Ungariei, despre Klaus Iohannis: scandalos, iresponsabil, purtător al virusului șovin

Parlamentul Ungariei îl acuză pe Klaus Iohannis că răspândește ”virusul șovin”
Inquam/ Octav Ganea

Declarațiile lui Klaus Iohannis privind intenția PSD de a da Ardealul ungurilor sunt menite să incite la ură, se arată într-o rezoluție adoptată de Parlamentul maghiar. Președintele României este acuzat că răspândește ”virusul șovin”.

 

”România trebuie să se lupte simultan cu două tipuri de virusuri: noul tip de coronavirus şi vechiul tip al virusului şovin. Un nou purtător al virusului a apărut în persoana preşedintelui României”, a declarat Zsolt Nemeth (Fidesz), președintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe, potrivit televiziunii de stat Hirado.

Oficialul mai spune că ”ceea ce s-a întâmplat prezintă riscul ca situaţia minorităţilor să fie afectată negativ faţă de actualul status quo”.

Declarațiile lui Klaus Iohannis de pe 29 aprilie privind autonomia Ținutului Secuiesc au făcut obiectul unei rezoluții adoptate în unanimitate de Comisia parlamentară pentru afaceri externe de la Budapesta, ”în care condamnă declaraţiile antiminoritare ale preşedintelui României şi a luat un angajament ferm pentru susţinerea instituţiei autonomiei”.

Citește și
SRI
Reprezentanții SRI, chemați să explice în fața Comisiei parlamentare declaraţiile lui Iohannis privind Ardealul
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

 

Declarațiile lui Iohannis, ”instigatoare la ură”

 

Declaraţiile recente ale preşedintelui României, Klaus Iohannis, cu privire la maghiari, pot fi considerate instigatoare la ură, a declarat și Levente Magyar, secretar de stat pentru relaţii cu Parlamentul ungar al Ministerului Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

Levente Magyar a evidenţiat că, ”datorită originii săseşti, toată lumea era plină de speranţe în ceea ce priveşte preşedinţia lui Iohannis, minoritatea maghiară din România l-a votat în număr semnificativ atât pentru primul mandat, cât şi pentru cel de-al doilea”.

Preşedintele României şi-a exprimat poziţia potrivit căreia sunt trădători aceia care negociază cu maghiarii şi nu contestă ferm doleanţele maghiarilor, mai arată instituția media de stat ungară.

Potrivit lui Levente Magyar, ”afirmaţiile lui Klaus Iohannis nu pot fi considerate doar ca simple afirmaţii retorice de politică internă, ele pot avea consecinţe de anvergură şi sunt în măsură să incite la ură”.

”În anul 2020, România a dat tonul antiminoritar la cel mai înalt nivel, ceea ce nu a fost caracteristic în ultimii ani. Politicianul a menţionat, de asemenea, “tradiţia” românească potrivit căreia, dacă există o problemă, cartea maghiară este întotdeauna scoasă pentru a distrage atenţia opiniei publice de la problemele reale”, indică sursa citată.

”Secretarul de stat a remarcat: Budapesta doreşte să dezvolte relaţiile româno-ungare, dar nu renunţă la a ajuta minoritatea maghiară de peste hotare şi la protejarea acestei comunităţi în faţa a tot felul de atacuri, a precizat oficialul ungar”, se arată în comunicatul parlamentarilor maghiari.

 

Afirmația lui Iohannis, ”scandaloasă”, iar tăcerea Consiliului European, ”una dintre cele mai dizgrațioase”

 

La rândul său, ”Koloman Brenner (Jobbik) a calificat declaraţia preşedintelui român drept scandaloasă. Acesta a menţionat că, după alegerea lui Iohannis, mulţi maghiari din Transilvania au crezut că ţara va avea un preşedinte mai prietenos”.

Pe de altă parte, ”Levente Magyar a considerat că tăcerea Consiliului Europei este una dintre cele mai dizgraţioase atitudini faţă această problemă”.

Zsolt Németh a declarat că Budapesta consideră că autonomia este în interesul ambelor părţi şi că există în mod evident o cooperare din ce în ce mai largă.

”Preşedintele României este rugat să nu obstrucţioneze, ci să contribuie la realizarea consensului. În rezoluţie, Ungaria se angajează să continue cooperarea româno-ungară şi consideră că ţările sunt sortite la cooperare, Ungaria este poarta de vest a României, iar dincolo de statutul juridic al maghiarilor din Transilvania, există numeroase interese comune”, au mai transmis politicienii de la Budapesta.

 

Comportamentul președintelui român, ”iresponsabil”

 

Conform acestora, ”comportamentul preşedintelui României este unul iresponsabil care pune în pericol, exact acum, cooperarea”.

Zsolt Németh a menţionat că a existat o cooperare foarte bună între cele două ţări în lupta împotriva epidemiei.

Preşedintele comisiei a semnalat că va transmite rezoluţia comisiilor partenere române, preşedinţilor Comisiilor de afaceri externe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, secretarului general al Consiliului Europei, preşedintelui Adunării parlamentare, preşedintelui Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, OSCE şi NATO.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
”Ungaria nu mai este o democrație”. Raportul care vizează și viitorul României
”Ungaria nu mai este o democrație”. Raportul care vizează și viitorul României

Democrația în zona Balcanilor este în pericol din cauza influenței manifestate de China și Rusia, susține un raport al organizației Freedom House, citat de politico.eu.

Reprezentanții SRI, chemați să explice în fața Comisiei parlamentare declaraţiile lui Iohannis privind Ardealul
Reprezentanții SRI, chemați să explice în fața Comisiei parlamentare declaraţiile lui Iohannis privind Ardealul

Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI se va întruni marți, pentru a solicita un punct de vedere referitor la declarația lui Klaus Iohannis privind Ardealul.

Prima reacție a premierului Ungariei după declarația lui Iohannis privind Ardealul:
Prima reacție a premierului Ungariei după declarația lui Iohannis privind Ardealul: "Vom ridica mănuşa aruncată"

Premierul ungar Viktor Orban a făcut apel la răbdare în legătură cu declaraţia lui Klaus Iohannis pe tema proiectului de lege privind autonomia ţinutului secuiesc, informează portalul Hirado.hu, care citează agenţia de presă MTI.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.