Cum arată primul Papamobil 100% românesc. Reacţia papei când a văzut planurile

Ultima actualizare: 30-05-2019 20:07

Sfântul Părinte va avea de vineri la dispoziţie un Papamobil de producţie românească. Este vorba despre un Duster modificat la Piteşti, care îl va plimba prin Bucureşti.

Maşina nu mai are plafon ci un geam de protecţie, iar interiorul a fost modificat.

Papamobilul este sută la sută românesc și este în acest moment cel mai bine păzit vehicul din România. Pregătirea autoturismului a durat mai multe luni. O echipă de la SPP l-a vizitat pe Papa Francisc la Vatican - acesta a văzut planurile papamobilului şi le-a aprobat.

Dusterul, ultimul model, a fost modificat la Piteşti, la solicitarea SPP. I-a fost tăiat plafonul, are o zonă panoramică de unde Papa poate saluta mulţimea. În faţă i-a fost modificat şi scaunul. De altfel, Papa de la Roma va fi protejat în România de o echipă de la SPP şi de 2 specialişti din Vatican.

Este vorba de un ofiţer de securitate de la Vatican şi de aghiotantul personal.

Cei doi ar putea sta chiar în vehicul. Primul Papamobil românesc are suficient spaţiu. Pentru ca Papa Francisc să poată sta în picioare în siguranţă, scaunul din faţă a fost mutat, iar în loc de tetiera, are un mâner de sprijin.

Asta pentru a evita incidentul produs în 2017 în Columbia, când din cauza unei frâne bruşte, Papa Francisc s-a lovit de geamul care îl protejează şi s-a ales cu arcada spartă. Spontat, a trecut însă peste moment cu mult umor. În România ar putea avea însă o altă problemă, de care nu-l poate apăra geamul papamobilului: ploile anunţate de meteorologi.

Papamobilul românesc, pregătit special pentru eveniment, are numerele de înmatriculare SCV1, cu font roşu pe fundal alb şi înseamnă în latină Statul Vatican. Ca să poată circula pe drumurile publice cu aceste numere, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă.

Ofiţerii SPP care îl vor proteja au participat la misiuni speciale în zone de război. La Vatican au desfăşurat o misiune comună cu o echipă de protecţie a Sfântului Părinte, care i-a şi binecuvântat. Misiunea lor nu va fi uşoară pentru ca papă nu doreşte să fie protejat de geamuri antiglonţ în ciuda riscurilor la care se expune.

Papa Francisc preferă autoturismele modeste. Într-o vizită în Statele Unite a folosit un Fiat mic, iar în Vatican este văzut des într-un Ford Focus. În 2017 a primit în dar un Lamborghini Huracan personalizat de 200 de mii de euro pe care l-a vândut pentru un milion de euro, iar banii i-a donat. Într-o vizită în Armenia, în 2016, a călătorit cu un Logan, ce-i drept sub brandul Renault.

Chiar dacă ar exista două Papamobile de producţie românească, Suveranul Pontif va avea la dispoziţie şi un al treilea, adus din Italia. Tradiţia Papamobilului, obligatoriu de culoare albă, a fost lansată de Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei sale în Polonia. Înainte, ceilalţi suverani erau purtaţi cu un scaun special atunci când salutau mulţimea.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO