Papa Francisc în România. La finalul zilei, Suveranul Pontif a salutat mulțimea care îl aștepta pe o ploaie torențială

×
Codul embed a fost copiat

Papa Francisc a sosit vineri la Bucureşti, iar în prima zi a făcut un adevărat tur de forță prin Capitală.

Cele mai importante momente ale vizitei Papei Francisc în România sunt transmise, zilele acestea, LIVE pe www.stirileprotv.ro, precum și pe rețelele de socializare ale Știrilor Pro TV: Facebook, Twitter și YouTube.

Suveranul Pontif, simpatizat în lumea întreagă, a ajuns la București vineri dimineața, cu o cursă de la Roma, și a pășit pentru prima oară pe pământ românesc (VIDEO).

Au urmat întâlniri cu Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, unde au făcut schimb de cadouri. 

După aceea, Papa Francisc a mers la Catedrala Mântuirii Neamului, alături de Patriarhul Daniel, unde a ținut un discurs.

Citește și
Papa Francisc - 3
Papa Francisc în România. Programul vizitei: Unde îl puteți vedea pe Papa Francisc în Capitală
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

La final de zi, Suveranul Pontif a oficiat o slujbă la Catedrala Sfântul Iosif, iar apoi a mers cu papamobilul prin Piața George Enescu, prin ploaie torențială, pentru a-i saluta pe oamenii care așteptau să îl vadă.

Cronologia evenimentelor de vineri - Papa Francisc în România - LIVE UPDATE
 

ora 20:25 Papa Francisc a ajuns la Nunțiatura Apostolică, unde își va petrece prima noapte în România.

Sâmbătă, Papa va merge la Sanctuarul Marian de la Şumuleu-Ciuc şi va vizita Catedrala "Sfânta Maria Regină" din Iaşi.

Duminică, vizita apostolică se încheie cu oficierea Sfintei Liturghii pe Câmpia Libertăţii din Blaj cu ceremonia de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici martiri. După aceea, Suveranul Pontif are programată o întâlnire de aproape o oră cu reprezentanţi ai minorităţii rome din localitate.

ora 20:00 Papa Francisc a salutat mulțimea din Piața George Enescu din papamobil, pe o ploaie torențială.

ora 19:30 Sfânta liturghie de la Catedrala catolică "Sf. Iosif" din Capitală, la care a participat vineri seara Papa Francisc, s-a încheiat, iar Suveranul Pontif a plecat spre Ateneul Român.

La finalul slujbei, corul a cântat "Hristos a înviat!".

Mii de oameni au aşteptat în ploaie pe străzile din jurul Catedralei şi în zona Pieţei ''George Enescu'' pentru a-l saluta pe Suveranul Pontif.

Copii mici pe umerii părinţilor lor, oameni cu pelerine de ploaie colorate pe ei sau cu umbrele au aşteptat cu telefoanele pornite pentru fotografii ieşirea din Catedrală a Papei Francisc.

Acesta a urcat în papamobilul Isuzu în aplauzele furtunoase ale pelerinilor şi a mers prin mijlocul lor salutându-i.

Papa Francisc foloseşte la vizita sa în România trei papamobile.

Serviciul de Protecţie şi Pază a precizat că, "aşa cum a fost stabilit în concepţia de securitate, papamobilul românesc va fi folosit sâmbătă de către Suveranul Pontif". "Papamobilul autohton a fost trimis încă de joi la Miercurea Ciuc, unul dintre oraşele vizitate de Papa Francisc", a precizat SPP.

Suveranul Pontif a mers în papamobil, printr-o ploaie torenţială, iar oamenii prezenţi nu au plecat din zonă până când nu au fost siguri că îl pot măcar vedea pe Sfântul Părinte.

ora 19:00 Problema credinţei este lipsa bucuriei, credinţa se clatină atunci când ne lăsăm duşi de valul tristeţii şi al descurajării, a afirmat Papa Francisc în mesajul transmis, vineri, la Catedrala "Sf. Iosif" din Capitală.

"E o amintire vie faptul că în poporul vostru dăinuie şi pulsează un puternic sentiment de speranţă, în ciuda condiţiilor care o pot umbri sau care caută să o stingă. Privind la Maria şi la multe chipuri materne, să simţim mai profund şi să lărgim spaţiul speranţei, care dă naştere viitorului. Să o spunem cu tărie: în lumea de lângă noi există spaţiu pentru speranţă. De aceea, Maria merge şi ne invită să mergem împreună", a rostit Suveranul Pontif în omilia de la Catedrala "Sf. Iosif".

El a subliniat că, fără bucurie, oamenii rămân "sclavi" ai propriilor "mâhniri", iar problema credinţei constă în "lipsa bucuriei".

"În Biserică, unde se întâlnesc rituri diferite, atunci când nu au întâietate afilierea personală, propriul grup sau etnia, ci Poporul care îl laudă împreună pe Dumnezeu, se întâmplă lucruri măreţe. Să spunem cu tărie: fericit cel ce crede (cf. In 20,19) şi are curajul de a crea întâlnire şi comuniune. (...) Să fim conştienţi că pe noi ne invită profetul să nu ne temem, să nu ne descurajăm. Pentru că Domnul Dumnezeul nostru este în mijlocul nostru, el este un salvator puternic. Această certitudine, ca şi pentru Maria, ne dă dreptul să cântăm şi să tresăltăm de bucurie. (...) Fără bucurie rămânem paralizaţi, sclavi ai mâhnirilor noastre. Deseori, problema credinţei nu constă în lipsa de mijloace, de structuri şi de cantitate, nici măcar în prezenţa celui care nu ne acceptă; problema credinţei este lipsa bucuriei. Credinţa se clatină atunci când ne lăsăm duşi de valul tristeţii şi al descurajării". Când trăim în neîncredere, închişi în noi înşine, contrazicem credinţa", a afirmat Papa Francisc.

Suveranul Pontif i-a îndemnat pe români să fie "promotorii culturii întâlnirii".

ora 18:15 Suveranul Pontif a parcurs drumul de la Catedrala Naţională până la Catedrala "Sfântul Iosif" cu papamobilul, salutând pe traseu miile de oameni ieşiţi pe străzi.

În jurul catedralei mii de oameni au fluturat steguleţele galbene ale Sfântului Scaun şi steguleţe tricolore.

Oamenii scandează "Vivat Papa".

ora 18:05 Papa Francisc a ajuns la Catedrala Sfântul Iosif.

Aici, va avea loc Sfânta Liturghie - Omilia.

ora 17:50 Papa Francisc a plecat cu papamobilul Isuzu spre Catedrala Sfântul Iosif

ora 17:45 Politicienii români au făcut coadă pentru a-l saluta pe Papa Francisc.

ora 17:30 Papa Francisc a ținut un discurs, după care a rostit rugăciunea ”Tatăl nostru” în limba latină.

ora 17:00 Papa Francisc a ajuns la Catedrala Mântuirii Neamului, iar mulțimea îl aplaudă.

Doi tineri în port popular i-au oferit pâine și sare, obiceiul de ospitalitate al românilor.

Suveranul Pontif s-a întors apoi spre mulțime pentru a o saluta.

În Catedrala Naţională se află deja preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, membri ai corpului diplomatic, personalităţi ale vieţii culturale şi sportive româneşti.

Programul vizitei de la Catedrala Naţională va cuprinde rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba latină, urmată de cântări pascale catolice. După terminarea acestora, va urma rostirea rugăciunii "Tatăl nostru" în limba română şi intonarea de cântări pascale ortodoxe.

Patriarhul Daniel va rosti un cuvânt de salut pascal, urmat de un cuvânt de răspuns al Sanctităţii Sale Papa Francisc. La ieşirea din Catedrală, cei doi înalţi ierarhi vor saluta credincioşii prezenţi cu salutul pascal "Hristos a înviat!".

ora 16:45 Papa Francisc a plecat spre Catedrala Mântuirii Neamului, unde se vor afla președintele Klaus Iohannis și Patriarhul Daniel.

Papa Francisc nu a ales papamobilul, ci o Dacia Logan, unde stă pe locul din față.

ora 16:30 Papa Francisc și Patriarhul Daniel au făcut schimb de cadouri. Suveranul Pontif a primit un model 3D al Catedralei Mântuirii Neamului, o icoană cu Sfântul Andrei și o carte despre vizita lui Papa Ioan Paul al II-lea în România, acum 20 de ani.

ora 15.49 Papa Francisc a ajuns la Palatul Patriarhiei, unde urmează să aibă o întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel.

La Palatul Patriarhiei, Suveranul Pontif se va întâlni şi cu membrii Sinodului Permanent al BOR.

 

 

ora 14:30 Corespondentul Știrilor PRO TV Diana Enache, transmisiune directă de la Catedrala Sfântul Iosif, unde Papa va oficia Sfânta Liturghie, la ora 18:10.

ora 13:50 Papa Francisc a plecat de la Palatul Cotroceni.

La plecarea de pe Platoul Marinescu, Suveranul Pontif s-a oprit pentru a-i saluta pe cei care au participat la ceremonia oficială de primire de la Palatul Cotroceni.

La ora 15:45, Papa urmează să ajungă la Palatul Patriarhiei, unde va avea o întâlnire privată cu Patriarhul BOR, Daniel. Vor urma o întâlnire cu Sinodul Permanent al BOR şi o vizită la Catedrala Naţională.

ora 13:40 Papa Francisc a salutat, la începutul discursului rostit la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Iohannis, pe premierul Dăncilă şi pe toţi cei prezenţi, în cazul Patriarhului Daniel folosind formula "Cu mare iubire, îl salut pe preafericitul meu frate Daniel". VEZI AICI discursul Papei Francisc.

ora 13:30  Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, în discursul rostit în prezenţa Papei că, în urmă cu o săptămână, destinul european a fost confirmat cu forţă de românii din ţară şi din străinătate şi că trebuie să avem grijă de casa noastră, Europa. VEZI AICI discursul președintelui Klaus Iohannis

ora 12:33 Papa a fost salutat, pe platoul de ceremonii, de un grup de copii şi tineri de la Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Studenţilor din România, Consiliul Tineretului din România, Şcoala Concordia, de la corurile Cantus Mundi şi Madrigal, Cercetaşii României şi Asociaţia Naţională a Surzilor din România, care au fluturat steguleţe ale României.

ora 12:30 Şeful statului l-a întâmpinat pe Papa Francisc alături de soţia sa, Carmen. Din delegaţia care l-a primit pe Suveranul Pontif au făcut parte toţi consilierii prezidenţiali şi de stat. "E o zi frumoasă, o zi importantă", a spus preşedintele înainte de sosirea Suveranului Pontif.

ora 12:25 Papa Francisc a salutat garda în limba română. Le-a spus soldaților: ”Bună ziua!”

ora 12.15 Suveranul Pontif a ajuns la Palatul Cotroceni, unde are loc intonarea Imnurilor Naționale, Imnul Statului Vatican și Imnul României, precum și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare cu Salutul Drapelului și al Gărzii.

ora 11.20 Papa Francisc a sosit pe Aeroportul "Henri Coandă", iar la coborârea din aeronavă a fost aşteptat de preşedintele Iohannis.

De asemenea, un public numeros format din elevi de la şcoli catolice şi din credincioşi a scandat numele Papei şi a fluturat steguleţe tricolore cu însemnele papale.

Copiii, unii îmbrăcaţi în costume populare, au pregătit felicitări şi desene făcute de ei, pentru a le oferi Sfântului Părinte.

De la aeroport, Papa Francisc va pleca spre Palatul Cotroceni, iar, pe Şoseaua Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă, pentru a saluta mulţimea.

La Cotroceni se va desfăşura ceremonia oficială de primire.

ora 11.10 Avionul în care se află Papa Francis a aterizat la București.

ora 11:00 Papa Francisc este așteptat la Cotroceni, unde vor sosi și 200 de copii de la școli din București. El va fi salutat de la Garda de Onoare, se va intona imnul de stat, după care va merge la discuții cu președintele Klaus Iohannis.

ora 10:50 Roxana Hulpe, corespondent ProTV: ”Primii oameni s-au strâns pe traseul papal din Capitală”

ora 10.30 Cristian Leonte: ”E un pelerin și un frate alături de frații ortodocși, alături de frații catolici, de oricine vine să întâmpine mesajul papal, și de bucurie. Să nu uităm că este și o vizită de stat, pentru că Papa este șef de stat.” 

ora 09.25 Papa Francisc, aşteptat de sute de mii de oameni, este în drum spre România. Avionul în care se află Sfântul Părinte, însoţit de mai mulţi jurnalişti, a decolat. Aparatul de zbor va ateriza pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă după ora 11. 

ora 09.15 Primele imagini din avionul cu care Papa Francisc vine în România. Papa Francisc va porni din clipă în clipă spre România. Avionul în care se află Suveranul Pontif, însoţit de zeci de jurnalişti, este pregătit de decolare.

Şi colega noastră, Andreea Esca, este alături de Sfântul Părinte.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Mesajul Andreei Esca de la Roma, înainte să se urce în avionul papal. Cum decurge călătoria
Mesajul Andreei Esca de la Roma, înainte să se urce în avionul papal. Cum decurge călătoria

A început numărătoarea inversă până când Papa Francisc va ajunge în România. În cele 3 zile, Suveranul Pontif se va întâlni cu pelerinii în București, Harghita, Alba și Iași.

Papa Francisc în România. Programul vizitei: Unde îl puteți vedea pe Papa Francisc în Capitală
Papa Francisc în România. Programul vizitei: Unde îl puteți vedea pe Papa Francisc în Capitală

Vizita Papei Francisc. Papa Francisc începe azi o vizită apostolică în România.

Papa Francisc în România. Restricțiile de trafic în Capitală și rutele ocolitoare
Papa Francisc în România. Restricțiile de trafic în Capitală și rutele ocolitoare

Vizita Papa Francisc în România. Traficul rutier este restricţionat în următoarele zile în mai multe zone din Capitală, cu ocazia vizitei Papei Francisc și a pregătirilor prilejuite de acest eveniment.

Primul Papamobil 100% românesc este un Duster modificat la Piteşti
Primul Papamobil 100% românesc este un Duster modificat la Piteşti

Sfântul Părinte va avea de vineri la dispoziţie un Papamobil de producţie românească. Este vorba despre un Duster modificat la Piteşti, care îl va plimba prin Bucureşti.

Mii de flori, aduse din Olanda pentru vizita Papei. Varietăţile care nu sunt permise
Mii de flori, aduse din Olanda pentru vizita Papei. Varietăţile care nu sunt permise

Două camioane au adus joi seară din Olanda în România... florile, Sfântului Părinte – peste 5.000 de fire

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.