Pare un avion normal pana il privesti cu atentie. Proiectul de 94 de milioane de dolari care ar putea revolutiona aviatia
Cand se intampla o tragedie ca aceea care a lovit zborul Germanwings, toata lumea incearca sa gaseasca solutii, ca nu se mai repete.
Una ar fi ca avioanele sa poata fi controlate... de la sol. In prezent, sunt testate mai multe asemenea sisteme, dar si acestea au puncte vulnerabile. In plus, nu se stie in ce masura pasagerii s-ar simti mai in siguranta intr-o aeronava pilotata de la distanta.
Acest avion care zboara deasupra Angliei are piloti in cabina si pasageri in spate. Pare un zbor obisnuit, dar ceva iesit din comun este pe cale sa se intample:
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Sunt gata sa preiau controlul."
"Poti incepe”
"Am preluat controlul."
"Detii controlul."
Ceea ce vedeti este un proiect de 94 de milioane de dolari al companiei britanice BAE, care presupune pilotarea de la distanta a avioanelor, dar nu e singurul de acest gen testat in prezent in lume.
"In acest moment auzim discutia cu controlorii de trafic, aceeasi pe care ar avea-o pilotii, daca ei ar conduce aeronava”, explica Duncan Casey, inginer BAE Systems.
La originea ideii sta succesul pe care l-au avut dronele militare. Pentru moment, sistemul de pilotare de la distanta este conceput sa asiste avioanele care zboara in conditii periculoase. Este vorba de aeronave de cercetare trimise in mijlocul uraganelor sau de cele care sting incendii. Analistii spun ca avioanele fara pilot ar putea deveni o industrie globala in valoare de 400 de miliarde de dolari pe an. Dar, nu le vom vedea prea curand in aviatia comerciala.
"Incep prin a-mi pune mie intrebarea: cum m-as simti intr-un avion care nu are piloti la mansa. Nu m-as urca in el", crede si Robert Goyer, redactor-sef al revistei "Flying".
Dincolo de reticenta pasagerilor, echiparea avioanelor cu sisteme de pilotare de la distanta ar costa miliarde de dolari. In plus, ar aparea ALTE riscuri de securitate. Printre altele, hackerii ar putea prelua controlul asupra aeronavei sau teroristii ar putea ataca statia de pilotare de la distanta.