Tragedia din Alpi. Copilotul Andreas Lubitz avea probleme cu vederea si era tratat de mai multi neurologi si psihiatri

Ultima actualizare: 01-04-2015 07:02

Andreas Lubitz - copilotul care a zdrobit intentionat un avion plin cu pasageri de stancile Alpilor francezi - avea probleme cu vederea, care i-ar fi pus cariera in pericol.

Anchetatorii nu sunt siguri daca nu erau cumva psihosomatice, adica strans legate de afectiunile psihice. Acasa la el, au gasit medicamente pentru depresie, dar niciun bilet de adio sau vreun alt indiciu ca a premediat totul. Cu toate acestea, "planuia ceva atroce. Voia ca toata lumea sa-si aminteasca de el", a marturisit fosta iubita a copilotului.

Fosta iubita a lui Lubitz - o stewardesa care lucreaza la aceeasi companie - Germanwings - si a zburat timp de cinci luni cu el - a facut dezvaluiri socante: "O fraza spusa de Andreas Lubitz imi vine in minte: 'Intr-o zi voi face ceva care va schimba intregul sistem. Atunci toata lumea va cunoaste numele meu si si-l va aminti!'".

Tanara era la curent cu problemele lui de sanatate, desi nici ea, nici Lubitz nu le-au comunicat companiei: "Spunea asta pentru ca si-a dat seama ca, din cauza problemelor de sanatate, marele lui vis de a deveni comandant de zbor la Lufthansa era practic imposibil."

Ar putea fi vorba de problemele de vedere ale copilotului, dezvaluite de surse apropiate anchetei. Nu e clar ce fel de probleme erau si daca nu cumva erau provocate de fapt de tulburarile psihice de care e tot mai clar ca suferea.

Spitalul Universitar din Düsseldorf a afirmat intr-o declaratie publicata vineri ca Lubitz a fost evaluat la clinica sa in februarie si cel mai recent la 10 martie. Contactata prin telefon sambata, o purtatoare de cuvant a refuzat sa comenteze daca pilotul a fost tratat de probleme de vedere, citand legile privind dreptul pacientului la intimitate. Spitalul are o clinica de oftalmologie. Vineri, institutia a negat speculatiile potrivit carora Lubitz ar fi fost tratat de depresie in clinicile sale.

Cristoph Kumpa, procuror Dusseldorf: "Au fost gasite la domiciliul sau documente medicale indicand o maladie si tratamentul administrat."

Tanarul era tratat de mai multi neurologi si psihiatri, si fusese ingrijit chiar in luna martie la un spital din Dusseldorf, dar spitalul a refuzat sa spuna pentru ce afectiune. Cert este ca Germanwings nu a stiut nimic si ca, din punctul de vedere al companiei, Lubitz era perfect apt de zbor. Asta cu toate ca doi medici diferiti ii spusesera copilotului sa nu zboare in ziua fatidica.

"Avea cosmaruri si noaptea se trezea urland: "Ne prabusim!" - spune tanara.

Cristoph Kumpa, procuror Dusseldorf: "Am gasit documente rupte care contineau recomandari medicale de repaus."

In satul Le Vernet, aflat in apropiere de locul unde s-a prabusit avionul, rudele victimelor au continuat sa vina in pelerinaj. Cu capetele plecate, incovoiati de suferinta, oamenii s-au recules si au depus flori in fata unui mic monument. Acolo a fost vazut si tatal copilotului banuit de crima in masa.

"Am avut impresia ca acest om poarta tot dezastrul acestei tragedii pe umeri."- spunea un localnic.

Autoritatile germane au anuntat o ceremonie nationala de doliu, in prezenta cancelarului Angela Merkel, care va fi oficiata in 17 aprilie la catedrala din Koln.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO