Parlamentul Romaniei, chemat din vacanta sa aplice decizia Curtii Constitutionale, asa cum cere UE

×
Codul embed a fost copiat

Urmeaza o saptamana cruciala pentru Romania. Dupa criticile oficialilor de la Bruxelles, parlamentarii au doua zile sa salveze imaginea si locul tarii noastre in Uniunea Europeana.

Marti si miercuri, alesii se vor intoarce la lucru pentru a modifica legea referendumului, asa cum au cerut judecatorii constitutionali. Ca Executivul sa spulbere ingrijorarile mai marilor Uniunii si pe cele ale unor lideri importanti, precum cancelarul Germaniei, Angela Merkel, senatorii si deputatii trebuie sa respecte decizia Curtii Constitutionale.

Marti, senatorii sunt primii care trebuie sa revina la lucru, dupa care miercuri, sunt convocati si deputatii. Pe masa, alesii au doua documente privind organizarea referendumului - initiativa legislativa analizata deja de Curtea Constitutionala si ordonanta Guvernului. Acestea trebuie corelate cu decizia data de judecatorii Curtii Constitutionale la inceputul saptamanii. Adica, demiterea sefului statului nu se poate face decat daca la vot participa jumatate plus din numarul total al alegatorilor inscrisi pe listele electorale.

Avertismentul europenilor: referendum cum a cerut Curtea Constitutionala 

Citește și
Crin Antonescu Cotroceni
Crin Antonescu: Legile Romaniei se fac in Romania. Presedintele nu primeste ordine de la nimeni

Promisiunea de joi a premierului - "Organizam referendumul dupa cum a vrut Curtea Constitutionala a Romaniei" - a venit dupa discutii dure cu presedintele Comisiei Europene, in conditiile in care colegii sai din tara spuneau ca referendumul se va organiza fara sa se tina cont de conditia validarii impusa de Curte.

Oficialii europeni i-au atras atentia premierului ca aceasta varianta ar arunca Romania intr-o izolare fara precedent. Inca de joi, seful Executivului a primit de la seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barrroso o lista cu 11 puncte extrem de clare pe care autoritatile de la Bucuresti trebuie sa le rezolve. Altfel, Europa considera ca statul de drept ar fi pus in pericol.

Avertismentul Comisiei Europene

"In mod clar, Guvernul roman trebuie sa respecte deplina independenta a justitiei, sa restaureze puterile Curtii Constitutionale si sa se asigure ca deciziile sale sunt aplicate", a declarat seful Comisiei Europene.

Primul punct in topul criticilor a fost "conformarea imediata in fata tuturor deciziilor CCR". Dar europenii asteapta si mai mult: autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa numeasca un Avocat al Poporului sustinut de toate partidele si mai ales sa ii inlocuiasca pe ministrii si parlamentarii incompatibili. Raspunsul nu a fost tocmai cel asteptat.

"Presedintele Romaniei nu primeste ordine de la nimeni", a reactionat presedintele interimar Crin Antonescu.

"Am ajuns o tara care primeste instructiuni. Cand se ajunge la acest stadiu, tara poate fi considerata izolata, iar pentru conducatorii tarii usile sunt inchise", a avertizat Traian Basescu, din postura de presedinte suspendat.

In aceeasi zi, cancelarul german l-a convocat pe ambasadorul Romaniei la Berlin si i-a transmis ca masurile actualului guvern "pun in pericol grav principiul separarii puterilor".

Avertismentul Guvernului german

"Din punctul de vedere al Guvernului Germaniei, masurile luate de guvernarea Ponta in zilele trecute cu privire la limitarea competentelor Curtii Constitutionale, amanarea publicarii deciziilor Curtii Constitutionale pun in pericol grav principiul separarii puterilor in stat. (...) In special, asa cum a decis Curtea Cconstitutionala, ar trebui ca referendumul cu privire la suspendarea presedintelui Traian Basescu de pe 29 iulie sa fie decis de majoritatea absoluta a alegatorilor inscrisi pe listele permanente, pentru a fi validat"

Cu o zi inainte, si presedintele Parlamentului European ii cerea lui Victor Ponta lamuriri despre ce se intampla la Bucuresti intr-o intalnire fata in fata.

Avertismentul Parlamentului European

"Legile importante n-ar trebui schimbate prin ordonante de urgenta. Astfel de schimbari ar trebui introduse printr-un proces democratic potrivit", a afirmat Martin Schulz, presedintele Parlamentului European.

 

Seful Parlamentului European era informat ca, prin ordonanta, Executivul a exclus dintre atributiile Curtii Constitutionale dreptul magistratilor de a se pronunta asupra hotararilor Parlamentului. Suspendarea presedintelui este un astfel de act. Oficialii europeni, in frunte cu Jose Manuel Barroso, au cerut ca autoritatile de la Bucuresti sa revina asupra documentului, iar misiunea cade in sarcina alesilor convocati in sesiunea extraordinara.

Reactii in presa internationala

Autoritatile de la Bucuresti au primit critici nu doar de la politicieni, ci se de la presa straina.

Cea mai importanta agentie franceza de stiri scria ca, pentru a sublinia hotararea oficialilor europeni, un exemplar al Tratatului de la Lisabona a fost pus in mod ostentativ pe masa, atunci cand presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, l-a primit pe Ponta.

Sanctiuni pentru Romania

Articolul 7 al Tratatului prevede suspendarea drepturilor de vot al unui stat UE in cazul unei "incalcari grave" a drepturilor fundamentale.

"Le Monde" titra ca Ponta nu a reusit sa convinga mediile europene ca reformele pe care le-a lansat sunt democratice si nu contravin regulilor fundamentale din Uniunea Europeana, in timp ce jurnalistii de la "El Pais" caracterizeaza Romania drept "oaia neagra" a Europei".

Pentru ca referendumul din 29 iulie sa se desfasoare asa cum si-au dorit judecatorii constitutionali, alesii trebuie sa modifice cat mai rapid unul dintre cele doua acte pe care le au pe masa. Despre asta, vor discuta conducerile celor doua camere, pe rand, luni dupa pranz.

Cert este ca presedintele interimar spune ca legea analizata de Curte este la Cotroceni, pentru promulgare si ca nu a trimis-o inca Parlamentului pentru a o modifica. Asta in timp ce ordonanta a intrat deja in proceduri parlamentare.

E greu de crezut ca liderii europeni vor intelege, daca Parlamentul va gasi o modalitate de a se sustrage, mai ales ca insusi premierul Romaniei i-a asigurat ca vom respecta deciziile Curtii Constitutionale. Europenii ar putea sanctiona dur Romania, mai ales dupa scandalul similar din Ungaria, pentru a da un exemplu. Riscul este urias, iar lectia europeana pentru derapaje de la democratie ne-ar putea costa mult.

Colegii de la Gandul.info au publicat in exclusivitate documentul prezentat lui Victor Ponta de catre reprezentantii Comisiei Europene. Lista cerintelor Comisiei Europene fata de Romania a fost facuta publica in urma cu doua zile, intre acestea figurand nicio gratiere prezidentiala, nicio numire in posturile de procuror general al Romaniei si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
CE va continua monitorizarea Romaniei cat va fi necesar; nu sunt excluse sanctiunile - surse
CE va continua monitorizarea Romaniei cat va fi necesar; nu sunt excluse sanctiunile - surse

Uniunea Europeana va continua monitorizarea statului de drept in Romania cat timp acest lucru va fi necesar si nu este exclusa posibilitatea unor sanctiunile politice daca situatia se va deteriora, anunta un oficial european, sub protectia anonimatului.

Crin Antonescu: Legile Romaniei se fac in Romania. Presedintele nu primeste ordine de la nimeni
Crin Antonescu: Legile Romaniei se fac in Romania. Presedintele nu primeste ordine de la nimeni

"Legile Romaniei se fac in Romania". Este declaratia facuta de presedintele interimar Crin Antonescu. Reactia vine ca urmare a criticilor venite din partea oficialilor Uniunii Europene.

Lista cerintelor Comisiei Europene fata de Romania, data publicitatii
Lista cerintelor Comisiei Europene fata de Romania, data publicitatii

Comisia Europeana a dat vineri publicitatii lista cerintelor fata de Romania, intre acestea figurand nicio gratiere prezidentiala, nicio numire in posturile de procuror general al Romaniei si de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Recomandări
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta
Senatorii și deputații își aleg astăzi noua conducere. Klaus Iohannis a anunțat că va nominaliza premierul după asta

Deputații și senatorii se reunesc în această dimineață - în ședințe separate - pentru a-și alege noua conducere.

Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad
Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Belgrad. Proteste față de liderii Serbiei, după tragedia din gara Novi Sad

Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, la Belgrad, pentru a le cere liderilor sârbi să îşi asume responsabilităţile în dosarul prăbuşirii acoperişului gării din Novi Sad. 

Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern
Lista finală a miniștrilor PSD, PNL și UDMR. Surprizele care apar pentru prima dată într-un guvern

Partidele pro-europene care negociază pentru formarea Guvernului au ajuns, duminică seară, la un acord, atât asupra împărţirii ministerelor, cât şi asupra celor care vor prelua portofoliile.