Parchete din țară anunță că își suspendă activitatea în semn de protest

procurori, protest, legile justiției

Procurorii mai multor parchete din țară au decis suspendarea activităţii, nemulţumiţi de modificările aduse la legile justiţiei. 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au fost primii din țară care iau o astfel de decizie fără precedent. Lor li s-au alăturat și procurorii DNA Constanța.

Procurorii vor acționa doar în cazurile care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive.

Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța a decis să își suspende activitatea timp de trei zile. Decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare (o singură abținere) și a fost confirmată de prim-procurorul parchetului, relatează info-sud-est.ro.

De asemenea, procurorii constănțeni, de la mai multe parchete, vor protesta vineri, 22 februarie, între 16:00-16:30 în fața sediului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.

Citește și
Florin Iordache si Tudorel Toader
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Parchetul Tribunalului Bucureşti anunță suspendarea activității

Parchetul Tribunalului București îşi suspendă activitatea cu publicul până la întrunirea tuturor adunărilor generale ale parchetelor din cadrul Ministerului Public, respectiv 27 februarie, considerând că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra activităţii Ministerului Public, informează News.ro.

„La data de 22 februarie 2019, Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, întrunită în baza Hotărârii nr. 95 din 20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, a decis, cu unanimitatea celor prezenţi, însuşirea în integralitate şi susţinerea considerentelor hotărârii menţionate, apreciindu-se că modificările intempestive aduse legilor justiţiei prin ordonanţă de urgenţă, fără consultarea Consiliului Superior al Magistraturii şi a corpului de magistraţi, au un impact major asupra capacităţii Ministerului Public, în ansamblul său, de a-şi aduce la îndeplinire îndatoririle constituţionale", anunţă procurorii.

 

Procurorii de pe lângă Tribunalul Vâlcea s-au declarat împotriva modificărilor aduse legilor Justiţiei

Procurorii vâlceni s-au declarat în unanimitate împotriva Ordonanţei prin care Guvernul a modificat legile Justiţiei şi susţin revendicările formulate de Forumul Judecătorilor din România în scopul apărării independenţei magistraţilor, au transmis vineri, printr-un comunicat de presă, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

„La data de 22 februarie 2019, Adunarea Generală a Procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea (...) şi-a însuşit şi susţine, în unanimitate, punctele de vedere emise de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, în sensul că, modificările aduse legilor Justiţiei prin actul normativ emis la data de 19 februarie 2019 de Guvernul României, pot conduce la un blocaj instituţional şi ar pune Ministerul Public în imposibilitatea de a-şi realiza atribuţiile specifice, prevăzute de Constituţia României şi legile organice", se arată în comunicatul Parchetului Vâlcea.

Potrivit sursei citate, procurorii vâlceni şi-au însuşit şi au adoptat şi cele 11 revendicări formulate de Forumul Judecătorilor din România.

„Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea şi-a însuşit şi a adoptat cele 11 revendicări/declaraţii de principiu comunicate de Forumul Judecătorilor din România către Adunările Generale ale instanţelor şi parchetelor, în scopul apărării independenţei Justiţiei, statutului şi intereselor profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, asigurării garanţiilor necesare consolidării independenţei şi imparţialităţii magistraţilor şi înţelege să mandateze această organizaţie pentru a reprezenta procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea, în discuţiile cu autorităţile", se mai arată în comunicat.

Adunarea Generală a Procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalului Vâlcea a fost convocată vineri, la solicitarea Secţiei pentru procurori din cadrul CSM, pentru a-şi spune punctul de vedere cu privire la modificările aduse prin OUG nr. 7/19 februarie 2019 legilor Justiţiei.

Peste 20 de magistraţi au protestat în faţa Judecătoriei
Sibiu

Peste 20 de magistraţi au protestat vineri, timp de aproape jumătate de oră, în faţa Judecătoriei Sibiu, cerând independenţa Justiţiei. Protestul nu a fost asumat de întreaga instituţie, fiecare judecător decizând singur să iasă în stradă la protest.

Manifestanţii au afişat următoarele mesaje: „Stat de drept", „Respect Constituţia", "Independenţa magistraţilor", „Justiţie independentă", informează Agerpres.

În cursul săptămânii viitoare, cei de la Judecătoria Sibiu vor decide dacă vor mai continua acest protest şi sub ce formă, potrivit purtătorului de cuvânt Florin Zereş.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi cer respectarea Constituţiei în procesul de legiferare prin ordonanţe

Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a identificat „câteva probleme cu grave implicaţii asupra bunei funcţionări a sistemului judiciară", iar modificările legislative „generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate" şi solicită „respectarea Constituţiei României în procesul de legiferare prin intermediul ordonanţelor de urgenţă.

Potrivit unui comunicat remis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, în cursul zilei de vineri a fost convocată Adunarea Generală a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi pentru a dezbate şi decide cu privire la formularea unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 şi nr. 317/2004, aduse prin OUG adoptată în şedinţa de guvern din 19 februarie, modificări care privesc activitatea Ministerului Public.

Conform documentului, în cadrul Adunării Generale s-a luat la cunoştinţă de publicarea în Monitorul Oficial a OUG referitoare la modificarea legilor Justiţiei - Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„În unanimitate s-a achiesat la punctul de vedere al Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi a identificat în cuprinsul textelor mai sus menţionate, câteva probleme cu grave implicaţii asupra bunei funcţionări a sistemului judiciar în ansamblul său. Modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare a magistraţilor în situaţia neîntrunirii condiţiei "bunei reputaţii", în măsura în care acest termen nu este definit de lege. Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţii de conducere din cadrul PICCJ, DNA, DIICOT. Adunarea Generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi solicită respectarea Constituţiei României în procesul de legiferare prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, precum şi respectarea de către autorităţile statului a recomandărilor Comisiei de la Veneţia, GRECO şi MCV, ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept", se menţionează în comunicatul de presă.

Judecătorii Tribunalului Cluj au decis suspendarea activităţii judiciare, pe parcursul săptămânii viitoare, solidarizându-se astfel cu protestele colegilor de la Bucureşti şi de la alte instanţe din ţară.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş anunţă că îşi suspendă activitatea trei zile

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au decis, vineri, în cadrul Adunării Generale, să suspende activitatea instituţiei timp de trei zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente, relatează Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, Marius Ionel Ştefan, procurorii îşi suspendă activitatea timp de trei zile, săptămâna viitoare.

Decizia fost luată în cadrul Adunării Generale.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava - protest faţă de OUG 7/2019

Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a decis, vineri, declanşarea acţiunii de protest faţă de OUG 7/2019, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava.

Totodată, procurorii solicită tuturor factorilor decizionali implicaţi în procesul legislativ să respecte Constituţia României în cadrul procesului de legiferare prin intermediul emiterii ordonanţelor de urgenţă şi să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, G.R.E.C.O. şi M.C.V., ca standarde minime obligatorii pentru organizarea şi funcţionarea unui stat de drept.

Adunarea Generală a Procurorilor din Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava a luat în discuţie exprimarea unui punct de vedere cu privire la modificarea legilor Justiţiei, respectiv Legea nr. 303/2004 şi Legea nr. 304/2004 şi s-a supus la vot punctul de vedere cu privire la modificările legislative determinate de adoptarea OUG din data de 19 februarie 2019, publicată în MO al României nr. 137/20 februarie 2019.

"În urma votului exprimat, în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava şi-a însuşit în întregime opiniile exprimate de către Adunările Generale ale Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, în şedinţele din datele de 20 februarie 2019 şi 21 februarie 2019, cu privire la modificările legislative adoptate prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 137/20 februarie 2019", se arată în comunicat.

Tot în unanimitate, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava apreciază că modificările legislative creează premisele unei legislaţii imprevizibile, prin raportare la angajarea răspunderii disciplinare în situaţia neîntrunirii condiţiei "bunei reputaţii", în măsura în care definiţia acestei noţiuni nu este prevăzută de lege.

"Modificările legislative generează o situaţie de imprevizibilitate şi inechitate prin raportare la stabilirea unor condiţii subiective de accedere în funcţiile de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţie Naţională Anticorupţie şi Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism", se mai arată în comunicat.

Procurorii suceveni consideră că dispoziţiile ordonanţei de urgenţă relevă o încălcare a principiului colaborării dintre puterile statului prin adoptarea unei legislaţii cu nerespectarea condiţiei obţinerii avizului consultativ din partea CSM.

În aceste condiţii, având în vedere votul exprimat, Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava a luat în discuţie adoptarea unei forme de protest graduale faţă de modificările legislative menţionate şi a decis, în unanimitate, începerea protestului începând cu data de 22 februarie 2019, ora 12,00.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Parchetul General, precizări după acuzațiile aduse de Toader privind protocoale cu SRI
Parchetul General, precizări după acuzațiile aduse de Toader privind protocoale cu SRI

Parchetul General susţine că Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, adoptat în anul 2005 printr-o hotărâre de Guvern, stabileşte "fără echivoc" încheierea unor protocoale între parchete şi ministere cu SRI, SIE şi CSAT.

Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia ministrului Justiţiei după ce vineri Comisia de la Veneţia a trimis un raport devastator la adresa modificărilor din justiţie.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.